Back to top

Mi a legegészségesebb módja a tojásfogyasztásnak?

Az, hogy mit együnk reggelire sokunk egyik dilemmája lehet. Elvégre ez a "nap legfontosabb étkezése", ezért mindig szeretnénk megbizonyosodni arról, hogy a reggelt egészséges ételekkel kezdjük, hogy a szervezetünknek megfelelő táplálékot tudjunk biztosítani. Ráadásul a kiegyensúlyozott, tápláló étkezés energiát ad, fokozza az agyműködést, és erősíti az immunrendszert.

A tojás valójában egy remek reggeli fogás lehet. Tele vannak fehérjékkel, vitaminokban gazdagok, és olyan tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyek még az agy fejlődését is segíthetik.

Lehet sült, rántotta, tükörtojás, valóban sok elkészítési módja van, így a lehetőségek tárháza végtelen!

De pontosan mi a legjobb és legegészségesebb módja a tojás elkészítésének? Dr. Yelena Deshko természetgyógyász és általános háziorvos segít eldönteni, hogy melyik a legjobb választás.

A tojás egészségügyi előnyei

Dr. Deshko mindenekelőtt elmondja, hogy: "A tojás egy csodálatos élelmiszer, ha a tápanyagsűrűségről van szó. Egy átlagos tojás körülbelül hét gramm fehérjét és jelentős mennyiségű B-vitamint, D-vitamint, valamint olyan ásványi anyagokat tartalmaz, mint a foszfor és a szelén." Hozzáteszi, hogy a tojásban található fehérjetartalom segít stabilizálni a vércukorszintet és növeli a telítettséget az étkezések között, ami hasznos az étel utáni sóvárgás szabályozásában.

Ha tehát olyan ételt keresünk, amelytől jóllakottnak érezzük magunkat, miközben a vércukorszintünket kordában tartjuk, a tojás választása egy remek megoldás.

A tojásfőzés legjobb módja

Mint korábban említettük, a tojást sokféleképpen elkészíthetjük. Dr. Deshko szerint a legegészségesebb főzési módok során nem adnak hozzá extra olajat vagy vajat (mivel a tojásban természetesen sok a telített zsírsav). Az olyan elkészítési módok, mint a főzés, a párolás vagy a sütés segítenek a tojás tápértékének kiaknázásában anélkül, hogy növelnék a zsír- és kalóriatartalmát.

Hasonlóképpen az Insider által közzétett cikk is beszámol arról, hogy a párolás kevesebb zsírt és kalóriát tartalmaz, mint a sütés, mivel kevesebb hőt és hozzáadott olajat igényel. Emellett a tojás főzése során nem sérül a tojássárgája, amely az összes tápanyagot egy helyen tartalmazza.

Fontos megjegyezni, hogy a tojás zsír- és kalóriatartalmát a lehető legalacsonyabbra kell csökkenteni.

Ha a tojást további összetevőkkel, például olajjal és vajjal főzzük, az csak rontja a tápértékét. Ha igazán fel akarjuk dobni az ételt, akkor zsírégető fűszereket, például csípős szószt vagy cayenne-i borsot adhatunk hozzá.

Forrás: 
shefinds.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Fűszerpaprika a fóliasátrakban

Az őrléshez nélkülözhetetlen elektromos áram drágulása, a munkaerőhiány, a környezeti feltételek és a vásárlói szokások megváltozása a fűszerpaprika-termesztés átalakulását eredményezi. A szabadföldi termesztés biztonsága romlik, emiatt mind többen termesztik fóliasátorban, és kísérleti jelleggel már kőzetgyapotra is ültetik.

A hideg elviszi a banántermés nagy részét

Az ecuadori banántermelők komoly kihívásokkal küzdenek, mivel az ottani hideg időjárás miatt mintegy negyedével kevesebb banán termett, néhány ültetvény pedig növény-­egészségügyi karantén alatt áll.

Drasztikus élelmiszer-áremelés, klímaváltozás? Együk meg a kaktuszunkat!

A fügekaktuszok, vagy "medvetalp" kaktuszoknak a szára zöldségként a termése gyümölcsként fogyasztható. E jellegzetes szártagú kaktuszok az Opuntia nemzetségbe tartoznak. Könnyen felismerhetőek lapított szártagjaikról. Hazájukban – fajtól függően - elérhetik a 7-8 méteres magasságot is. A vaskos szártagok általában kerek keresztmetszetű részekkel ízesülnek egymással.

A világ jelenlegi legnagyobb vertikális farmját építették föl Dubajban

Az új vertikális farm épületében évente közel 1 millió kilogramm zöldséget fognak termelni egy olyan országban, amely jelenleg szinte az összes élelmiszert importálja.

A kocák sem isznak eleget

Emésztési problémák miatt a kiszáradás nemcsak a malacokat, hanem a kocákat, kocasüldőket is veszélyeztetheti. Ennek számos élettani oka van, ám a malacok hasmenése például nem ok, hanem következmény. Mézes Miklós, a MATE professzora ezeknek az emésztés-élettani folyamatoknak a hátterét világította meg a Sertésegészségügyi Akadémia webináriumon a közelmúltban.

A mezőgazdaságról Bálványoson

Július 19–24. között tartották Tusnádon a 31. a Bálványosi Nyári Szabadegyetemet és Diáktábort, közismert nevén a Tusványost. Idén több mint 400 programmal, tizenegy koncerttel és sok más kikapcsolódási lehetőséggel várták a látogatókat.

Ne dobja el a banánhéjat, készítsen belőle sütit!

A banánhéjnak nem feltétlenül a szemetesben vagy a komposztban van a helye. Egyre többször kerülnek az emberek tányárjéra. A "pulled peel" szendvicsekben például a sertéshúst helyettesítik vele, de egyébiránt a "bacon"-t is pótolhatjuk ezzel.

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Szokatlan oka van az ausztrál tojáshiánynak

Ausztráliában akkora a tojáshiány, hogy néhány helyen már visszatértek a COVID-járvány alatti korlátozásokhoz: a Coles szupermarketlánc boltjaiban fejenként maximum két kartonnal lehet vásárolni, a kávézókban pedig a reggeli menükhöz kettő helyett csak egy tojás jár.

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.