Back to top

Egy helyen a vadászatot érintő legaktuálisabb témák

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) hatvani székházában tartottak tanácskozást június 21-én a Vadászkamara Területi Szervezeteinek titkárai. Az egyeztetés során a legaktuálisabb témákat vették górcső alá, ezek közül is kiemelt napirendi pont a Hivatásos Vadász Eszközbeszerzési Program volt.

Ezen kívül szó esett a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendeletének tervezett módosításáról, a vadkárokkal kapcsolatos problémákról, illetve a Vadgazdálkodási Alapról is – írja az OMVK.

Fotó: OMVK

A Hivatásos Vadászok Éve jegyében meghirdetett eszközbeszerzési program kapcsán Bajdik Péter, a kamara főtitkára elmondta, összesen 26 különböző eszközre igényelhető hivatásos vadászonként bruttó 200 000 forint támogatás. A Vadászkamara összesen 350 millió forintot szán a kezdeményezésre, amely során vissza nem térítendő támogatáshoz jutnak az egyesületi formában működő vadászatra jogosultak. A pályázati kiírás június 30-áig jelenik meg.

A pályázók köre: a területileg illetékes vadászati hatóság által önálló kódszámon nyilvántartásba vett civil szervezetként működő vadászatra jogosultak (jellemzően vadásztársaságok). A pályázat során olyan eszközök szerezhetők be, amelyek NEM szerepelnek Vtv. vhr.-jének vonatkozó mellékletében (11. melléklet, IV. rész – A hivatásos vadász szolgálati egyenruhája és felszerelése – ezen eszközöket a vadászatra jogosult, mint munkáltató a vhr. 35. § (1) bekezdése szerint köteles biztosítani a vadőröknek.) Egy pályázó egy pályázatot nyújthat be az általa alkalmazott hivatásos vadászok száma alapján, a támogatási összeg erejéig.  Ha a vadgazdálkodó nagyobb összegre pályázik, összevontan is igényelhető a támogatás (szintén a vadőrök száma alapján). A támogatás pályázati úton igényelhető, vissza nem térítendő, utófinanszírozott formában, az önrész minimum 30%.

Forráshiány nem alakulhat ki a forráselosztás elvéből kifolyólag. Minden arra jogosult – aki helyesen pályázik – nyer támogatást. Hiánypótlás egyszer lehetséges, a Vadászkamara Területi Szervezetének felhívására.

A nyertes pályázóknak a szerződéskötést követően be kell mutatniuk a megvásárolt eszközt, az arról szóló számlát, nyilatkozniuk kell arról, hogy bekerült az eszköznyilvántartásba (tárgyi eszköz kartonba). Mindemellett igazolni kell azt is, hogy a vadászatra jogosult az eszközt kiadta használatba a hivatásos vadásznak. Az eszközök fenntartási ideje 5 év.

Ha a szerződéskötés nem történik meg az október végi határidőig, az illetékes Területi Szervezet elállhat a szerződéskötéstől! (Erről e-mailben tájékoztatja a pályázót.)

Melyek a megpályázható eszközök?

1.      spektív

2.      digitális fényképezőgép

3.      lézeres távolságmérő

4.      távolságmérős keresőtávcső

5.      kereső hőkamera (a tervek szerint céloptikához nem csatlakoztatható, monokuláris vagy binokuláris kereső hőkamera szerezhető be)

6.      éjjellátó keresőtávcső (céloptikához nem csatlakoztatható, monokuláris vagy binokuláris éjjellátó keresőtávcső.

7.      vadkamera (szettben is beszerezhető /akku, töltő, memóriakártya, fém ház, kábelzár/; a kiegészítők önmagukban nem beszerezhetők; egy pályázatban az egy vadőrre eső támogatási összegből és önerőből több eszköz is)

8.      gépjármű fedélzeti kamera

9.      akciókamera (a hivatásos vadász intézkedésének rögzítésére alkalmas akciókamera, testkamera)

10.  vadászkutya (a vadászterület jellegének és vadgazdálkodási jellemzőinek megfelelően, származási lap és 2 éven belül VAV vagy azt kiváltó vizsga szükséges)

11.  GPS nyomkövető (az utánkereső kutyák számára, tartozékokkal is; igazolni kell, hogy az alkalmazott hivatásos vadász rendelkezik kiképzett utánkereső kutyával)

12.  Kotorékkutya nyomkövető (a kotorékban végzett munka közbeni nyomon követéshez; igazolni kell, hogy az alkalmazott hivatásos vadász rendelkezik kotorékmunkára kiképzett kutyával)

13.  terepi GPS készülék

14.  elektronikus vadhívó (miután a vhr. szabályozza a használatot, csak a jogszabálynak megfelelő eszközök)

15.  rádiós adó-vevő (az egy hivatásos vadászra vonatkozó támogatási összegből és önerőből akár több eszköz is)

16.  elektronikus hallásvédő

17.  drón (csak vadgazdálkodási célokra használható)

18.  fegyverlámpa

19.  informatikai eszközök (laptop / notebook, táblagép)

20.  csörlő (terepjáróra szerelhető; tartozékok is: kötél, elektronika, távirányító)

21.  láncfűrész

22.  magassági ágvágó

23.  motoros fűkasza

24.  magasnyomású mosó

25.  akkumulátoros kéziszerszámok (fúró, csavarbehajtó, barkács szett)

26.  vadászkürt (pless vagy parforce)

Pályázat ütemezése:

-          pályázati felhívás elkészítése, közzététele: június 30-ig

-          pályázati tanácsadás: július 1-től augusztus 31-ig

-          pályázatok benyújtása: július 1-jétől augusztus 31-ig

(e-mailben a Területi Szervezeteknek)

-          pályázatok elbírálása: szeptember 1-jétől szeptember 30-ig

-          hiánypótlás bekérése és beküldése: szeptember 1-től a hónap közepéig

-          jogorvoslati kérelem benyújtása: a megyei Felügyelő Bizottságnak, döntés kézhezvételét követő 8 napon belül

-          pályázók tájékoztatása az eredményről: a bírálat után 15 napon belül

-          támogatási szerződések megkötése: szeptember 30-tól október 15-ig

-          beszerzések megvalósítása: pályázati döntés kézhezvételétől 2023. február 28-ig

Az egyeztetés során az eszközbeszerzési program mellett szó esett az Országos Vadgazdálkodási Alap támogatásáról, amelynek keretösszege 500 millió forint. A kiemelt kamarai célokra 250 millió forintot különített el a szervezet. Így ebben az évben több mint egymilliárd forintot forgat vissza közvetlenül vagy közvetve az ágazatba a Vadászkamara.

Ugyancsak Bajdik Péter adott tájékoztatást a Vadgazdálkodási törvény végrehajtási rendeletének tervezett módosításáról, amelyről már több ízben egyeztettek a vadászati érdekképviseletek a szaktárcával. A módosítások érinthetik az egyéni vadászatok adminisztrációját (be- és kiiratkozás); a Vadászkamara javaslatának megfelelően nőhetnek az egyes apróvadfajokra, illetve az őzre vonatkozó vadgazdálkodási értékek; valamint megjelenhetnek az elektronikus akusztikus hívóeszközök használatának részletszabályai. Végül, de nem utolsósorban: a vhr. rendelkezhet majd a lődíjak mértékéről, hiszen egy tavalyi törvénymódosítás miatt ezeket már pénzben kellene kifizetni a hivatásos vadászoknak (jelenleg lőszerben kapják meg az értékét).

A jelenlegi geopolitikai helyzet miatt (mezőgazdaságot is sújtó áremelkedések) idén bizonyosan a vadkár-kérdések élesebben jelentkeznek majd. Ezért a Vadászkamara egyeztetéseket folytatott az Agrárminisztériummal és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. Az egyeztetés eredményeképpen hamarosan készül egy háttéranyag, amelyet az Agrárminisztériumnak juttat el a vadászati érdekképviselet. A főbb témakörök: a vadkárszakértők képzése, nyilvántartása; a vadkáralap működésének lehetséges módosítása; a 2021 elején megjelent vadkárfelmérési útmutatók költségtábláinak frissítése és – ami talán a legfontosabb – a földhasználók és a vadászatra jogosultak jogszabályokban foglalt kötelezettségeinek pontosítása a vadkárok megelőzése tekintetében – írja az OMVK.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/OMVK

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Miben különbözik a városi denevér a vidéki denevértől?

Egyes denevérfajok nagyobb valószínűséggel fordulnak elő városokban, mint vidéken. Egy tudományos csoport most azt vizsgálta, hogy mely tulajdonságok jellemzőek a városi, illetve a vidéki denevérekre.

Cél az agrárium gyors megsegítése

Magyarországon a hosszú ideje fennálló tartós csapadékhiány miatt az év végére az aszálykárral érintett területek nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföldünk 20 százaléka mondta Nagy István agrárminiszter Újszilváson, ahol ismertette azt az intézkedés sorozatot, amellyel a kormány a rendkívüli helyzetben a gazdákat kívánja támogatni.

Takács Péter: Kakasdomb

„A családunkban nemzedékekre visszanyúlik a természet szeretete, így pályaválasztáskor, mondhatni, megpecsételődött a sorsom, erdész lettem, hasonlóan nagyapámhoz. Majdhogynem három év dombóvári hivatali munkát hátrahagyva, 2011-ben mindenszentek ünnepén kerültem a Bakonyerdő Zrt. Monostorapáti Erdészetéhez kerületvezető erdésznek."

Támogatások: elnyerni, felhasználni, megtartani

Az utóbbi időben kiírt vidékfejlesztési pályázatok segítségével több, mint 1500 milliárd forrás jutott el az agráriumba. Az elmúlt KAP-ciklus tapasztalatai azt mutatják, a gazdák sokszor részben vagy akár egészben is elbukják a korábban elnyert támogatást, mert a sok teendőjük mellett elsikkad a projekt pontos végrehajtása. Mire kell tehát figyelni a pályázatok megvalósításánál egy kisgazdaságban?

Kimentették a szajnai delfint - de végül nem élte túl

Szerda hajnalban egy hat órán tartó művelettel sikerült kiemelni a Szajnából a belugát, mely múlt hét csütörtökön bukkant fel a folyóban.

Lehet agárral vadászni

Július 29-én megjelent az az agrárminisztériumi rendelet, amely a vadászvizsga-tanfolyam és maga a vadászvizsga, valamint a vadászíjjal, ragadozó madárral és a magyar agárral való vadászatra feljogosító kiegészítő vizsga szabályozásáról szól. A rendelettel a magyar agárral történő vadászat elől az utolsó akadály is elhárult.

Szeptemberben van a legtöbb hazánkban előforduló madárfaj az országban

A madárvonulás kialakulását a legutóbbi jégkorszakot követő időszakra teszik a szakemberek, amikor a felmelegedés következtében a jégtakaró visszahúzódásával lehetővé vált a fajok elterjedési területének északi és déli irányba való eltolódása.

Európa a madárinfluenza elleni védőoltás elfogadását szorgalmazza

Az év első felében nagyon sok európai országban kellett baromfiállományokat leölni a madárinfluenza miatt, ezért az Európai Unió mezőgazdasági miniszterei szeretnék megvizsgálni a vakcinák jövőbeni felhasználását a járványok elleni küzdelemben.

Elsők közt érhetők el a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholdingnál

Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.

Hitelmoratórium és kamattámogatás a gazdáknak

Hitelmoratórium és kamattámogatott hitel is segíti az aszály sújtotta mezőgazdaságot és felgyorsulnak az biztosítások után igényelhető kártérítések kifizetései is – közölte az agrárminiszter. A biztosítóknak a kárbejelentéstől számított 14 napon belül kárelőleget kell fizetniük az aszálybiztosítások után, a hitelmoratórium iránti igényt pedig szeptember 15-ig kell a gazdáknak jelezni a bankok felé.