Back to top

Az év gombája az ízletes rizike

Az év gombáját idén 17. alkalommal választották meg a Magyar Mikológiai Társaság honlapján rendezett közönségszavazáson. A társaság ezúttal a fenyvesekben élő gombafajok népszerűsítését tűzte ki célul, így a bársonyos fapereszke, a vöröses nyálkásgomba és az ízletes rizike között választhattak a szavazók.

Az internetes szavazáson végül több mint 1300 voksot kapott az ízletes rizike, így megelőzve vetélytársait, 2022 legnépszerűbb gombafaja lett.

A tejelőgombák közé tartozó faj igen termetes, narancsos színű, a kalapon lévő körkörös zónázottsága jellegzetes ismertetőjegye. Az idősebb példányok zöldesen foltosodnak. Húsa általában narancssárga tejnedvet enged a megtört felületen.

Fotó: MATE

Az ízletes rizike a fenyőfélékkel él szimbiózisban; a hazai kéttűs fenyveseink (fekete- és erdeifenyő) gyakori, ősszel termő faja. Ritkábban, főként csapadékosabb időszakokban, már nyáron is megjelenik, de inkább ősszel terem, egészen a tartósabb fagyokig.

Talaj szempontjából nem válogatós: meszes és savanyú talajon egyaránt bőségesen terem.

A fogyasztók szerencséjére, vagy a rizike szerencsétlenségére, a faj könnyen megkülönböztethető a súlyosan mérgező gombafajoktól. Inkább más, szintén ehető rizikefajokkal téveszthető össze: hasonlít rá a csípős ízű, sárguló tejű tejelőgomba, ami viszont a tölgyfák alatt terem, ezt a fajt népies nevén bolond ember rizikéjének hívják.

Érdemes a konyhában több vadon termő gombafajt is kipróbálnunk, mint amilyen az ízletes rizike, ugyanis ezek a fajok nemcsak finomak, de kifejezetten egészségesek is. Ráadásul teljes mértékben megfelelnek a modernkori tudatos, egészséges táplálkozás kritériumainak.

Alacsony a kalóriatartalmuk (zsír- és szénhidráttartalmuk), továbbá bizonyos részeik az emberi emésztő szervrendszer számára nem bonthatók, ezért jó ballasztanyagok. Éppen a nehezen emészthetőségük miatt csak kismértékben fogyasszunk belőle egyszerre, heti 1-2 alaklomnál nem ajánlott többször tányérra tenni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

Ön is segítheti a halak védelmét

A lakosság segítségét kérik a halak vándorlását akadályozó magyarországi gátak feltérképezéséhez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI).

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.