Back to top

Lényeg, hogy elégedetten távozzon a vendég

Először díjazta négy magyar - három budapesti és egy miskolci - étterem borlapját is a világ egyik legbefolyásosabb borszakmai lapja, a Wine Spectator. A jó borlap összeállítása komplex feladat, nem az a lényege, hogy a legdrágább termékeket tartalmazza – mondta el Bányai Gábor Botond, a BORIGO főszerkesztője.

Nagyon egyszerű mindenből a legjobbat beszerezni – és ha a büdzsé megengedi, még készletezni is -, de nem feltétlenül vendégbarát
Nagyon egyszerű mindenből a legjobbat beszerezni – és ha a büdzsé megengedi, még készletezni is -, de nem feltétlenül vendégbarát
Fotó: pixabay
A számonként hárommillió olvasót megszólító amerikai bormagazin évtizedek óta minden esztendőben közzéteszi Restaurant Award listáját, amelyben - a Michelin-csillagokhoz hasonlóan - három szinten díjazza a világ legizgalmasabbnak ítélt borlapjait: egy (Award of Excellence), kettő (Best of Award of Excellence), illetve három (Grand Award) poharat adományozva. A kiadványt nemcsak a fogyasztók, hanem a szakma is előszeretettel forgatja, így fontos igazodási pont.

A budapesti Felix Kitchen & Bar először két évvel ezelőtt nyerte el az egypoharas minősítést, amelyet tavaly is megtartott, most pedig már két pohárral díjazta a Várkert Bazár mellett található étterem borlapját a Wine Spectator.

A miskolctapolcai Avalon Ristorante és Vino Salone először szerepel a Wine Spectator listáján, de rögtön kétpoharas minősítést kiérdemelve.

Borkoncepcióra minden magára adó étteremnek szüksége lenne, de egyelőre nagy a „kuszaság” ezen a területen
Borkoncepcióra minden magára adó étteremnek szüksége lenne, de egyelőre nagy a „kuszaság” ezen a területen
Fotó: pixabay
Első alkalommal díjazza az amerikai szaklap - egy pohárral - a budapesti Arany Kaviár éttermet is.

A tavalyi év után másodszor kapott egypoharas minősítést a Winescape Budapest, amelyet a Borigo bormagazin stábja üzemeltet. Bányai Gábor Botond tulajdonos és főszerkesztő elmondta, hogy a borlapjuk a magyar borokra fókuszál, erős kitekintéssel az olasz, spanyol és francia címkékre. A teljes kínálat több mint 400 borból áll, és pincéjében 3000 palack várja a vendégeket.

A Wine Spectator minősítési rendszere jelentkezésen és online bemutatáson alapul.

Mitől jó egy borlap? – kérdeztük a szakértőt. Kiemelte: nagyon egyszerű mindenből a legjobbat beszerezni – és ha a büdzsé megengedi, még készletezni is -, de nem feltétlenül vendégbarát. Nyilván egy manhattani étteremnek máshonnan indulnak az árai, mint egy budapestinek, de nem feltétlenül a drága a jó.

A pozíció és a lokáció legalább ilyen fontos. Milyen hosszú? Milyen részletes? Mire kerül a fókusz? Milyen a konyha? Ezek is lényeges szempontok. Borkoncepcióra minden magára adó étteremnek szüksége lenne, de egyelőre nagy a „kuszaság” ezen a területen.

A Winescape szakmai stábja a húsz éve alapított BORIGO magazinnak köszönhetően évente mintegy ezer tételt kóstol, így tudják, mi a jó, de alapvetően elkötelezettek a magyar borok iránt. Emellett tartanak 26-30 féle import bort, illetve pezsgőt is.

A válogatás során nagyon ügyelnek az ár-érték arányra. A cél az, hogy a vendég érezze úgy: megérte eljönnie az étterembe.

Természetesen fontos, hogy találkozzon a borlapon ismert nevekkel, de az is, hogy a termékek stílusa megegyezzen azzal a felfogással, amit az étterem képvisel. Ugyanez érvényes az import borokra is. „Igaz, itthon nem korlátlan az import borok disztribúciója, de kiválogatjuk a legjobb ár-érték arányúakat, illetve, ami a vendégeinknek ismerős lehet” – mondta Bányai Gábor Botond.

Nem korlátlan az import borok disztribúciója, de kiválogatjuk a legjobb ár-érték arányúakat, illetve, ami a vendégeinknek ismerős lehet
Nem korlátlan az import borok disztribúciója, de kiválogatjuk a legjobb ár-érték arányúakat, illetve, ami a vendégeinknek ismerős lehet
Fotó: pixabay
Alapkövetelmény, hogy a vendégnek egyféle stílusból és árkategóriából több választása is legyen.

Végül, de nem utolsó sorban, a kereskedelmi szempont is érvényesül a jó borlapon: természetesen olyan tételeket igyekszik beilleszteni a vendéglátó, amelyekből minél többet és minél nagyobb haszonnal lehet érvényesíteni.

Alapkövetelmény, hogy a vendégnek egyféle stílusból és árkategóriából több választása is legyen
Alapkövetelmény, hogy a vendégnek egyféle stílusból és árkategóriából több választása is legyen
Fotó: pixabay
Aki nemzetközi megméretésre pályázik, annak arra is érdemes ügyelni, hogy a „nemzetközi magyar sztárok” is feltűnjenek a borlapon, vagyis azok a borok is szerepeljenek, amelyek külföldön már ismertséget szereztek.

Ami a leglényegesebb: már a nyitáskor el kell dönteni, hogy mi a cél, klasszikus fine dinning vagy éppen mindennapi étterem, és ennek a koncepciónak a mentén érdemes folyamatosan előre lépegetni, fejleszteni a kínálatot.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.