Back to top

Nem minden esetben egészségtelen a vörös hús

Manapság az egészséges táplálkozás egyik legnagyobb trendje a növényi alapú élelmiszerek, mint például a Beyond Burger. Ezek mindenhol felbukkannak – a gyorséttermektől kezdve az élelmiszerboltok fagyasztott árupolcáig. Eközben pedig a marhahús népszerűsége az elmúlt évtizedekben komoly csapásokat kapott.

Miért egyre kevésbé népszerű ez a fehérjeforrás az egészségtudatos emberek körében? Tényleg teljesen ki kellene hagynunk a vörös húst az étrendünkből? Nem lehetséges, hogy a marhahús fogyasztásának vannak egészségügyi előnyei? A The American Journal of Clinical Nutrition tanulmánya szerint a vörös hús nem feltétlenül egészségtelen, ha betartunk egy egyszerű szabályt.

A tudósok évek óta azt mondják, hogy a vörös húsok a szívkoszorúér-betegségtől kezdve a rövidített élettartamon át a vastagbélrákig mindenhez kapcsolódnak, valamint, hogy nem illik a szívbarát étrendbe.

Illusztráció
Illusztráció
2021-ben a Penn State kutatói azt akarták kideríteni, hogy a vörös húsnak van-e bármilyen egészségügyi előnye, amiről beszélni lehetne. Ezért randomizált, kontroll vizsgálatot végeztek, hogy megvizsgálják, milyen hatással van a sovány marhahús beillesztése a mediterrán étrendbe. A vizsgálatban 59 résztvevő vett részt, akik négy különböző mediterrán étrendet teszteltek, és egy-egy étkezési tervet próbáltak ki egy-egy hónapig, a két étkezés között egy hét szünettel. A résztvevők állapotának méréséhez a kutatók vérmintát vettek, és speciális technológiát használtak, amely a vérben lévő lipoprotein részecskék számát és méretét mérte. Ez a technológia rendkívül pontosan megjósolja, hogy ki van kitéve a szívbetegség kockázatának. Ezeket a vérmintákat a vizsgálat kezdetén, majd a diéta minden egyes hónapja után tesztelték. És azt találták, hogy bizonyos fajta vörös húsok kis adagokban valóban egészségesek lehetnek.

Így zajlottak a diéták

  • Az elsőben a résztvevők a tipikus mediterrán étkezési tervben ajánlott húsmennyiséget fogyaszthatták - napi 142 gramm marhahúst.
  • A második diéta az amerikaiak által fogyasztott átlagos húsmennyiséget tette lehetővé - napi 708 gramm húst.
  • A harmadik diéta lehetővé tette a résztvevők számára, hogy napi 1560 gramm vörös húst fogyasszanak.
  • A negyedik diéta amerikai típusú ételeket tartalmazott, és egyáltalán nem követte a mediterrán étrendet.

A vörös húst tartalmazó egészséges étrend kulcsa

Illusztráció
Illusztráció
A mediterrán étrendet követő három hónap alatt a résztvevők napi menüje olívaolajjal való főzést, három-hat adag gyümölcsöt és hat vagy több adag zöldséget tartalmazott. Az általuk fogyasztott marhahús sovány vagy extra sovány volt.

A vizsgálat lezárásakor a kutatók megállapították, hogy a mediterrán étrend önmagában minden résztvevőnek segített az LDL-koleszterinszint csökkentésében.

Valamint azt is észrevették, hogy az úgynevezett "rossz koleszterin" legnagyobb mértékű csökkenése akkor következett be, amikor a résztvevők napi 141 és 708 gramm közötti sovány marhahúst ettek.

"Ha gyümölcsökre, zöldségekre és más növényi alapú élelmiszerekre épülő egészséges étrendet alakítunk ki, akkor ez helyet hagy más élelmiszerek, például a sovány marhahús mérsékelt mennyiségének" - magyarázta Jennifer Fleming, a tanulmány szerzője. "A marhahúsban olyan fontos tápanyagok vannak, amelyeknek hasznát vehetjük, ha sovány darabokat fogyasztunk, mint például a karaj, vagy a 93%-ban sovány darált marhahús."

Mindaddig, amíg ragaszkodunk a sovány vagy extra sovány húsdarabokhoz, és kis adagokat fogyasztunk, a vörös hús az egészséges kiegyensúlyozott étrend része lehet.

Forrás: 
suggest.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Drágán adom a tojást

A fogyasztónak az az érdeke, hogy minőségi élelmiszert vehessen, a gazdálkodónak, hogy megéljen. A fogyasztó nem buta, csak tájékozatlan. Ezzel van dolga a kis, közepes, nagy, háztáji, mindenféle gazdáknak. Tájékoztatni kell a fogyasztót, megmutatni, mennyi munka van a gazdaságainkban, és mennyi érték!

Méhészét: kapcsolat a Nosema ceranae és a csendes anyaváltás között?

Tekintettel arra, hogy a Nosema ceranae okozta fertőzés a dolgozóméhek egészségére halálos következményekkel is járhat, így hatással lehet az anya egészségére is. Egy kísérlet kimutatta, hogy a kórokozó az anya fiziológiai változásaira van hatással. Milyen kapcsolatban van ez a jelenség a csendes anyaváltással?

Talajorvos­lás a nedvességmegőrzés jegyében

A Kukoricakör szakmai napot szervezett a vízmegőrzésről és a vízmegtartó gazdálkodásról. Zsembeli József, a MATE Karcagi Kutatóintézetének tudományos tanácsadója, intézetigazgató előadásában hangsúlyozta, hogy a hatékony gazdálkodáshoz elengedhetetlen a talaj kémiai, fizikai és biológiai állapotának az ismerete.

Finom és praktikus: a tészta

Amellett, hogy finom, rendkívül praktikus alapanyag. Ha megéhezne valaki, a háziasszonynak csak be kell nyúlnia érte a szekrénybe, hogy percek alatt megfőzze, ízesítse, és máris fogyasztható. Csakhogy szerintem egyáltalán nem mindegy, hogy milyen tésztáról van szó – fogalmazott Németh Istvánné, aki a Vas megyei Répcevisen készít száraztésztát.

„Repohár”-felmérés

Úgy véli a BKIK és a Zöld Követ Egyesület, hogy a rendezvényeken és szabadtéri vendéglátóegységekben néhány éve elterjedt „repoharak” újraszabályozására van szükség, hogy a rendszer betöltse a szerepét. Aki egyetért ezzel, annak érdemes kitöltenie a témában indult kérdőívet.

A "pszichobiotikus" élelmiszerek fogyasztása csökkentheti a stresszt és javíthatja az alvást

Vannak olyan ételek, amelyek negatívan befolyásolhatják az alvást, más ételeket pedig stresszhelyzetben érdemes kerülni. Ezzel szemben egy új tanulmány szerint a "pszichobiotikus étrend" fogyasztása nemcsak a stresszt csökkentheti, hanem segíthet abban is, hogy jobban aludjunk.

Focisztárok, mint étterem tulajdonosok

A focisták nem csak a labdáért rajonganak, sokak a gasztronómia szerelmesei is. A katari labdarúgó-világbajnokság néhány sztárja étterem tulajdonosként is híressé vált.

A lezárások miatt nem jön a kínai fokhagyma

Több mint tíz évig töretlenül nőtt a Kínából exportált fokhagyma mennyisége, a csúcsot a pandémia első évében érte el. Azóta azonban a folyamatos lezárások miatt mindig van valami gond a szállítással; pedig a minőség most jobb, mint szokott.

Páccal fűszerezni nem csak a nyári grillezéskor érdemes!

A fűszeres pácok alkalmazása ízesítésre szolgál, emellett tartósíthat és mindenképpen élvezeti értéket növelő konyhatechnikai eljárás.

Növénynemesítők találkozója

Emléknappal ünnepelte meg a Növénynemesítők Egyesülete azt a korszakos jelentőségű, első magyar növénynemesítési könyvet, amelyet éppen 200 évvel ezelőtt adtak ki. A jeles alkalmat konferenciával is egybekötötték, ahol a magyar növénynemesítés kiváló professzorai ismertették az szántóföldi és kertészeti növénynemesítés kutatás-fejlesztésének és oktatásának helyzetét és kihívásait.