Back to top

Tápanyag-utánpótlás és talajzárás: válasz a kihívásokra a Bábolnai Gazdanapokon

Nagy hangsúlyt fektet a gazdák aktuális kihívásaira és az ezekhez kapcsolódó fejlesztésekre a Fliegl Abda Kft. az idei Bábolnai Gazdanapokon, ahol a fókuszt a termőföldek tápanyag-utánpótlására, azon beül is a hígtrágya-kijuttatására helyezik, amely az emelkedő műtrágyaárak miatt értékelődött fel.

A tavalyi évben debütált láncos-tárcsás borona a sekély-talajművelést modernizálja, kiváló eredményeket produkálva szélsőséges talajviszonyok között is
A tavalyi évben debütált láncos-tárcsás borona a sekély-talajművelést modernizálja, kiváló eredményeket produkálva szélsőséges talajviszonyok között is
Fotó: FLIEGL ABDA
Egyebek mellett kiállítanak egy PFW 27.500 típusú tartálykocsit, amely excentercsigás szivattyúval rendelkezik, ezáltal kiemelkedően hatékony kijuttatást tesz lehetővé.

A Fliegl Csoportot 1975-ben alapította a Fliegl család. A magyarországi üzem 1993 májusában kezdte meg működését Abdán, az egykori Mezőgép (REKARD) gyártól vásárolt területen. A rendszerváltás után a német tulajdonos, ifj. Josef Fliegl nagy jövőt és egyben kihívást is látott egy új gyár létrehozásában nem messze a magyar-osztrák határtól.

A gyár területe jelenleg mintegy 15 hektár, ahol elsősorban mezőgazdasági pótkocsik, egyéb munkagépek, részegységek, valamint adapterek készülnek.

A gyár területe jelenleg mintegy 15 hektár, ahol elsősorban mezőgazdasági pótkocsik, egyéb munkagépek, részegységek, valamint adapterek készülnek
A gyár területe jelenleg mintegy 15 hektár, ahol elsősorban mezőgazdasági pótkocsik, egyéb munkagépek, részegységek, valamint adapterek készülnek
Fotó: FLIEGL ABDA
A telephely Kelet-Közép Európa regionális kereskedelmi központja is, a magyar mellet innen történik a szlovák, román, horvát, török, bolgár és ukrán piaci tevékenység koordinálása. Emellett a gyár szervizháttere is kiváló, a gyors és szakszerű problémamegoldást elsőrangú alkatrészüzletág is garantálja.

A Fliegl Abda Kft. fő tevékenysége a közúti és mezőgazdasági pótkocsik gyártása és értékesítése.

Széles választékkal rendelkezik mezőgazdasági szállítójárművekből, amelyek felszereltségtől függően optimalizálhatók az elvégzendő munkákhoz.

A termékpalettán megtalálhatóak a különböző tartálykocsik, billentő és teknős pótkocsik, illetve a bálaszállítók. Az eladási számok évről évre nőnek a letolórendszerű pótkocsik tekintetében is, amelyek terményszállítóként, átrakókocsiként és trágyaszóróként egyaránt használhatók.

A termékpalettán megtalálhatóak a különböző tartálykocsik, billentő és teknős pótkocsik, illetve a bálaszállítók
A termékpalettán megtalálhatóak a különböző tartálykocsik, billentő és teknős pótkocsik, illetve a bálaszállítók
Fotó: FLIEGL ABDA
Fentiek mellett fontos megemlíteni a Fliegl Agro-Center adaptereit is, amelyek közül kiemelkednek a mulcsozók, ágvágók, ágdarálók, hótolók, seprőgépek, munkaállványok és betonkeverők.

A Fliegl Abda Kft. hosszú évek óta rendszeresen részt vesz az Észak-Dunántúl legnagyobb agrárkiállításán, a Bábolnai Gazdanapokon, ahol a vállalat munkatársai személyesen is találkozhatnak jelenlegi és jövőbeni partnereikkel.

Idén szeptemberben szélesebb spektrumban szeretnék bemutatni a Fliegl Agro-Center termékeit, amelyek közül kiemelkedik a tavalyi évben debütált láncos-tárcsás borona. A Magyarországon még mindig újdonságnak számító eszköz a sekély-talajművelést modernizálja, kiváló eredményeket produkálva szélsőséges talajviszonyok között is. Egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását, és emellett gyomnövényirtásra, magágy-előkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas. A jelenlegi aszályos időszakban pedig további fontos szempont, hogy vízmegtartó talajzárásra is hatékonyan és gazdaságosan hasznosítható eszköz.

Egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását, és emellett gyomnövényirtásra, magágyelőkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas
Egyedülálló módon segíti a gyökérmaradványok talajból történő teljes kiforgatását, és emellett gyomnövényirtásra, magágyelőkészítésre, zöldítési feladatokra, valamint a hígtrágya bedolgozására is tökéletesen alkalmas
Fotó: FLIEGL ABDA

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

További csapadék öntözi a földeket

Bár a betakarítási munkákat jelentősen hátráltatja a csapadékos időjárás, a talajok feltöltődése jól halad, egyre mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből. Az őszi kalászosok vetéséhez jó magágyat lehet készíteni, és a frissen kelt repce fejlődéséhez is adott a nedvesség. Az esős idő a hét további részében is folytatódik, a jövő hét elejétől számíthatunk a csapadékhajlam csökkenésére.

Ipari kenderrel a nitrogén- és metánkibocsátás csökkentéséért

Szántóföldi iparikender-termesztéssel csökkenteni lehetne a mezőgazdaság nitrogén-, metán- és CO2-kibocsátását, vagyis fontos szerepet játszhatna a kultúra a fenntartható mezőgazdaságban.

Fontos az őszi felkészülés

A kajszi és a szilva élettani betegségei, gyors pusztulása szerteágazó okokra vezethető vissza, az egyik a fák erőnléte, amiben nagy szerepe van a tápanyagellátásnak. Cegléden a fák őszi feltöltésének részleteiről esett szó, és a szilvafajta-gyűjtemény ígéretes egyedeit is láthattunk.

A legjobb és a legrosszabb diéta a koleszterinszintre nézve

Különböző egészségügyi tényezők számítanak a koleszterinszint és a szívbetegségek kockázata szempontjából, de vitathatatlan, hogy a táplálkozás központi szerepet játszik. Egy vezető amerikai kardiológus megosztja a legjobb és a legrosszabb étrendet, amelyet az egészséges koleszterinszint érdekében követni, illetve kerülni kell.

Okos fóliablokk Akasztón

A Grino Kft. akasztói telephelyén mutatta be a Britamark Kft., az angol Haygrove Ltd. termékeinek kizárólagos hazai forgalmazója a teljesen automatizált EZ Vent fóliarendszer kivitelezésének részleteit és működését. A kéthektáros fóliarendszerben környezetbarát ültetőközegben termesztik a paprikát, a berendezést korszerű vezérlés irányítja.

Cirok: a jövő kukoricája lehet

A mezőgazdaságban kell a több lábon állás. A növénytermesztésen belül erre jó lehetőséget kínál a cirok, ám tudnunk kell, hogy az eddigi gyakorlatunk változtatásra szorul. Mindezt Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára hangsúlyozta azon a sajtótájékoztatón, amit a Pápai Agroprodukt Zrt. pásztói telepén tartottak.