Back to top

Aratás Európában: nem túl biztató a helyzet

Kevesebb búzát takarítanak be idén az európai gazdák, a minőséget pedig egyelőre nehéz megjósolni. Az aszály és magas hőmérséklet sok kulcsfontosságú területen okoz gondot. A háború árnyékában a kisebb terméshozam aggodalomra adhat okot.

Az Európai Unióban az előrejelzések idén kisebb búzatermés prognosztizálnak, az aszály és a rendkívüli hőség egyes régiókban komoly károkat okozott. Ezt némileg ellensúlyozza, hogy a máshol a kellő időben lehullott eső után kedvezőek a kilátások - derült ki a Reuters összeállításából.

Az EU területén 125,7 millió tonna búzatermést várnak az elemzők, mely 3,4 százalékkal kevesebb mint 2021-ben.

Nem egységes a kép

Franciaország az unió legnagyobb búzatermesztője, de az ország déli és északi területein nagyon eltérő aratási szezont várnak.

Fotó: MTI: Sóki Tamás

A korai jelentések szerint délen 20-30%-kal az átlag alatti terméshozamot várnak, ezzel szemben északon kifejezetten kedvező betakarításra számítanak, ahol a növénytermesztés szempontjából kedvezőbb a talaj és a késő tavaszi záporok mérsékelték az aszályt.

A helyzet Spanyolországban és Olaszországban rosszabbnak tűnik.

A súlyos aszály és a hosszan tartó forróság kiszárította a termőterületeket, Olaszország pedig szükségállapotot hirdetett a Pó folyó mentén, amely a mezőgazdasági termelés mintegy harmadát adja.

Magyarországon az aszályok óriási károkat okoztak a növénykultúrákban, különösképp igaz ez a Dunától keletre eső területekre. Ennek eredményeként az előző évekhez képest jóval gyengébb termésmennyiség várható. Ám az ország búzaellátása biztosított.

Romániában és Bulgáriában még mindig nagy termés várható, bár a tavalyi rekordszint alatt marad.

A kedvező esőzések északabbra is segíthetnek, és egyes kereskedők és elemzők felfelé módosították a Németországra, Lengyelországra és a volt EU-tag Nagy-Britanniára vonatkozó becsléseiket.

A gabona minősége

A gabona minőségét, amely meghatározza a búza malomipari alkalmasságát, nehéz megjósolni.

A korai franciaországi eredmények és az általában meleg, száraz körülmények azonban arra utalnak, hogy a minőség, többek között a sikértartalom tekintetében kielégítő lehet.

A nagy mennyiségű, jó minőségű termés Németországban az EU második legnagyobb búzatermesztőjét erős exportpozícióba hozhatja, mivel a fekete-tengeri kereskedelmet továbbra is korlátozza Oroszország ukrajnai inváziója.

"A magas sikértartalmú német búza meghatározhatja a piacot" - mondta Peter Collier, a CRM Agri tanácsadó cég képviselője.

Forrás: 
esmmagazin.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

A Földön minden nyolcadik madárfajt a kihalás fenyegeti

Négyévente teszi közzé jelentését a BirdLife International a Föld madárvilágának helyzetéről. Az idei beszámoló szerint a mezőgazdaság terjeszkedése és egyre nagyobb intenzitása a fajok 73 százalékát fenyegeti. De a fakitermelés, az idegenhonos fajok térhódítása, a természeti erőforrások kiaknázása és az éghajlatváltozás is szerepel a veszélyforrások között.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Gabona alapú fehérjeinnováció élén

A klímastratégia az energiaellátás, az élelmiszer biztonság megerősítése és a minél nagyobb hozzáadott érték alkalmazása kerül előtérbe a jövőben. Ezekre a kihívásokra a világ vezető vállalatai folyamatosan keresik a megoldásokat. Európa legnagyobb biofinomítója, a Pannonia Bio is fejlesztésekkel és technológiák alkalmazásával biztosítja a vállalat és közvetve a magyar családok jövőjét is.

További csapadék öntözi a földeket

Bár a betakarítási munkákat jelentősen hátráltatja a csapadékos időjárás, a talajok feltöltődése jól halad, egyre mélyebb rétegekbe is jut a nedvességből. Az őszi kalászosok vetéséhez jó magágyat lehet készíteni, és a frissen kelt repce fejlődéséhez is adott a nedvesség. Az esős idő a hét további részében is folytatódik, a jövő hét elejétől számíthatunk a csapadékhajlam csökkenésére.