0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Meglepően sok kutyapiszkot esznek a rókák

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogyan képesek a nyusztok és a rókák egyazon területen megélni, hiszen étrendjük átfedésben van egymással. A Skót Felföldön végzett kutatás meglepő eredménnyel zárult: a rókák étrendjének jelentős részét tette ki a kutyák ürüléke.

A tudósok megállapították, hogy a kutyák fekáliájának kalóriatartalma hasonló a rókák zsákmányállataiéhoz. Azonban könnyebben hozzájutnak, mivel természetes táplálékforrásaik egyre szűkösebben állnak rendelkezésre – írja a BBC.

Az összegyűjtött ürülékek vizsgálata során a vizsgált végtermékek meglepően nagy hányada, 40 százaléka tartalmazott kutya DNS-t. Felmerült persze a lehetőség, hogy egyszerűen összekeverték a rókák és a kutyák DNS-ét, mivel közeli rokon fajokról van szó, ám a tudósok ezt kizárták.

Feltételezhetően azért szoktak rá a rókák erre a szokatlan élelemforrásra, mert így előnyre tettek szert konkurenseikkel, a nyusztokkal szemben.

Azonban ez a viselkedés problémákat is felvet: a betegségek és a paraziták könnyen terjedhetnek a vad- és a háziállatok között, ami növeli az új betegségek megjelenésének esélyét.

Arra is rámutat a tanulmány, hogy mennyire fontos, hogy a kutyasétáltatók ne csak összegyűjtsék az állataik ürülékét, de megfelelő módon helyezzék azt el – ezzel megakadályozva, hogy a rókák hozzáférjenek.

A tanulmány az Aberdeeni Egyetem, a Grenoble Alpok Egyetem, a skót erdészeti és tájkezelési ügynökség és a Cairngorms Connect (az Egyesült Királyság egyik legnagyobb élőhelyrekonstrukciós projektje) kutatóinak együttműködésével készült, és az Ecology and Evolution folyóiratban jelent meg.

„Az a tény, hogy a rókák olyan mennyiségben fogyasztanak kutyaürüléket, amilyen mennyiségben kimutattuk, példa nélküli.”

– mondta Cristian Navarro, az Aberdeeni Egyetem PhD-hallgatója, a jelentés egyik társszerzője.

„A nyulak és más rokon fajaik köztudottan elfogyasztják saját ürüléküket, de egy másik faj ürülékének fogyasztását ritkán dokumentálták, és valószínűleg ez egy figyelmen kívül hagyott kölcsönhatást jelent a vadon élő állatok között. Ez a jelenség a hagyományos táplálkozásvizsgálati módszerekkel nem lenne kimutatható, de a DNS-alapú technológiák alkalmazásával a mi tanulmányunk most először tárt fel ilyen a kölcsönhatást. Ez fontos kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy az emberi tevékenység miként befolyásolja a vadon élő állatvilágot.”

Forrás: BBC