Back to top

Marketing nélkül hiába jó a pálinka

A Kárpát-medencében kiváló gyümölcs alapanyag van - mondta az országgyűlés alelnöke a 2022. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadóján a héten Budapesten.

Jakab István az Országházban tartott rendezvényen közölte, ezt az alapanyagot gondos erjesztéssel, magas technológiai színvonalon működő főzdékben, lepárló üzemekben tudják elkészíteni. Mindehhez azonban megfelelő marketingnek is társulnia kell,

"hisz bármilyen kiváló a minőség, csak akkor érhetünk el sikert, ha ezt tudatosítjuk is a fogyasztókkal, ha a pálinka fogyasztásnak a kultúráját ismét visszacsempésszük a köztudatba".

Az Országgyűlés alelnöke köszönetet mondott többek között a magyar pálinka iránt elkötelezett tudósoknak, szakembereknek, gyümölcstermesztőknek, pálinka házaknak, szeszfőzdék tulajdonosainak és a Pálinka Nemzeti Tanács elnökségi tagjainak, akik sokat tettek azért, hogy a pálinka valóban visszanyerje a rangját.

Kiemelte, a pálinka és a törköly pálinka mint hungarikum, mint uniós oltalom alá került termék, igazi nemzeti érték, de egyben komoly piaci értéket és lehetőséget is képvisel.

Mihályi László, a Pálinka Nemzeti Tanács elnöke elmondta, a mostani eseményen az első számú hungarikum hivatalos és egyben legrangosabb seregszemléjének díjait adják át. Idén Körmend, az Őrség kapuja biztosította a helyszínt az érzékszervi bírálatnak.

A pálinka bírálók a beérkezett pálinka minták közül 64-et arany, 148 tételt ezüst, 98-at pedig bronz minőségűnek értékeltek. Az arany minősítésűek közül 19 érdemelte ki valamelyik alkategória legjobbjának a díját, a champion díjat.

Mihályi László közölte, idén is elkészítették a verseny évkönyvét a Pálinka 2022-es kiadványt, amely remélhetőleg segíti a szakmát az értékesítés terén, a pálinkabarátoknak pedig útmutatást ad a vásárláshoz.

Fotó: NAK
Arra is kitért, hogy idén újra szeretnék megrendezni a 2019-ben elkezdett Pálinka éjszakája elnevezésű eseményt, amely a pálinka gasztronómiában való többrétű felhasználását célozta meg. Reményét fejezte ki, hogy minél több étterem csatlakozik ehhez a rendezvényhez.

A rendezvényen adták át az idei verseny elismeréseit.

Magyarország legjobb pálinkája 2022 elismerő címet a Brill pálinkaház bodza pálinkája érdemelte ki. Magyarország legeredményesebb pálinkafőzdéje cím első helyezettjének a Brill pálinkaházat választották, a második a Gong pálinkaház, a harmadik pedig az 1Csepp pálinkafőzde lett.

A Magyarország legjobb 10 ezer palack feletti pálinkája 2022 különdíjat a Bolyhos pálinkafőzde ágyas cigánymeggy pálinkája kapta. A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) különdíját a Gyulai Pálinka Manufaktúra Vilmos körte pálinkája nyerte el. Körmend város különdíját pedig a Nagy Pálinka Manufaktúra cserszegi fűszeres szőlő pálinkája kapta.

Forrás: 
MTI

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.