Back to top

Hegyezze tollát, ki borról írni akar!

Négynapos all inclusive spanyol pezsgős utazás, 4 napos hazai bortúra, 6 palackos Tokaji Aszú válogatás, 3 literes díjnyertes villányi Csanád Cuvée 2015 – ilyen díjak várják a bloggereket, borszakítókat, lelkes tollforgatókat, sőt idén először a videósokat is.

Az angol nyelvű írásokat olyan szakemberek zsűrizik, mint Rose Murray Brown MW, Skócia első számú borszakírója, Katie Mather, a nemrég magyar tematikával megjelent Glug magazin szerkesztője, Wojciech Bonkowski vezető lengyel borszakíró, a videókat pedig többek között Charlie Arturaola értékeli, a díjnyertes El Camino del Vino című film főszereplője. A magyar zsűritagok közt megtaláljuk Regéczi-Béres Melindát, a Béres Szőlőbirtok ügyvezetőjét, Koch Csabát, a Magyar Bor Akadémia elnökét, Herczeg Ágnes borszakértőt, a videós zsűriben pedig Kemény Gabriella költő és influenszert.

Július 25-ig lehet beküldeni az írások linkjét, vagyis a cikkeknek online jelen kell lenniük egy portálon vagy blogon. Az írások lehetnek frissek, de korábban posztolt cikkekkel is lehet pályázni, ha témájuk illik valamelyik kategóriához és nem régebbiek 2020-nál.

Kivétel a Z generációs kategória, itt egészen fiatal, kezdő szerzők cikkeit várjuk, könnyebbségként ők word dokumentumban is elküldhetik írásaikat.

Egy versenyző kategóriánkét egy írást / videót küldhet, tehát aki magyarul és angolul is pályázik, az összesen akár 8 nevezést is megejthet.

Fotó: viniczai

Az egyes kategóriák zsűrije a beérkezett cikkekből kiválasztja a három legjobbat, ők lesznek a döntősök, amelyeket augusztus 6-án tesznek közzé. Ekkor indul a közönségszavazás, amely augusztus 15-én éjfélkor zárul. Mind a négy kategória győztese részt vehet a 4 napos all inclusive bortúrán, és megkapják a kategóriák fődíjait. A legtöbb szavazatot gyűjtő győztes megnyeri a spanyol utat. Az eddigi győztesek – Török Ferenc, Ercsey Dániel, Jakab Tamás és Lőrincz Mihály – már túl vannak a spanyol úton, mindannyian élvezték a spanyol pezsgőfürdőt és sok új ismerettel gazdagodtak.

Idén is lesz Sánta Zoltán Emlékdíj, amellyel a 2018-ban elhunyt borszakíró emléke előtt tisztelgünk. Az Emlékdíjra minden magyar nyelven pályázó esélyes.

A díjátadó augusztus 25-én lesz a Pannonhalmi Főapátsági Pincészetben.

Az idei kategóriák fő témái a 20 éves Béres Szőlőbirtok, a Koch Chardonnay Extra Brut okán a szűretlen pezsgő, a Z generáció és a bor, illetve a borleírás vizuálisan.

Béres-kategória

Ünnepeljünk együtt a kettős jubileumát ünneplő Béres családdal! 50 éve a Béres Cseppel kezdődött a legendás történet, melyhez immár 20 éve a Béres Szőlőbirtok borcseppjei is csatlakoztak. Idézzünk fel egy meghatározó Béres borélményt, emlékezzünk a mesés erdőbényei tájra, a szőlőre, egy feledhetetlen nyári délutánra, melyet a Béres Szőlőbirtok teraszán töltöttünk…

A verzió: A bloggereket, kezdő borszakírókat most arra kérjük, meséljék el találkozásukat egy Béres-borral, de megoszthatják egy élményüket a Béres Szőlőbirtokkal kapcsolatban, akár a Bor, mámor, Bénye rendezvény keretében… Nincs műfaji megkötés, a terjedelem kapcsán is csak annyi, hogy 12 ezer karakternél ne legyen hosszabb az írás.

B verzió: A már gyakorló borszakírók számára hasonló a feladat: mutassák be a 20 éves Béres Szőlőbirtokot minél izgalmasabban, szemléletesebben – de maximum 7000 karakterben. A rövidség néha áldás, de 20 évet 7000 karakterbe sűríteni komoly kihívás!

„Szűretlen” buborékok

A szűretlen kifejezést régóta használjuk olyan csendes borokra, amelyeket a szűrés nélkül hoznak forgalomba. A hagyományos módszerrel készült pezsgők esetében a szűretlen egyet jelent a degorzsálatlan kifejezéssel. Mindannyian tudjuk, hogy a pezsgők különleges aromáit a seprőnek köszönhetik, így aztán a szüntelenül kísérletező Koch Csaba, a 2019-es Év Bortermelője piacra dobta az első degorzsálatlan pezsgőjét. A 100%-ban Chardonnay-ból készült pezsgő Extra Brut kategóriájú a maradékcukor miatt, de likőrözés nem történt.

Ebben a kategóriában a szűretlen borok és pezsgők témájában várunk írásokat. Formai és egyéb megkötés nincs, csak a hosszúság (ne legyen hosszabb az írás 10 000 karakternél), és legyen benne említés a Koch pezsgőről, de természetesen más borok és pezsgők szerepelhetnek a cikkben.

Az Z generáció és a bor (a HNT támogatásával)

Büszkék vagyunk kiváló borászainkra, izgalmas szőlőfajtáinkra, meseszép borainkra, sorra készülnek az elérthető árú, fiatalokat célzó közösségi borok, a magyarországi borfogyasztás mégis folyamatosan csökken, már a top 10 országban sem vagyunk benne. Kesergés helyett most a HNT támogatásával lehetőséget adunk a kezdő, fiatal borkedvelőknek, szárnyukat bontogató bloggereknek, hogy küldjék be írásaikat gyakorlatilag bármilyen magyar borról, borokról, borvidékről, borászatról, borbárról, borútról, műfaji megkötés nélkül, sőt egy különleges könnyítéssel: csak ebben a kategóriában word dokumentum formájában is elfogadjuk a nevezéseket a kezdő íróktól. A cikkek ne legyenek 10 000 karakternél hosszabbak, a zsűri pedig elsősorban azt vizsgálja majd, hogy melyik írás csinál leginkább kedvet a Z generáció tagjai számára egy kis borkóstoláshoz. Korhatár nincs, örökifjú kezdők is pályázhatnak – ha megtalálják a közös nyelvet a 26 éven aluli fiatal felnőttekkel. Az írásokat tetszés szerint lehet illusztrálni is, bár nem az összhatást, hanem a szövegeket fogják értékelni.

Vágykeltő kortyok – videós kategória

A borleírások lehetnek tudományosak, szakmailag precízek, de néha bizony igen unalmasak. Most arra biztatunk mindenkit, hogy készítsenek rövid kisfilmet izgalmas, valóban vágykeltő borbemutatással minimum 2 és maximum 5 percben. Az a cél, hogy a videó nézője azonnal megszomjazzon, poharat akarjon ragadni, érezni akarja azokat a különleges illatokat és zamatokat. Egyetlen megkötés van: a videó magyar bort vagy magyar szőlőfajta borát mutassa be. A pályázóknak a videókat fel kell töltenie valamely videómegosztó oldalra (YouTube, Vimeo), és a linket kell elküldeniük. A videós kategória zsűritagjai és díjai még feltöltés alatt állnak.

 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Több mint húsz újabb Vágta-résztvevő

Zajlanak az Elővágták országszerte; vannak frissen debütáló és rutinos helyszínek egyaránt: legutóbb Abonyban, Belegrádon, Gyenesdiáson és Hosszúfalun rendezték meg a Nemzeti Vágta előfutamait.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

100 éves a Soproni Egyetem Botanikus kertje

A Soproni Egyetem Botanikus Kertje a város „zöld tüdeje” és egyben az oktatás-kutatás és a hallgatói élet központja is. Az idei centenáriumi rendezvénysorozat keretében konferenciát rendeztek a Soproni Egyetemen, amely a Botanikus kert 21. századi szerepét vizsgálta az oktatás, a kutatás, a természetvédelmi értékek és a városi rekreációs szolgáltatások oldaláról.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

Álmok nélkül nincsen siker! – Kelemen Zénó

Fiatal tehetségeket bemutató sorozatunkban ezúttal a galoppsport irányába tekintettünk, és Kelemen Zénó zsokéjelölttel beszélgettünk, aki 2017-ben került a zsokéiskolába, most Soltész András istállójában dolgozik. Azt vallja, hogy megpróbáltatások nélkül a sikernek nem is volna ennyire édes az íze, és minden eddigi győzelmének úgy örült, mintha az első lett volna.

Magyarországon biztosított a lakosság jó minőségű, biztonságos élelmiszerrel történő ellátása

Fontos szem előtt tartani, hogy az élelmiszerek iránti kereslet viszonylag rugalmatlan, a mindennapi betevőre mindig szükség lesz, ezért az ágazatba való körültekintő befektetés, az értékteremtő beruházás mindig megtérül - mondta Nagy István agrárminiszter a 15. Business Days konferencián, kedden, Tapolcán.