Back to top

Talajművelési és talajvédő technológiák - A folyamatos tanulás elengedhetetlen

Az állandó változásra valamiféleképpen reagálniuk kell a gazdáknak, és az innovatív eszközbeszállítóknak is. A KITE Zrt. a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-n tartott bemutatóján erre mutatott több megoldást.

Gépeik összevont műveletek elvégzésére alkalmasak | MMG

„Mi történik a mai világban és hogyan tudunk reagálni rá? A rendezvényen különböző talajművelési és talajvédő technológiákat mutattunk be, amelyek kiválasztásakor az volt a fő szempont, hogy a talaj vízkészletét, a talajéletet, a talajszerkezetet védjék” – mondta el Sojnóczki István, a KITE Zrt. technológiafejlesztési igazgatója. Hozzátette, hogy ezt egy komplex körfolyamatnak kell tekinteni, amiben a legtöbb felmerülő kérdésre többféle helyes választ lehet adni.

A KITE által bemutatott gépek lehetővé teszik a talaj e szemléletmód szerinti művelését, és ilyen területen vetették a bemutatott növényeket. Volt kukorica és kalászos gabona, és a látogatók megtekinthették, miként lehet jól gazdálkodni, hogy szélsőséges körülmények között is jó állományt tudjanak létrehozni.

Sojnóczki István: A KITE komplexen gondolkodik
Sojnóczki István: A KITE komplexen gondolkodik
„Olyan talajművelési eljárásokat mutattunk be, melyeknek az volt az egyik legfőbb mondanivalója, hogy a lehetőségekhez képest a lehető legsekélyebben, a lehető legkevesebb talajmozgatással, talajbolygatással végezzük a feladatokat. Amellett igyekszünk minél több takaróanyagot hagyni a felszínen, minél jobb minőségben: apróra vágva és egyenletesen elterítve” – mondta el a szakember, hogyan lehet jó alapot teremteni a legkülönbözőbb agrotechnikai műveleteknek. A tarlóhántást ugyancsak ez a gondolkodásmód vezérelte, ahogy a különböző forgatásos alapműveléseknek is: az volt a céljuk, hogy folyamatosan olyan állapotot tartsanak fenn, hogy a lehető legkisebb vízveszteséggel teremtsék meg a növények számára legkedvezőbb talajállapotot.

A mai világban sokféle precíziós megoldás létezik. A KITE erőgépei olyan precíziós navigációs rendszerekkel vannak felszerelve, melyek a munkaeszközök előnyeit még jobban kiemelik, hiszen nagyon pontosan tudnak csatlakozni, ami például kevesebb menetszámot jelenthet.

Gépeik összevont műveletek elvégzésére alkalmasak, és sok olyan automatizált funkciókra, melyeket egy intelligens traktorral, illetve egy intelligens rendszerrel ki lehet használni.

Gyakran felmerülő kérdés, hogy mennyire üzemméretfüggő ezeknek az eszközöknek a használata?

A termelők egyre inkább rákényszerülnek a precíziós gazdálkodás nyújtotta előnyökre
A termelők egyre inkább rákényszerülnek a precíziós gazdálkodás nyújtotta előnyökre

„A bemutatott munkagépek 3 méterestől a 9 méteres munkaszélességig elérhetők. Precíziós eszközöket – az alapeszközöket, a navigációs rendszereket – általában véve már elég sok gazda alkalmaz. Viszont azokat a fogásokat, amelyek ehhez a komplex gondolatmenethez tartoznak, sajnos kevesen” – jegyezte meg Sojnóczki István. Már korán felhívták rá a figyelmet, hogy jó eszköz, illetve jó szemléletmód kell hozzá, amivel úgy tudják munkába állítani a gépet, hogy ezeket az elveket teljes mértékben alkalmazva lehessen működtetni. A gép csak egy része a precíziós gazdálkodásnak, mögötte sokkal több minden található.

„A KITE-nek még komplexebb a gondolkodásmódja, mert például jelen pillanatban is közel 450 meteorológiai állomással rendelkezünk az országban.

A precíziós gazdálkodás nem üzemméret függő
A precíziós gazdálkodás nem üzemméret függő
Különböző digitális mérőeszközöket is forgalmazunk, amiket a gazdák meg tudnak venni maguknak, hogy kivigyék őket a szántóföldre, és meg tudják mérni maguknak a talajnedvességet, a környezeti hőmérsékletet, a csapadékmennyiséget... Ezekből az adatokból képes következtetni rá, hogy egyáltalán szabad-e kimenni a földre talajt művelni vagy sem” – fogalmazta meg a technológiafejlesztési igazgató, hogyan könnyítheti meg a technológia a megfelelő eszköz kiválasztását. Ezek egyszerűnek tűnő elvek, de a többség még nem ezzel a szemléletmóddal végzi a munkáját. Látjuk a szélsőségeket, ahogy egyre változik a klíma. A mai világban az a fő üzenet, hogyha már mérünk, ha adatokat gyűjtünk, akkor azokat használjuk fel, építsük be őket a technológiába. A tapasztalat azt mutatja, ma a gazdák jó része mégis inkább a rutinjához igazítja a gazdálkodását.

„Bár most nő fel az a generáció, amelyik már a precíziós technológiát használja, azoknak a gazdáknak is át kell alakítaniuk a szemléletmódjukat, akik már régóta fiatalok” – jegyezte meg Sojnóczki István.

Szerinte nem a szabályozás és nem a prospektusok fogják megváltoztatni a személetmódot és a technológiát, hanem a környezet változása: jól láthatóan egyre szélsőségesebbé válik. Ehhez alkalmazkodni kell – az alkalmazkodás útja pedig a tanulás.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/24 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

Fagyveszélyes éjszakák után enyhülés és újabb kiadós csapadék

Az elmúlt hetek bőséges csapadékának hatására országszerte megszűnt a mezőgazdasági aszály az országban. A frissen kelt repcére, az őszi kalászosok vetésére és a jó magágy előkészítéséhez ez nélkülözhetetlen volt. A péntek és a szombat helyenként még fagyveszélyes hajnalokat hoz, majd a hét végétől, a délnyugatira forduló áramlással felmelegedés és újabb országos csapadék valószínű.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

Napraforgóvetőmag-piac 2022-ben

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával ez úton is szeretnénk megköszönni a gazdálkodók részvételét kutatásainkban.

Korszerű növényházi fóliák: ingyen energia

Az utóbbi évek nagyobb energia-áremelések nélküli békés időszaka után a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzet bizonytalan eredményességű döntések elé állítja a kertészeket. A növényházak energiahatékonyságának javítása kiemelt feladat, ehhez kaptak támpontokat, javaslatokat a Változások a technológiákban szakmai rendezvénysorozat legutóbbi eseményén részt vevők. Európai vállalatoktól érkezett szakemberek ismertették a célt szolgáló újdonságaikat.

Elfogyott a mustár a francia boltokból

Arra buzdítják a francia növénytermesztőket, hogy növeljék a mustármag-termelésüket, miután az ország szupermarketjei kifogytak belőle – adta hírül az euronews.com.