Back to top

Kigyulladt egy munkagép, több száz szalmabála és egy trágyakazal is lángokban állt

Több száz szalmabála kapott lángra a Győr-Moson-Sopron megyében, kigyulladt egy mezőgazdasági munkagép és szalmabálákkal megrakott két pótkocsija Baranya megyében, egy tárolóban silózott szalmabála gyulladt meg hétfő délután Kamut településen, Békéscsabán egy háromszáz négyzetméteres trágyakazal égett teljes terjedelmében - közölte a Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Több száz szalmabála kapott lángra a Győr-Moson-Sopron megyei Pér térségében, a 81-es főút közelében hétfőn késő este - közölte a katasztrófavédelem az MTI-vel.

Közleményük szerint a győri hivatásos tűzoltók vízzel hűtik a kazal környezetét, hogy megakadályozzák a lángok továbbterjedését.

Kigyulladt egy mezőgazdasági munkagép és szalmabálákkal megrakott két pótkocsija hétfőn délután a Baranya megyei Mekényes külterületén. A tűz átterjedt a tarlóra is.

Illusztráció
Illusztráció
A dombóvári hivatásos tűzoltók két gépjárműfecskendővel és a vízszállítóval vonultak a káresethez és három vízsugárral megfékezték a lángokat. Személyi sérülés nem történt.

Egy tárolóban silózott szalmabála gyulladt meg hétfő délután Kamut településen, a Demeter utcában. A mezőberényi és békéscsabai hivatásos tűzoltók vízsugarak, kéziszerszámok és egy erőgép segítségével eloltották a tüzet, majd a területet hőkamerával átvizsgálták. Egy, a helyszínen lévő ember füstöt lélegzett be, ezért a mentőszolgálat további megfigyelésre kórházba szállította. A kamuti tűzesettel csaknem egy időben

Békéscsabán, az Ibolya utcában is felcsaptak a lángok, ahol egy háromszáz négyzetméteres trágyakazal égett teljes terjedelmében, veszélyeztetve a közeli kukoricatáblát.

A helyi hivatásos tűzoltók vízsugarak, egy erőgép, valamint egy vízágyú segítségével eloltották a tüzet, majd a területet átvizsgálták. A tűz a környezetére nem terjedt tovább, senki sem sérült meg.

Forrás: 
MTI/Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

Évente 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban

Évente mintegy 153 millió tonna élelmiszert dobnak ki az Európai Unióban, csaknem 15 millió tonnával többet, mint amennyit importálnak - írta a Guardian brit napilap a Feedback EU klímakutató civil szervezet jelentésére hivatkozva.

Jelentősen drágultak a vetőmagok, visszaeshet forgalmuk

Több éves növekedés után a jelentős áremelkedés miatt visszaeshet a kalászos vetőmagok forgalma, ennek ellenére idén ősszel esetenként hiány lehet a kínálatban – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján közzétett jelentésben.

Szója sikerek Vasban

A nemesítőházak dolgoznak azokon a genetikai alapokon, melyek megfelelnek az új kihívásoknak. Ennek is volt köszönhető a nagy érdeklődés a Gabonakutató Nonprofit Kft. kukorica, szója és cirok szakmai napjára, melyet Táplánszentkereszten, a cég kutatóállomásán tartottak.

Miért fontos a talaj egészsége az élelmiszertermelés szempontjából?

A talajok számos olyan funkciót és szolgáltatást látnak el, amelyek nélkülözhetetlenek a Föld összes életéhez, ugyanakkor az intenzív élelmiszer-termelési tevékenységek károsították és kimerítették a talaj egészségét. A talaj regenerálása teljes rendszerszemléletet igényel, tehát mik a kihívások és a megoldások?

Tartós lehűlés és további csapadék érkezik

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása fokozatosan mérsékelte, majd az Alföld középső tájainak kivételével a legtöbb helyen meg is szüntette az aszályt hazánkban. A múlt hét második felében is jelentős mennyiségű eső esett az északkeleti illetve délkeleti területeken, és a csapadékos időjárás a héten is folytatódik, ezúttal a déli és keleti országrészben valószínű a 20 mm-t meghaladó mennyiség.

Gyenge szántóföldi hozam, kiváló minőségű gyümölcsök

Még korai volna végleges mérleget vonni, hogy összességében mekkora kárt okozott a trópusi hőséggel párosuló aszály a szerb mezőgazdaságnak és az ország egészének, ennek ellenére biztosan kijelenthető, hogy ehhez hasonló, elemi csapás méretű szárazságra a legidősebbek sem emlékeznek.

Nem várt gyomirtószer-maradékokat okozhat az aszály

Extra korán el tudták kezdeni az idén a silókukorica betakarítását a németországi gazdálkodók, de nem várt problémákkal szembesülhet, aki hamar el akarja vetni a következő kultúrát. Az ok: az aszályban a gyomirtó szerek lebomlási ideje sem úgy alakul, ahogy a nagykönyvben meg van írva, írja az agrarheute.com.

A búza titkos oldala: gabona és egészségvédő csodaszer

A búzát leginkább, mint kenyérgabonát ismerjük, ám a leveléből kipréselt nedv, a búzafűlé sok csodálatos gyógyulást eredményezett, sokszor kilátástalannak tűnő betegségek esetén is. De általános egészségi állapot javításra is érdemes alkalmanként egy-egy kúraidőszakot beiktatni.