Back to top

Az egészséges táplálkozás csökkenti a koronavírus súlyosságát és kockázatát

A Harvardhoz tartozó Massachusetts General Hospital Diabetes Unit és Center for Genomic Medicine kutatóinak tanulmánya kimutatta, hogy azok a betegek, akik rutinszerűen egészséges étrendet követtek, a kockázat és a súlyosság szempontjából jobban helytálltak a COVID-19 elleni küzdelemben.

Az orvostudományban a Harvard az innovatív kutatások terén vezető szerepet játszó intézmény hírnevét vívta ki.

Kutatásuk szerint összefüggés található a koronavírus-járvány súlyos szövődményeinek kialakulásának csökkenése és az egészséges táplálkozás között.

A tanulmány megállapította: "Az egészséges növényi alapú élelmiszerek által jellemzett étrend összefüggésbe hozható a COVID-19 alacsonyabb kockázatával és súlyosságával. Ez az összefüggés különösen nyilvánvaló lehet a magasabb társadalmi-gazdasági deprivációval jellemezhető területeken élő egyének körében". A kutatók a Gut című folyóiratban azt írják, hogy kutatásukat abból az általánosan elterjedt nézetből kiindulva kezdték el, hogy a rossz anyagcsere-állapot és az egészségtelen életmódbeli tényezők összefüggésbe hozhatók a COVID-19 kockázatával és súlyosságával, de a diétára vonatkozó adatok hiányoznak. "Célunk az volt, hogy megvizsgáljuk az étrend minőségének összefüggését a koronavírus kockázatával és súlyosságával, valamint a társadalmi-gazdasági nélkülözéssel való kölcsönhatását" - fogalmazták meg céljukat.

A vizsgálat elvégzésének módja

A kutatók mintegy 593 000 felnőttet (többnyire középkorút vagy idősebbeket) kérdeztek meg arról, hogy mit ettek 2020 februárjában, majd 2020 szeptemberéig követték az egészségi állapotukat.

Azoknál, akik a legtöbb gyümölcsöt, zöldséget és hüvelyeseket fogyasztottak, 9 százalékkal alacsonyabb volt a COVID szövődményeinek kockázata.

E csoportnál 41 százalékkal kisebb volt a kockázata annak is, hogy a vizsgálati időszak alatt súlyos megbetegedés alakul ki.

Mik az eredmények?

Az egészséges növényi eredetű élelmiszerek által jellemzett táplálkozási minta alacsonyabb kockázattal és a COVID-19 súlyosságával járt együtt. A Harvard Health szerint a kutatók kapcsolatot találtak a koronavírus, a rossz étrend, és a társadalmi-gazdasági hátrányok között is. "Ha csak az egyik tényezőt - az étrendet vagy a hátrányos helyzetet - ki lehetne küszöbölni, úgy gondoljuk, hogy a súlyos koronavírusos esetek közel egyharmada megelőzhető lett volna" - jegyzi meg Jordi Merino, a tanulmány vezető szerzője, a Harvardhoz tartozó Massachusetts General Hospital Diabetes Unit és Center for Genomic Medicine kutató munkatársa.

A kutatók szerint a járvány kockázatában és súlyosságában mutatkozó egyenlőtlenségek kezelésére irányuló erőfeszítéseknek különös figyelmet kell fordítaniuk a táplálkozás, mint az egészséget meghatározó társadalmi tényező javítására.

A tanulmány megfigyeléses jellegű volt, és nem bizonyítja egyértelműen, hogy az egészséges táplálkozás megelőzi a koronavírust.

Forrás: 
timesnownews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.