Back to top

Gépek szenvedéllyel - a Bábolnai Gazdanapokon

Egy tehetséges magyar gépészmérnök egyéni vállalkozásából néhány év alatt vált az ország egyik leginnovatívabb mezőgazdasági gépgyártó üzemévé. A tiszakécskei NorAn Technologies mára sikerrel veszi fel a versenyt a nyugatról érkező legkorszerűbb mezőgépekkel.

Az első komplett NorAn munkaeszközt, az N-Max folyékony műtrágyainjektálót innovációs díjjal jutalmazták tavaly
Az első komplett NorAn munkaeszközt, az N-Max folyékony műtrágyainjektálót innovációs díjjal jutalmazták tavaly
Fotó: NorAn Technologies
Minőségi folyékony műtrágya injektálói és talajművelő eszközei növelik a kijuttatott tápanyag hasznosulását és a vízmegőrzést, aminek köszönhetően jelentős termésnövekedést lehet elérni.

A NorAn saját fejlesztésű és gyártású N-Max folyékony műtrágyainjektálója tavaly elnyerte „Az év magyar mezőgépe” innovációs díjat a Bábolnai Gazdanapokon, és a gyár az idei rendezvényen is bemutatja folyamatosan fejlesztett agrártechnológiai eszközeit, valamint újdonságait.

„Azzal a céllal indítottam el a NorAn Technologiest, hogy a mezőgazdasággal foglalkozó gazdálkodókat a legmodernebb eszközökkel lássam el – mondta Sütő Norbert alapító, akit már gyerekkorában érdekelt a mezőgazdaság, középiskolás évei alatt pedig veterán traktorok felújításával töltötte a szabadidejét. Az egyedi tervezésű hengerek gyártásának ötlete egyetemi tanulmányai alatt született meg benne, majd a diploma megszerzése után saját vállalkozást indított.

Munkatársaival olyan munkagépek fejlesztésén és gyártásán dolgoznak, amelyek segítségével alacsonyabb költségszinteken magasabb hozamokat lehet elérni.

A NorAn képviseletében Sütő-Kovács Andrea vette át az innovációs díjat a tavalyi Bábolnai Gazdanapokon
A NorAn képviseletében Sütő-Kovács Andrea vette át az innovációs díjat a tavalyi Bábolnai Gazdanapokon
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A tiszakécskei mezőgazdasági gépgyár néhány év alatt széles termékportfóliót alakított ki. Az itt készülő munkaeszközöket úgy tervezik, hogy forgatás nélkül műveljék a talajt, aminek az állandósuló csapadékhiány miatt egyre nagyobb a jelentősége. A technológiával ugyanis nemcsak a nedvességet, hanem a humusztartalmat is meg lehet őrizni, mivel a baktériumok a felső rétegben maradnak.

Az első komplett NorAn munkaeszközt, az N-Max folyékony műtrágyainjektálót innovációs díjjal jutalmazta a szakmai zsűri 2021-ben, a Bábolnai Gazdanapokon, az idén pedig aranyérmes lett az újvidéki Nemzetközi Mezőgazdasági Kiállítás és Vásáron. Az opcionális tablet-, illetve ISOBUS-vezérlésnek köszönhetően precíziós gazdálkodásra is alkalmas.

A műtrágya-injektálót az aprítóhenger kifejlesztése követte, amit először 3 méter szélességben gyártottak, de ma már 8,1 méter munkaszélességben is elérhető.

Erős, univerzális vázának köszönhetően Cambridge- vagy prizmacsúcsos hengerrel is szerelhető, és több újító technológiai megoldás teszi még hatékonyabbá.

A NorAn-termékek 90-95 százalékát itthon értékesítik, közvetlenül, ahogyan az üzembe helyezést és szervizelést is maguk végzik
A NorAn-termékek 90-95 százalékát itthon értékesítik, közvetlenül, ahogyan az üzembe helyezést és szervizelést is maguk végzik
Fotó: NorAn Technologies
Az aprítóhenger után saját szántóföldi kultivátort, majd a hazai adottságokhoz illeszkedő sávművelőt fejlesztettek ki a NorAn szakemberei. Jelenleg – első hazai cégként - szilárdműtrágya-kijuttatót fejlesztenek hozzá, mivel szeretnének a munkaeszközeik mellé komplett technológiát kínálni a gazdálkodók számára.

Jövő évi terveik között egy olyan sorközművelő kultivátor kifejlesztése is szerepel, amely nagyobb sebességre képes a jelenleg elérhető hasonló gépeknél.

A NorAn-termékek 90-95 százalékát itthon értékesítik, közvetlenül, ahogyan az üzembe helyezést és szervizelést is maguk végzik.

Tavaly óta Franciaországba, Horvátországba, Szerbiába, Romániába és Szlovákiába is eljutnak a termékeik, törekvésük, hogy Nyugat-Európában is elismert gyártóvá váljanak.

A mezőgépeket úgy tervezik, hogy forgatás nélkül műveljék a talajt, aminek az állandósuló csapadékhiány miatt egyre nagyobb a jelentősége
A mezőgépeket úgy tervezik, hogy forgatás nélkül műveljék a talajt, aminek az állandósuló csapadékhiány miatt egyre nagyobb a jelentősége
Fotó: NorAn Technologies

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Fagyveszélyes éjszakák után enyhülés és újabb kiadós csapadék

Az elmúlt hetek bőséges csapadékának hatására országszerte megszűnt a mezőgazdasági aszály az országban. A frissen kelt repcére, az őszi kalászosok vetésére és a jó magágy előkészítéséhez ez nélkülözhetetlen volt. A péntek és a szombat helyenként még fagyveszélyes hajnalokat hoz, majd a hét végétől, a délnyugatira forduló áramlással felmelegedés és újabb országos csapadék valószínű.

Hogyan tovább sertéstenyésztés?

Az elmúlt 7-8 hónapban sok szó esett a sertéságazat problémáiról. A tűzoltásra szánt intézkedések azonban nem tudták eloltani a tüzet. Ennek egyik oka a külső körülmények évtizedek óta nem látott kedvezőtlen együttállása, a másik pedig a strukturális változások bekövetkeztének hiánya.

Napraforgóvetőmag-piac 2022-ben

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával ez úton is szeretnénk megköszönni a gazdálkodók részvételét kutatásainkban.

Korszerű növényházi fóliák: ingyen energia

Az utóbbi évek nagyobb energia-áremelések nélküli békés időszaka után a jelenlegi kiszámíthatatlan helyzet bizonytalan eredményességű döntések elé állítja a kertészeket. A növényházak energiahatékonyságának javítása kiemelt feladat, ehhez kaptak támpontokat, javaslatokat a Változások a technológiákban szakmai rendezvénysorozat legutóbbi eseményén részt vevők. Európai vállalatoktól érkezett szakemberek ismertették a célt szolgáló újdonságaikat.