Back to top

Szakmai túrák Dél-Tirolban

Az Interpoma kiállítást számos program egészíti ki, többek közt szakmai túrákat szerveznek a dél-tiroli almatermesztés, -feldolgozás és -kereskedelem részletes bemutatására. 2022. november 17-19-én 9 program várja az érdeklődőket a világ minden tájáról, amelyekre online lehet jegyet váltani. A túrákon résztvevők minden, de minden kérdésükre választ kaphatnak, hangsúlyozza a kiállítás ajánlója.

A biotermesztés iránt érdeklődők meglátogathatják a VOG konzorciumhoz tartozó Biosüdtirol Szövetkezetet Lanában, ahová 300 biotermesztő tartozik és 35 almafajtát szállítanak be a szövetkezetnek. A Runstnerhof biotermesztő gazdaság Gargazzonéban, egy gyönyörű kertben kávézót is üzemeltet. Ezt a programot két csoportnak is megszervezik.

Fotó: Interpoma

A kulcs az innováció (Innovation is the key) túra a fajtakísérletekre és feldolgozásra fókuszál, a Laivesben működő, integrált termesztésre állt Fuji Società Agricola s.r.l. és a VOG feldolgozóüzeme mutatja be a dél-tiroli gyakorlatot.

Az üzemben gyümölcslevet, sűrítményt, aromákat, hámozott és darabolt gyümölcsöt készítenek az élelmiszeripar számára.

Korszerű technológiákat és új termesztési elképzeléseket mutat be a Jövő ma van (Future is today) címmell indított kirándulás Lacesba, ahol a VIP konzorciumhoz tartozó Minor Szövetkezetet látogatják meg, majd Castelbellóban Michael Mitterer integrált gyümölcsösébe jutnak el, ahol a többtörzsű almafák nevelését tanulmányozhatják.

Első a fenntarthatóság (Sustainability first) túrán két jó gyakorlatot ismerhetnek meg a résztvevők.

A Caldaróban működő Roen Szövetkezet napelemmel fedezi energiaszükségletét, a korszerű és igen rugalmas osztályozó gépsoron használt vizet pedig visszaforgatják. Traminban pedig egy alma- és szőlőtermesztéssel, valamint vendéglátással foglalkozó családi vállalkozás mindennapjaiba nyernek betekintést.

Két családi gazdaság összehasonlítására nyílik mód a Micro and macro túrán. Michael Komiss Bolzano közelében működő gazdaságában almacsipszet is készít, amit közvetlenül forgalmaz. Vilpianban pedig az egy család által működtetett gyümölcsaukció és a Fructus feldolgozóüzem az úti cél.

A permetezés és az öntözés áll a következő túra középpontjában. Lanában lehet meglátogatni a permetezőgép-felülvizsgáló központot,

majd Postal következik, ahol Thomas Gruber integrált gyümölcsösében a talajnedvesség-mérésen alapuló öntözést és a napelemekből származó energiaellátást lehet tanulmányozni.

Az utolsó út pedig a Melinda Szövetkezet föld alatti tárolójába vezet: több mint 200 méter mélyen a föld alatt, a Dolomitok elhagyott bányájában alakította ki szabályozott légterű hűtőtárolóját a szövetkezet.

Az Interpoma túrákra ide kattintva lehet jegyet váltani, áruk egységesen 90 euró.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Interpoma

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Megnyílt a KÁN Egyetemi napok

A magyar állattenyésztés megért számos hullámvölgyet és sikert, az állattenyésztők egyszerre optimisták és borúlátók, pedig az elmúlt 150 év bizonyítja, hogy mindennel képesek megbirkózni.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

Különleges almás sütemény lett Budapest desszertje

A Veranda Cukiműhely Budapest aranyalmája elnevezésű süteménye lett idén Budapest desszertje. A linzer lapra helyezett giandujás-almás édesség először az Édes Napok Budapest csokoládé- és édességünnepen kóstolható meg a péntektől vasárnapig a Szent István-bazilika előtt.

Érdeklődő diákok nélkül hamar bedőlne az agrárium

Kaposvár napjainkban is a magyar állattenyésztés egyik bástyájának számít – nem véletlenül rendezték itt korábban évről évre a KÁN-t, azaz a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Miután a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) átvette a kaposvári intézmény működtetését, kötelességének érezte a rendezvény hagyományának ápolását. A szeptember 30-án megnyíló KÁN Egyetemi Napokról, illetve az egyetem aktuális helyzetéről Gyuricza Csabát, a MATE rektorát Sári Enikő, kiadónk ügyvezető igazgatója kérdezte.

Nehéz időkben össze kell fogni

Idén szeptemberben rendezte meg tizenegyedik alkalommal az RMGE Maros szervezete a Marosszéki Gazdanapot a mezőpaniti sportpályán. A rendezvény traktorfelvonulással kezdődött, majd a különböző gazdakörök és a szervezet által felkarolt marosszéki termelők, kézművesek sátrai, vásárral egybekötött kiállítása, illetve a Maros Gazda kft. partnereinek bemutató standjai várták az érdeklődőket.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Virtuális üzleti találkozók az Interpoma kiállításon

Ismét meglesz a lehetőség arra, hogy aki nem tud személyesen eljutni Bolzanóba az Interpoma kiállításra, virtuális üzleti megbeszéléseket folytasson a kiállítókkal a 2020-ban debütált Interpoma Business Match keretében.

Összeomlás fenyegeti az olasz gyümölcstermesztést

A megháromszorozódott termelési költségek, a szélsőséges időjárás és az energiaválság szinte lehetetlenné teszi a további gyümölcstermesztést, állítja Michele Ponso, az olasz Confagricoltura mezőgazdasági egyesület országos gyümölcsszövetségének elnöke.