A három fontos makrotápanyag egyike a fehérje, amely kalóriával lát el minket (a másik kettő a szénhidrát és a zsír). Számos testi funkcióban használatos, beleértve a sejtek karbantartását és javítását, a véralvadást és az antitestek termelését. Számos testszövet, például a bőr, a haj és az izom elsődleges összetevője.
A fehérje számos élelmiszerben megtalálható, többek között halakban, baromfiban, húsokban, hüvelyesekben, szójában, diófélékben, magvakban és tejtermékekben, valamint kisebb mennyiségű fehérje található a teljes kiőrlésű gabonafélékben és a zöldségekben is. Ha alacsony szénhidráttartalmú étrendet követünk, de szeretnénk növelni a fehérjebevitelt az izomépítés, a sérülésből való felépülés vagy a fogyás elősegítése érdekében, számos lehetőség közül választhatunk.
Csirke: Ez a sovány fehérje nem véletlenül a legmegfelelőbb fehérjeforrás. Egy közel 115 grammos adag csirkehús 26 gramm fehérjét biztosít minimális (120) kalória mellett, szénhidrát nélkül. A csirke emellett sokoldalú, és szinte bármilyen ételhez illik.
Túró: Egy olyan korban, amikor a tejtermékek iránti lelkesedés elég nagy, a túró visszatérőben van.
Emellett sokoldalú alapanyag, amely édes vagy sós ételek alapjául szolgálhat, és remek mártogatós zöldségeknek.
Tojás: A tojás egyszerű, tápanyagban gazdag és pénztárcabarát módja annak, hogy fehérjét, valamint némi laktató zsírt vigyünk be a szervezetünkbe, miközben nyomokban szénhidrátot is tartalmaz. Tojásonként 6 gramm fehérjével könnyedén elérhetjük a megfelelő mennyiséget, szuperegészséges, két tojásos reggelivel és párolt zöldekkel.
Kendermagok: Három evőkanál kendermag körülbelül 160 kalóriát, 10 gramm fehérjét és mindössze 2 gramm szénhidrátot tartalmaz. Emellett 240 milligramm káliumot és a napi vasszükséglet 15-20%-át is megkaphatjuk.
Ezekre a zsírsavakra a gyulladások elleni küzdelemhez, valamint a szív és az immunrendszer védelméhez van szükség. Egyszerű és tápláló kiegészítője lehet a reggeli turmixnak vagy a zabpehelynek.
Tökmag: A tökmag olyan tápanyagokban gazdag összetevő, amelyet egész évben felhasználhatunk – nem csak ősszel a tökfaragás után! Ezek a magok egy közel 30 grammos adagban 9 gramm fehérjét tartalmaznak, és olyan fontos ásványi anyagokat is, mint a cink, a magnézium és a vas. Emellett jó forrása az egészséges zsíroknak, és szinte bármilyen ételhez illenek, emellett pedig csak 4 gramm szénhidrátot tartalmaznak héj nélküli adagonként.
Lazac: Ez a hal egy ízletes omega-3 (az anyagcseréhez fontos) és fehérjeforrás, körülbelül 17 gramm fehérjét tartalmaz 85 grammos adagonként, és nem tartalmaz szénhidrátot.
Spirulina: A spirulina talán a legtáplálóbb élelmiszer a bolygón, ugyanis a benne található fehérje minősége kiválónak számít; a tojáshoz hasonlítható. Az összes szükséges esszenciális aminosavat tartalmazza, egy evőkanál szárított spirulinában 4 gramm található(és kevesebb mint 2 gramm szénhidrát). Erős íze van, ezért érdemes turmixokhoz adni, amiket zöldeskék színűre fest át.
Tofu: Ha szeretnénk lecserélni a szokásos tojásrántottát, érdemes kipróbálni a tofut. Ez az omlós étel színes zöldségekkel, például paprikával, hagymával és spenóttal elkészítve egy magas fehérjetartalmú, tojásmentes reggelit alkot. Ne felejtsük el olyan fűszerekkel ízesíteni, mint a kurkuma, a fekete bors, a kömény és a fokhagyma. A tofu körülbelül 20 gramm fehérjét és kevesebb mint 4 gramm szénhidrátot tartalmaz egy 64 grammos adagban.
Joghurt: Minden joghurt tartalmaz fehérjét, de a legmagasabb fehérjetartalma az olyan szűrt változatoknak van, mint a görög joghurt.
Márkától függően több mint 15 gramm fehérjét és 5 gramm szénhidrátot kapunk 96 grammos adagonként.
Csicseriborsó: A babhoz hasonlóan ez a hüvelyes is nagy mennyiségű szénhidrátot tartalmaz, de emellett tele van fehérjével, rosttal és antioxidánsokkal. A csicseriborsók remek kiegészítői a leveseknek és salátáknak, különösen, ha igyekszünk csökkenteni az állati fehérje bevitelét. Körülbelül 7-9 gramm fehérjét tartalmaznak 64 grammnyi adagonként, és 20 gramm szénhidrátot.
Lencse: A lencse nem jelent problémát azok számára, akik növelni szeretnék a növényi fehérjefogyasztásukat.
Ugyanakkor a lencse is magasabb szénhidráttartalmú hüvelyes, de emellett élelmi rostot is tartalmaz, ami kritikus fontosságú a vércukorszint stabilizálásához, valamint segít csökkenteni a rossz LDL-koleszterinszintet. Egy 128 grammos adag főtt lencse 18 gramm fehérjét biztosít 40 gramm szénhidrát mellett.