Back to top

Nem utópia az élhető város

Több mint három hónapja tart a Floriade Expo 2022 kertészeti világkiállítás. A hollandiai Almere-ben mintegy hatvan hektáron a teljes kertészeti ágazatot átölelve bemutatják azokat a kreatív ötleteket, innovatív megoldásokat, korszerű technológiákat, amelyekkel szebbé, élhetőbbé tehetjük környezetünket

Az idei világkiállítást a „Growing Green City”, azaz a Növekvő Zöld városok témakörnek szentelték, ennek megfelelően az expo mindenelőtt a fenntarthatóságot, környezetvédelmet és élelmiszerbiztonságot szolgáló megoldásokra fókuszált, hogy zöldebbek, szórakoztatóbbak és élhetőbbek lehessenek városaink.

Fotó: Rass Krisztina
A téma fontos és mindennél időszerűbb, hiszen a klímaváltozás és a növekvő népesség soha nem látott kihívások elé állítja nemcsak a városok vezetőit, hanem magukat a városlakókat is. A városok növekvő lélekszáma a kertészeti szektort is mind nagyobb teher alá helyezi, amelynek komoly erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy a következő generációk számára biztonságos élelmiszerellátást, egyúttal egészséges környezetet teremtsen.

E hosszú távú elgondolás köré felépített világkiállítás a szervezők ígéretének megfelelően valóban sikeresen vázolja fel a kertészet és a város egységének, egymáshoz kötődésének fontos szerepét. A zöld városokhoz kapcsolódóan az expo a kertészeti ágazat egészét átfogva, részletgazdagon, közérthetően szemlélteti mindazon megoldásokat, amelyek a nem is olyan távoli jövőben mindennapjaink részét képezik majd:

ilyenek a növényvédelmi drónok, a távolról vezérelt robotok a termelésben, a napelemes tetőcserepek és a LED világítás az energiahatékonyság érdekében, körforgásos gazdaság és újrahasznosítás a környezetvédelem jegyében. 

Fotó: Rass Krisztina

A kiállítás egyik leglátványosabb eleme az újonnan felépített 10 000 négyzetméteres üvegház, amelyben megismerkedhetnek a látogatók a holland kertészeti üzemekben alkalmazott legkorszerűbb, fenntarthatóságot szolgáló termesztési technológiákkal. A Hortus Avenue sétány mentés kialakított színes, illatos virágtengerként ható bemutatókertek különösen feltűnő elemei a kiállításnak  A kis kertekben növényültetési, növénytársítási ötleteket látunk, miközben a legfontosabb holland termelők növényérdekességeit  is megismerhetjük.

A világkiállításon 33 ország képviselteti magát, amelyek mindegyike rendhagyó pavilonban mutatkozik be, és valamennyi a jövő nemzedékei számár fenntartható gazdálkodást állítja kiállítása középpontjába.

A Floriade 2022 világkiállításról részletesebben a Kertészet és Szőlészet 2022/31 számában olvashatnak. 

Fotó: Rass Krisztina

Forrás: 
www.magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

Ön is segítheti a halak védelmét

A lakosság segítségét kérik a halak vándorlását akadályozó magyarországi gátak feltérképezéséhez a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI).

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.