Back to top

Az alkohol közvetlenül felgyorsítja az öregedést, derül ki egy átfogó genetikai elemzésből

Az alkohol nem tesz jót. Korábbi tanulmányok is kimutatták ezt. Egy korábbi tanulmányban kimutatták, hogy az alkohol különösen káros a 40 év alattiak számára, és megállapították, hogy az alkoholfogyasztás lassíthatja a fejlődő agy növekedési ütemét a serdülők és fiatal felnőttek esetében.

Mindezek a tanulmányok azonban nem mutatták ki, hogy valóban az alkohol felelős-e ezekért az aljas következményekért, vagy más tényezők, például a társadalmi-gazdasági státusz a bűnösök.

Egy új genetikai alapú elemzés

Most az Oxford Population Health kutatói egy új, genetikai alapú elemzés eredményeit mutatták be, amelyek arra utalnak, hogy az alkohol közvetlenül gyorsítja az öregedést a telomer DNS-ének károsítása révén - olvasható az intézmény sajtóközleményében.

"Ezek az eredmények alátámasztják azt a feltételezést, hogy az alkohol, különösen túlzott mennyiségben, közvetlenül befolyásolja a telomer hosszát. A megrövidült telomereket olyan kockázati tényezőként javasolták, amelyek számos súlyos, korral összefüggő betegséget, például az Alzheimer-kórt okozhatják. Eredményeink újabb információval szolgálnak a klinikusok és a betegek számára, akik a túlzott alkoholfogyasztás káros hatásainak csökkentésére törekszenek.

Továbbá az alkohol mértéke sem mindegy - már az alkoholfogyasztás csökkentése is előnyökkel járhat"

- mondta a tanulmányt vezető Dr. Anya Topiwala, az Oxford Population Health munkatársa.

A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. A sejtek minden egyes osztódása következtében a kromoszómák DNS-láncának vége valamelyest rövidül. Minél hosszabb a telomer szakasz, annál több osztódásra képes a sejt anélkül, hogy génkészlete sérülne.

Mendeli randomizáció

Ebben a tanulmányban a kutatók a Mendeli randomizáció (MR) nevű genetikai megközelítést alkalmazták, hogy az Egyesült Királyság Biobankjának több mint 245 000 résztvevőjénél vizsgálják az alkoholfogyasztás és a telomerek hossza közötti összefüggést.

Erős kapcsolatot találtak az alkoholfogyasztás és a rövidebb telomerek között. "A heti 6 egységnél kevesebb alkohol fogyasztásához képest (körülbelül két 250 ml-es pohár bor) a heti 29 egységnél több alkohol fogyasztása (körülbelül tíz 250 ml-es pohár 14 térfogatszázalékos alkoholtartalmú bor) egy és két év közötti, a telomer hosszának életkorral összefüggő változásával járt" - írták közleményükben a kutatók.

Arról is beszámoltak továbbá, hogy a hatások csak a jelenlegi alkoholfogyasztóknál jelentkeztek, a korábbi vagy soha nem alkoholizáló embernél nem. Kijelentették, hogy az alkohol telomerhosszra gyakorolt hatását az alkoholfogyasztás okozta fokozott oxidatív stressz és gyulladás befolyásolta.

"Üdvözlünk minden olyan kutatást, amely az alkohol emberi szervezetre gyakorolt hatásait vizsgálja. Ez a konkrét tanulmány egyértelmű összefüggéseket mutat az alkoholfogyasztás és az öregedés között, és rámutat az alkohol és az Alzheimer-kór közötti lehetséges kapcsolatra. A kutatók egyet értenek abban, hogy ez a tanulmány nem bizonyítja az okozati összefüggést, de jól megalapozottan érvelnek a valószínűsíthető biológiai mechanizmusról is. Általánosságban elmondható, hogy egyre több tudományos eredmény mutatja be, hogy pontosan hogyan okoz az alkohol annyi egészségkárosodást és annyi korai halálozást" - zárta gondolatait Dr. Richard Piper, az Alcohol Change UK vezérigazgatója.

Forrás: 
interestingengineering.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

A kutyák megérzik, ha stresszesek vagyunk

Egy kísérlet során a kutyák meglepően pontosan érzékelték a stresszes emberek izzadság- és leheletmintáit.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Teák készítése gyümölcsfák leveleiből

Hazánkban is számos növény leveléből készítettek korábban teát, olyanokból is, melyekről nem is gondolnánk... Almafa, eperfa, szeder, málna, szamóca, meggy és cseresznye leveléből is készülhet forró ital.

Oktatási és kutatási magyar-üzbég együttműködés

A Taskenti Állami Agráregyetemmel korábban megkötött együttműködést erősítette meg Aziz Botirovich Voitov üzbég mezőgazdasági miniszter, és Dr. Gyuricza Csaba, a MATE rektora a KÁN Egyetemi napokon, Kaposváron..

Keresik Magyarország ételét - főszerepben a hazai alapanyagok

A minőségi magyar élelmiszerekre hívja föl a figyelmet a Magyarország étele 2023 szakács- és főzőverseny - mondta az Agrárminisztérium (AM) élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára szerdán Budapesten, az esemény sajtótájékoztatóján.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.