Back to top

Gyümölcslétől az őrölt paprikáig

A föld érték – feltéve, hogy megműveljük, ha valamit termelünk rajta, mondta tudósítónknak Faragó Ferenc, aki sokféle terménnyel és saját készítménnyel várja azokat, akik házi jellegű árut szeretnének vásárolni és fogyasztani.

A Vas megyei Celldömölkön élő és dolgozó férfi szerint az utóbbi években felértékelődtek a megbízható helyről származó, tartósítószert és adalékanyagokat nem tartalmazó termékek. Azt tapasztalja, egyre többen vágynak ilyenekre.

– Kistermelő vagyok. Meg lehet nézni, mi mindent készítek, a gyümölcslevektől kezdve, a szörpökön és a paprikaőrleményen át, a lekvárokig – mondta el. A vásárlókat érdekli, hogy mit kapnak a pénzükért, a legtöbben rákérdeznek, hogy honnan származik árui alapanyaga, hogy hogyan és miből készül egy-egy termék.

– Mindről el tudom mondani, hogy melyik háztájiban vagy kiskertben termelték a gyümölcsöket vagy zöldségeket, és a családunk is nagyobb mennyiségben is termel almát, mert sokat használunk belőle.

Talán nem kell mondanom, hogy ezek mind igazi gyümölcslevek, olyanok, mintha magát a gyümölcsöt fogyasztanánk. Ízletesek és egészségesek.

Faragó Ferenc: a gyümölcslevek is tartalmazzák az alma összes értékét
Faragó Ferenc: a gyümölcslevek is tartalmazzák az alma összes értékét
Fotó: Bella Huba
Az alma az egyik legnépszerűbb gyümölcs hazánkban. Az alma minden kontinensen megtalálható, több mint 7 ezer fajtája ismert. Főként a mérsékelt éghajlati övben termesztik, és a világtermelés fele Európából származik.

Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala megyékben vannak a leghíresebb almatermelő helyek, de majd’ minden szőlőben és házikertben van legalább egy-egy almafa.

Az utóbbi években sok-sok régi fajtát megmentettek, olyanokat, amelyek már-már feledésbe merültek. Ma már sok helyütt szaporítják őket, és a belőlük készített alanyok szépen fogynak. Nemcsak idősek vásárolják őket, akik kicsit talán nosztalgiából döntenek mellettük, hanem már fiatalok is keresik a régi fajtákat, mert megtanulták, mennyire finomak, egészségesek, arról nem beszélve, hogy nem kell permetezni őket. Manapság ez egyre fontosabb szempont.

A statisztika szerint évente mintegy 23 kilogramm almát fogyasztunk fejenként Magyarországon.

A népszerűségi listát még mindig a jonatán vezeti, mögötte pedig a golden, az idared, az idagold és a starking váltogatják egymást. Az alma nyári változatai is kedveltek, de a tél igazi almaszezon. Némelyik ősszel szüretelt fajta akár tavaszig is eltartható, amivel olcsó, de annál értékesebb tápláléknak és vitaminforrásnak számítanak.

Az alma minden porcikája értékes táplálék. Húsa 8–13 százaléka gyümölcscukor. Egy közepes méretű nyers alma 80 kalóriát tartalmaz, amiből 21 gramm szénhidrát. Tartalmaz továbbá 3,7 gramm rostot, és 10–15 milligramm C-vitamint. A- és B-vitamin-, folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős.

Rostanyaga, a pektin jótékony hatása összetett: rendezi az emésztést, kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a vér koleszterinszintjét, magas káliumtartalma segíthet a magas vérnyomáson.

– Akkor a legértékesebb és a legtáplálóbb, ha nyersen, a héjával együtt fogyasztjuk, akkor tartalmazza a legtöbb élelmi rostot, de a gyümölcslevek is tartalmazzák az alma összes értékét – tette hozzá Faragó Ferenc.

Termelői lekvárok
Termelői lekvárok
Fotó: Bella Huba
– Gyümölcsleveinket hőkezeljük, sem cukrot, sem aromát nem adunk hozzájuk, azaz teljesen természetesek. Ez a lényeg. A szörpökre és a lekvárokra ugyanez igaz: azok is olyanok, mintha az eredeti gyümölcsöt fogyasztaná az ember.

A másik büszkeségünk a paprikaőrleményünk, amit szintén sokan keresnek és vásárolnak. Malommal őröljük a jó minőségű érett paprikát. Nem kell valamiféle gépre gondolni: két kő között őröljük. Részben ennek köszönhető, hogy a lehető legjobb az íze és a minősége, ugyanis így benne maradnak az eredeti anyagok, és a színe sem hagy kívánnivalót maga után. Kiváló pörköltbe és egyéb ételekbe. Elsősorban a magyaros ételekre gondolok.

A paprikát a világ számos konyhája használja, de a konyhán kívül is hasznosítják: használja az orvostudomány, a gyógyszerészet és a kozmetika, használják fogyáshoz. Számtalan hasznos anyagot tartalmaz, például tízféle vitamint.

Az emberi szervezetre jótékony hatást gyakorol: megkönnyíti az emésztést, csökkenti a koleszterinszintet, semlegesít egyes baktériumokat, gyógyítja a megfázást, javítja az anyagcserét, normalizálja a testsúlyt. Pozitív hatással van a látásra, a retina állapotára, normalizálja az idegrendszert, tisztítja a tüdőt, csökkenti az ízületi fájdalmakat és erősíti az immunrendszert.

Sokan tudják mindezt, mert – szerencsére – egyre nagyobb figyelmet kap az egészséges életmód, azon belül pedig – természetesen – a zöldségek, a gyümölcsök és a belőlük készített termékek.

Úgy látom, egyre többen hajlandóak pénzt áldozni a háztáji termékekre – még akkor is, ha kissé drágábbak, mint az üzletekben –, mert így legalább tudják, hogy honnan származnak.

És akkor még nem beszéltünk az ízükről. Sokan azért jönnek, hogy régen kóstolt ízeket keressenek, és ha megtalálják valamelyiket, törzsvásárlóvá válnak. De akad, aki a népi gyógyászatot kutatva keres hagyományos-természetes termékeket. Ilyen termékeink például a céklás dolgok, amik a járvány alatt nagyon keresetté váltak.

Faragó Ferenc azt mondja, a kert gondozása és a termékek előállítása rengeteg munkát ad, és még annál is nagyobb odafigyelést igényel, ugyanis számára lényeges, hogy a minőség soha ne szenvedjen csorbát. A vevőknek csak a lehető legjobbat szabad adni, mert akkor lesznek visszatérő „vendégek”.

A Faragó család paprikakrémje az egyik legkeresettebb áru
A Faragó család paprikakrémje az egyik legkeresettebb áru
Fotó: Bella Huba
– Családi gazdaságként dolgozunk. Ezt csak így lehet végezni, annyira sokrétű az egész. Rengeteg fizikai munkával jár a tevékenységünk, pedig igyekszünk gépesíteni. Van, amit lehet, de van, amit nem. A kerti munkát, a betakarítást, az előkészítést csak segíteni tudják a különböző eszközök, de nem tudjuk őket teljesen gépesíteni. A feldolgozásban már valamivel több technikát tudunk használni. Meg kell említenem például a befőző- és a szárítógépet és a palackozót.

A nehézségek ellenére a családi gazdaság bővítését és fejlesztését tervezik.

– Leginkább úgy fogalmaznék, hogy szeretnénk tervezni a fejlesztéseket. Előre kellene lépnünk az értékesítésben, hogy ne csak piacon áruljunk, hanem más megoldásokat is alkalmazzunk. Ezt át kell gondolni – azzal együtt, hogy merjünk-e többet vállalni; még nagyobb területet, még nagyobb mennyiséget.

– A modernizálás ugyancsak sok fejtörést okoz, mert a gazdaságot a főállásunk mellett működtetjük. Így azért nem könnyű.

A termék-előállítás elég sokat elvesz a nap huszonnégy órájából. Vagyis a fejlesztés és a bővítés egyelőre a jövő kérdése, annak ellenére, hogy csodálatosnak tartjuk ezt a tevékenységet. Jó látni, hogy a saját magunk termelte alapanyag kedvelt és keresett termékké válik a kezünk között. Amíg ezt a vásárlók is így gondolják – és mindig erre törekszünk! –, addig teljes erőbedobással dolgozunk.

Forrás: 
Magyar Mezőgazdaság
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Magyar Mezőgazdaság 2022/30 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Közel 4 millió tonna takarmány készült tavaly

A Magyarországon működő keverőüzemek 2021-ben 3,956 millió tonna haszonállat-takarmánykeveréket állítottak elő, 2020-hoz képest 3,4 százalékkal többet - olvasható az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) honlapján közzétett összefoglalóban.

Az omega-3 zsírsavak összefüggésbe hozhatók a serdülők figyelmi teljesítményével

A dokozahexaénsav (DHA) a serdülők nagyobb szelektív és tartós figyelemre való képességével, míg az alfa-linolénsav (ALA) az alacsonyabb impulzivitással hozható összefüggésbe - derül ki az ISGlobal, a "la Caixa" Alapítvány és a Pere Virgili Egészségkutató Intézet (ISPV) által támogatott központ által közösen vezetett tanulmányból.

Őszi munkák a zöldségeskertben: van ami most vethető!

Ősszel a konyhakertben már a következő évre is készülünk. Ennek az időszaknak legjelentősebb munkái a veteményesben a betakarítás, a termények szakszerű tárolása, és a tavaszi előkészületek.