Back to top

Önként jelentkezőknél folytatódik a roadshow

Élénken érdekli a hazai növénytermesztőket a drónok mezőgazdasági felhasználása. Ezt bizonyítja, hogy hét önként jelentkező házigazdánál folytatódik kiadónk és a hazai drónforgalmazás egyik zászlóshajója, a MyActionCam Kft. júniusban indított közös roadshow-ja.

Mire jók a drónok az agráriumban? | Sebestyén Márton, MyActionCam | MMG-Direkt

 

Mire jók a drónok az agráriumban, és miért kell olyan sokat várni a permetező drónok használatának engedélyezésére? Erről is kérdeztük Sebestyén Mártont, a MyActionCam értékesítési szakértőjét az MMG Direktben.

Fotó: Viniczai
Mint mondta, az említett együttműködés célja, hogy

olyan gazdálkodók kaphassanak közvetlen információkat a drónok felhasználási lehetőségeiről, akik érdeklődnek technológia iránt, szeretnék tudni, mire jó és mire nem. A résztvevők a törvényi szabályozást is első kézből ismerhetik meg.

Eddig három állomáson járt az utazó bemutató. Bernecebarátiban gyümölcsösben, Karácsondon szántóföldi körülmények között, Balatonvilágoson pedig szőlőben mutatták be a távirányítású repülő robotok agrárképességeit. A permetezés és a felmérés, monitoring funkciókat is megismerhették az érdeklődők, akik az első két állomáson 20-25-en, a harmadikon pedig mintegy 40 jelentek meg. Közben hét gazdálkodó jelezte, hogy szívesen látna a farmján hasonló programot.

A mezőgazdasági drónok felderítésre, monitoringozásra alkalmasak. Fel lehet velük mérni a jég-, aszály-, víz-, illetve vadkárt, az úgynevezett multispektrális verziójuk pedig feltérképezi a növények vitalitását, stressztűrését, kimutatja az esetleges tápanyaghiányt.

Ahogy a stúdióbeszélgetésből kiderült,

nemcsak ügyesek és precízek a drónok, hanem olykor kifejezetten élmény figyelni őket munka közben.

Így volt ez a bernecebaráti fiatal gyümölcsültetvényben is, ahol a fák között mozogtak. A működésük úgynevezett Orchard módjában ugyanis 30 fokos szögben felfelé döntik az első és hátsó karokat, így a rotorok a levelek közé is képesek bejuttatni a permetszert.

Az Európai Unióban Svájc dolgozott ki részletes szabályozást a drónos növényvédelemre, amit egyelőre csak ott lehet alkalmazni. Az EU csupán alapelveket fogadott el eddig, amelyektől a tagországokban kizárólag felfelé lehet eltérni, vagyis csak szigorúbb szabályozás megengedett.

Ennek az egyik fő oka, hogy a permetező szereket egyelőre nem optimalizálták drónos kijuttatásra. Ebben az esetben ugyanis hatásában ugyanazt kell tudnia a szernek, de fontos az elsodródás csökkentése, valamint annak a megoldása is, hogy ugyanazt a hektárra szabott szermennyiséget kell kijuttatni jóval kisebb arányú – azaz mennyiségű – hígításban.

A permetezőszergyártók már több erre irányuló fejlesztést benyújtottak a NÉBIH-hez minősítésre, de piacra még nem került ilyen szer.

A szakemberek úgy gondolják, reális várakozás, hogy jövő tavaszra felszállhatnak az első legálisan használt permetező drónok Magyarországon.

A légi felderítéshez – amely máris igen elterjedt a gazdák körében - A1-A3 pilótaengedélyre van szükség, és lakott területen kívül 120 méter magasságig lehet alkalmazni, míg lakott területen belül A2 pilótaengedély és légtérhasználati engedély kell hozzá, amit harminc nappal a tervezett repülés előtt kell igényelni.

Fotó: Viniczai
Bár sokan jelentkeztek, a NÉBIH egyelőre csak két cégnek engedélyezte, hogy akkreditált növényvédelmi pilótaképzést indítson. A résztvevőknek rendelkezniük kell B kategóriás jogosítvánnyal, 80 órás zöldkönyves tanfolyammal, érettségivel, valamint speciális drónpilóta engedéllyel, amit azonban egyelőre nem határoztak meg pontosan.

A növényvédelmi pilótaképzés a MyActionCam tervei között is szerepel, de munkatársuk elmondta, hogy jelentős az emberi erőforrásigénye. Jó hír azonban, hogy a MATE elvégezte a drónok típusminősítését, így ez az akadály már elhárult a permetező drónok elől.

A mezőgazdasági drónok legnagyobb előnye, hogy nem fogyasztanak üzemanyagot, mivel tisztán elektromosan működnek. Nem okoznak taposási kárt és közvetlenül eső után is bevetésre készek, hiszen közlekedésüket nem gátolja a sár vagy a víz.

Fontos azonban tudni, hogy önmagában a légi felderítéstől még nem lesz magasabb a termésátlag, csak akkor, ha az így nyert adatokat megfelelően használjuk fel, kiegészítve meteorológiai állomás- és talajmintaadatokkal. Ezek együttesen segítik a problémák megoldását és a precíziós mezőgazdaságot, aminek az a lényege, hogy sok adatból határozzuk meg a kezelést, amely ezáltal pontosabb és gazdaságosabb lesz.

Mivel csak néhány éves technológiáról beszélünk, a szolgáltatók szaktudásának óriási szerepe van a drónos mezőgazdaságban. A szakember szerint fontos, hogy olyat válasszunk közülük, aki nem idén kezdte, hanem évek óta foglalkozik dróntechnológiával és megfelelő jártasságot szerzett benne.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kevés és drága az ananász

Az európai piacot jelenleg a Costa Ricából származó ananász fedi le, ám a felhozatal egyre kisebb, az eladási árak pedig számottevően emelkedtek, és ez a tendencia valószínűleg tovább folytatódik.

Dübörög a káposztaszezon

Teljes erővel mennek a káposztaakciók a német áruházláncokban, ahogy az utolsó tavalyi, tárolóból kikerült tételeket leváltja a frissen szedett fehér és vörös fejes káposzta. Tízkilós zsákokban azonban már nem akciózzák sehol a káposztát, mert nem tudnának olyan árat ráírni, amivel megérné.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Beköltöznek a szobanövények (és a pajzstetvek is)

Az egyre hűvösebb idő beköszöntével el kell kezdeni bevinni az eddig kertben „nyaraltatott” szobanövényeket, és a mediterrán eredetű, a komolyabb fagyokra érzékeny dézsás növények is lassan a teleltető helyükre kerülhetnek. A teleltetéskor gyakori probléma okozói a pajzstetvek, melyek ilyenkor szintén beköltöznek – a növénnyel együtt…

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Illóolaj, vagy „illatolaj”? Mindkettő illatos, de nem mindegy melyiket használjuk…

Az illóolajokat sokan alkalmazzák az őszi-téli időszakban, hiszen jó szolgálatot tehetnek a felső légúti megbetegedések megelőzésében, kezelésében, de egy stresszes nap után is segíthet ellazulni némelyikük. Ám nem mindegy hogy illóolajat, vagy „illatolajat” veszünk…

Sovány lesz a német burgonyatermés a nyári aszály miatt

Hiába ültettek a tavalyinál több burgonyát Németország-szerte, a betakarított mennyiség, illetve a hektáronkénti hozam is elmarad nemcsak a tavalyitól, de a sokéves átlagáról is. Az ok egyértelműen a forró és száraz nyár; főleg az öntözetlen területeken nagyok a kiesések.

Melyik a legjobb fügefajta?

Házikertekben, védett fekvésben sokfelé terem hazánkban is füge, de egészen más elvárásoknak kell megfelelnie annak a gyümölcsnek, amit piacra termelnek. A közelmúltban Becsehelyen rendezett fügebírálat szempontjait szedtük össze és bemutatjuk azt a két tájfajtát, amelyek felkerültek a Nemzeti Fajtajegyzékre, ezáltal hivatalosan szaporíthatók.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.

Méhlegelők növényei

Az utóbbi években több fontos hazai vadbeporzó faj egyedszáma is csökkent, a táplálkozási lehetőségek beszűkülése, a növénytermesztés szerkezetének átalakulása, élőhelyeik megszűnése a szántóföldek környezetében és az iparszerű gazdálkodási rendszerben alkalmazott gyomirtók és növényvédő szerek hatására.