Back to top

A világ legjobb bor(fel)ismerői

Igaz, a hír még tavaly ősszel látott napvilágot, ám a magyar Sommelier Szövetség invitálására a közelmúltban a Molinári Kávézóban a 2021-ben borfelismerő világbajnoki címet szerzett magyar csapat tagjai tartottak beszámolót a versenyről, valamint a részvevők is bekapcsolódhattak egy tesztelő feladat megoldásába.

A Franciaország egyik legfontosabb szakfolyóirata, a Revue des vins de France című havilap tavaly már kilencedik alkalommal rendezte meg a versenyt, amelyen 27 ország csapata vett részt. Természetesen a versenyen a legnagyobb bornemzetek csapatai is részt vettek, köztük Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Amerikai Egyesült Államok, illetve Dél-Afrika. Emellett olyan nemzetek csapatai is képviseltették magukat, amelyek bár a borokat nagyrészt importálják, de a borkultúrájuk kiemelkedő: Japán, Anglia, Svédország, Finnország, illetve Dánia. Ilyen illusztris mezőnyben hatalmas sikert jelent a magyar csapat győzelme.

Nagy meglepetést okozva Magyarország csapata - Aranyos Attila, Molnár Levente, Rabcsánszki Laura és Didier Sánchez versenyzők, valamint Palágyi Krisztina tanácsadó - győzött, maga mögé utasítva a legnagyobb bornemzetek kóstolóit.

Rabcsánszki Laura és Molnár Levente
Rabcsánszki Laura és Molnár Levente
Fotó: viniczai

„Mindig jó érzés nagy bornemzeteket magunk mögé utasítani”- osztotta meg tapasztalatait Molnár Levente, aki hozzátette, az eredmények nem tükrözik, ki és honnan érkezett, az olaszok gyakran a sor végén – de vidáman – végeznek.

A borfelismerés világbajnokságaként emlegetett Championnat du monde de dégustation történetében először nyert Magyarország csapata, amely 2020-ban és 2018-ban egyaránt az ötödik, 2019-ben a 12., 2017-ben pedig még a 7. helyen végzett.

„A versenyt nagyon nehezíti, hogy a borok a világ bármely szegletéből érkezhetnek, és bármilyen évjáratúak lehetnek, illetve bármilyen fajta szőlőből készülhetnek. A tavalyi versenyen a szervezők például az óvilág borai mellett helyet adtak egy argentin, egy ausztrál és egy dél-afrikai tételnek is”

- magyarázta a győztes csapat másik tagja, Rabcsánszki Laura. A borsor ebben az évben különösen nehéz volt, de a 6 bort követően a magyar csapat az élre állt és a verseny végéig megőrizte magabiztos vezetését.

Mint megtudtuk, a világbajnokságon részt vevő minden csapat négy versenyzőből és egy tanácsadóból állt. Az első körben hat bort kellett vakon azonosítaniuk, megadva a szőlőfajtát, az országot, az évjáratot és a termelőt. A selejtezőből továbbjutó csapatoknak újabb hat borral kellett folytatniuk a versenyt. A tizenkét borból hat vörös, hat pedig fehér volt.

A versenyzők teljesen vakon kóstolnak, nem láthatják a borok palackját, nem kérhetnek külső segítséget, csak egymással beszélhetnek és közösen dönthetnek. A borok a világ bármelyik térségéből és bármelyik évjáratból származhatnak, és bármilyen szőlőből készülhetnek. A szervezők emellett még a borok hőmérsékletével is „trükköztek”.

A fajta felismeréséért 9 pont járt, az ország sikeres beazonosításáért 5 pontot adtak, s ha a régiót is sikerült eltalálni, azt 4 ponttal jutalmazták.

Fotó: viniczai

Az idei versenyen a legnehezebb feladatnak egy, az észak-spanyolországi Aragón régióból származó, garnacha szőlőfajtából készült bor felismerése bizonyult. Ezt csak a luxembourgi versenyzők találták el. Sokkal könnyebb feladatnak bizonyult például egy osztrák fehérbor vagy éppen egy jurai fehérbor azonosítása.

Az előző két évben első helyen végzett Franciaország csapata idén a hatodik helyre szorult, míg hazánk 166 pontot, a második helyezett Belgium 154 pontot, míg a harmadik spanyol csapat 136 pontot szerzett.

„A győzelemhez összeszokott csapatra van szükség, ismernünk kell egymás erősségeit, érzékenységét. Nem szabad, hogy egyvalaki rátelepedjen a többiekre”- fogalmazta meg a kívánalmakat Molnár Levente hozzátéve,

a csapat tagjai sokat bírálnak nemzetközi borversenyeken, s a franciaországi esemény előtt együtt „edzenek”.

A versenyen mindig vannak kötelezően felismerendő fajták – például a rizlingek, vagy éppen a Chardonnay –, ám hiába azonosítják be, ha ismeretlen helyről származnak. A versenyborok között vannak 20 eurós és 250 eurós tételek is.

A két beazonosított bor
A két beazonosított bor
Fotó: viniczai

A Molinári Kávézóban két – egy fehér és egy vörös – borral megkezdődött a felismerés. Lépésről-lépésre kell meghatározni elsőként a fajtát, majd az országot, végül a termőhelyet. A versenyzők elmondták, itt más a megközelítés, mint egy sommelier-é, hosszú viták előzhetik meg a döntést. Az első benyomás alapján akár több fajtát valószínűsítenek, majd a kört tovább kell szűkíteni.

Minden bornak megvannak a maga egyedi beazonosítható jegyei, amit az eltérő termőhely, az évjárat vagy éppen a technológia alól is ki kell tudni kóstolni.

Az eseményen résztvevők szívesen mentek bele a játékba, repkedtek a fajtanevek, az országok vagy éppen a borrégiók. Ha mégsem mindenki találta el a vakon kóstolt borokat, akkor is tanulságos estét töltöttünk a borfelismerő bajnokcsapat két tagjával.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Izlandilovas sikerek

Új lófajtát és sportot honosítottak meg a tatai izlandilovasok, akik történelmi sikerük után sem állnak meg. Augusztus 4–7. között a Hannover melletti Nöpkében rendezték meg az izlandilovas Közép-Európa-bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

Jól indult a felkészülés, de halasztják a vb-t

Hét év után van újra felnőtt csapat a világbajnokságra; öt elkötelezett, szorgalmas lovassal és hat nagyszerű lóval készülhet Magyarország. Ennek kapcsán beszélgettem a válogatott szövetségi kapitányával és három válogatott-taggal a felkészülésükről, lovaikról, esélyekről.

Magyar páros a római lovastusa-világbajnokságon

A 2022-es lovastusa-világbajnokságot Rómában, azon belül is a Pratoni del Vivaro fennsíkon rendezték, a Castelli Romani Nemzeti Park nyújtotta gyönyörű háttérrel. Ez a világbajnokság különleges volt, hiszen több mint húsz év után drukkolhattunk először magyar lovasnak. A mezőnyben a világ legjobbjai mérték össze tudásukat, de a kilencven lovasból még így is húszan nem tudták befejezni a versenyt.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.