Back to top

Hatezer éve is népszerű volt a dinnye, de nem a húsát fogyasztották

A legrégibb dokumentált dinnyeféle magjai 6000 évesek, és egy neolitikum kori ásatásról kerültek elő Líbiában. Susanne S. Renner, a Washingtoni Egyetem biológusa különös dolgokat tárt fel ezekkel a magokkal kapcsolatban, amiről a Molecular Biology and Ecolution című lapban számolt be.

A kutatók egyetértenek abban, hogy a görögdinnye Afrikából származik. Azonban hogy pontosan hol és mikor vonták termesztésben a vörös húsú, édes változatát a vadonból, még mindig vita tárgya. A legutóbbi adatok szerint – melyről a PNAS lapban írtak – a gyümölcs karrierje a Nílus völgyében kezdődött, ami egybevág a régészeti bizonyítékokkal – írja a Phys.org.

Ebbe a képbe azonban „belerondít” a Szahara líbiai részén fekvő Uan Muhuggiag barlangjában talált, igen idős magokból álló lelet. Ezek pontos eredetéről azonban a mostani kutatásig nem volt információ.

„A legöregebb dinnyemagokat nem lehet biztonsággal meghatározni, így nem tudni, hogy az édes-húsú termesztésbe vont, vagy a keserű vadon termű formához tartoznak-e.” – mondta Renner.

„A Citrullus nemzetségbe tartozó hét faj magjait gyakorlatilag nem lehet megkülönböztetni egymástól.”

Az egusi levesben sűrítőanyagként használják az őrölt dinnyemagokat
Az egusi levesben sűrítőanyagként használják az őrölt dinnyemagokat
Fotó: Okache Ruthie /Wikimedia Commons
„Most, hogy kromoszóma-szinten vizsgáltuk, biztosak lehetünk benne hogy a neolitikumi líbiaiak a keserű-húsú dinnyéket használták.” – mondta el. „Azt gyanítjuk, hogy a gyümölcsök (nagy számú!) magját használták, melyet ma is fogyasztanak napon szárítva, pirítva, esetleg levesbe vagy főzelékekbe használják.”

Guillaume Chomicki szenior társszerző, az Egyesült Királyságban található Sheffieldi Egyetem Nemzeti Környezetkutatási Tanácsának munkatársa a görögdinnye és annak rokonságába tartozó növények több tucatnyi mintáját gyűjtötte össze a Kew Királyi Botanikus Kert herbáriumi példányaiból. A célja az volt, hogy feltérképezze a gyümölcs termesztésbe vonásához vezető utat.

Ő és Renner a kert herbáriumában felleltnél azonban jóval öregebb magokat is szerzett: a 6000 éves líbiai magokat és egy adag 3300 éves szudáni magot.

„Ezek a magok igazi talányt képviseltek, mivel úgy gondolták, hogy a legöregebb valódi görögdinnye magok.”

– mondta Chomicki. „Azonban Líbiából származtak, amit senki se gondolt a görögdinnye termesztésbe vonásának bölcsőjeként.”

A tudósok genomszekvenciákat hoztak létre a Líbiából és Szudánból származó magokból és a herbáriumi gyűjteményekből, és ezeket az adatokat a csíraplazma-gyűjteményekből származó újraszekvenált genomokkal együtt elemezték. Felfedezték, hogy a legöregebb magok az úgynevezett egusi dinnyéből származtak, mely a görögdinnye rokona, és jelenleg csak Afrika nyugati részén található meg. Ennek azonban nem a húsát, hanem a magját fogyasztják.

„Mindkét növényi „fosszíliát” alávetettük C-14-es kormeghatározásnak, és úgy tudjuk, hogy ezek a legöregebb növényi genomok közé tartoznak, melyet valaha is felleltek” – mondta Renner.

A magok fogyasztását az is alátámasztja, hogy a líbiai mintákon emberi fognyomokat fedeztek fel.

„A görögdinnye – mind a vad, mind a termesztett változat – nagy számú maggal rendelkezik, ami jó ízű és olajban gazdag.”

– mondta Renner. „A gyümölcshússal ellentétben a magok sosem tartalmazzák a keserű kukurbitacin nevű kémiai anyagot. A könnyen elérhető, tápláló magok fogyasztása valószínűleg jó dolog volt.”

https://seedkeeping.tumblr.com/post/182894585052/egusi-melon-seed-is-now-available-at

 

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.