0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Két faj összesen 65000 milliárd forintnyi kárt okozott

Nemcsak rovarok vagy emlősök okozhatnak jelentős gazdasági kárt az ökoszisztémában, hanem akár hüllők és kétéltűek is. Egy friss felmérés szerint egy sikló- és egy békafaj több milliárd dolláros kártételt okozott világszerte.

A nemzetközi kutatócsoport felmérése szerint az invazív kártevők csoportjában van két olyan hüllő- és kétéltű faj, amely minden más fajnál nagyobb ökológia károkozásra képes.

Az amerikai ökörbéka és a barna mangrovesikló (vagy barna fakígyó) 1986 és 2020 között együttesen 16,3 milliárd dollár, vagyis közel 6500 milliárd forintnyi kárt okozott.

A két állat az ökológiai károk okozása mellett, a mezőgazdasági termésbe is képes kárt tenni, valamint költséges áramkimaradásokat is okozhatnak.

A barna mangrovesikló több mint 10 milliárd dollár értékű kárt okozott a vizsgált időszakban, részben köszönhetően annak, hogy rohamosan elterjedt több csendes-óceáni szigeten. Guam szigetére tengerészgyalogosok hurcolták be a fajt véletlenül, a mára megnövekedett populációja viszont tömeges áramkimaradásokat okoz – síkos testével tönkreteszi az elektromos vezetékeket. Becslések szerint a 170 ezer lakosú, kb. Budapest méretű Guamba több mint 2 millió barna mangrovesikló élhet.

A szigetek ökoszisztémája ráadásul sérülékenyebb az invazív fajokkal szemben, egy idegenhonos faj megjelenése az őshonos állatok és növények pusztulását is jelentheti.

Az amerikai ökörbéka már Európában is komoly károkat okozott, több kezelési programot is indítottak kártételének megfékezése érdekében. A faj akár 30 centiméteresre és 50 dekagrammosra is megnőhet, és a feljegyzések szerint mindent megeszik, még fajtársait sem kíméli. Ezért egyre több olyan helyet kell elkeríteni, ami más békák szaporodási helyéül szolgál. A kutatócsoport megállapításaival arra kérik az illetéseket, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítsanak a kártevők elleni védekezésre.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu