Back to top

Zöldség-kereskedelem: a kereslet-kínálat dönt

A vásárlási szokások folyamatosan alakulnak. A fogyasztók szeretnek minél több mindent egy helyen beszerezni, meghatározó lett az áruházláncok, diszkontok szerepe. A betárolás nem divat, a rendkívüli helyzet kivételével mindenből annyit vesznek az emberek, amennyire épp szükségük van.

Sok termelővel régóta együtt dolgoznak, szerződés nélkül is, mondja Gajári Ben
Sok termelővel régóta együtt dolgoznak, szerződés nélkül is, mondja Gajári Ben
Az áruházláncok előnyben részesítik a hazai termékeket, és ha importra van szükség, akkor is inkább közvetlenül fordulnak a külföldi kereskedőkhöz, termelőkhöz. A termelői árakat pedig sokkal jobban befolyásolja a kereslet és a kínálat, mint az önköltség.

Az AgroStar Vegetables Kft. 2012-ben alakult Kecskeméten, ahol jelenleg is működik egy 3000 négyzetméteres csarnokuk, a harmada hűtött, a többiben csomagolnak, fogadják a termékeket és kiadják a készárut. Időközben felépült a lajosmizsei telephely is, és ezzel a kétszeresére nőtt a cég hűtőkapacitása és áruvá készítő egysége.

Főként áruházláncoknak szállítanak friss zöldségeket és jóval kisebb mennyiségben gyümölcsöket, bel- és külföldre egyaránt.

Nyáron a magyar termékek uralják a választékukat, télen pedig a megrendelőik igényei szerint szereznek be termékeket külföldről is, mondta Gajári Ben ügyvezető.

Igyekeznek minél szélesebb választékot kínálni a kiskereskedelmi láncoknak, zöldségekből többféle salátával és retekkel (hónapos, sör- és jégcsapretek), karalábéval, káposztával, hagyma- és tökfélékkel, zellerrel, burgonyával, csemegekukoricával és dinnyékkel látják el őket. A paradicsomot és a paprikát főként exportálják. A cég forgalma tavaly közel 3 milliárd forint volt.

Logisztikai szolgáltatás

Az áruházak a beszállítási időpont előtt néhány nappal kérik az ajánlatokat, melyek alapján kiválasztják a beszállítókat. Ez utóbbiak közt nagy a verseny, de ha egy cégtől már vásárolnak, és a termékek minősége, valamint ára is megfelel az áruháznak, akkor az nem szokott veszíteni.

Az AgroStar Vegetables Kft. nem köt termeltetési szerződéseket, de sok termelővel régóta együtt dolgoznak, és igyekeznek az ő zöldségüknek, gyümölcsüknek piacot találni. A termelői kör azonban fokozatosan bővül.

A kialakult gyakorlat és az érkező információk alapján előre tudják, melyik termelőtől mikorra mi és milyen mennyiségben várható, amit kiajánlhatnak az áruházaknak.

Az áruházak mindinkább a magyar termékeket részesítik előnyben, amikor azok elérhetők, máskor pedig igyekeznek közvetlenül a külföldi termelőktől, kereskedőktől beszerezni az árut. Az AgroStar importtevékenysége ezért szűkül, és a forgalmából egyre nagyobb arányt képvisel a logisztikai szolgáltatás. Az áruház megveszi például az olasz, spanyol vagy holland terméket közvet­lenül az eladótól, de a beszállításra, hűtőraktározásra és kiszerelésre nincs minden esetben lehetőségük a külföldi cégeknek, tehát ezeket szolgáltatásokat megrendelik, egyebek közt az AgroStar Vegetables Kft.-től.

Az importtevékenység mellett egyre nagyobb az igény a logisztikai szolgáltatásra
Az importtevékenység mellett egyre nagyobb az igény a logisztikai szolgáltatásra

Egyre több kihívás

Az áruházak a magyar termelőkkel, tészekkel is igyekeznek közvetlenül felvenni a kapcsolatot. Ez főleg a nagy mennyiségben vásárolt termékeknél működik (paprika, paradicsom, burgonya, vöröshagyma). A kisebb termelők 10-20 reke­szes tételei azonban csak úgy juthatnak be a kiskereskedelmi láncokba, ha azokat egy szolgáltató/kereskedő összesíti.

A magyar termelőknek ma már főként nem az importtal kell megküzdeniük, hanem a termesztéshez szükséges anyagok borzasztóan magas árával, az égbe szökő energiaköltségekkel és a munkaerőhiánnyal, valamint a termésbiztonságot fenyegető szélsőséges időjárással. Ezek ellenére kell kiváló minőségben, adott területen minél nagyobb mennyiségben zöldséget termeszteni, hogy versenyben maradhassanak.

Egy korábbi kerekasztal-beszélgetésen az egyik nagy áruházlánc kereskedelmi vezetője azt mondta, hogy

a hasonló minőségű és árú magyar és importzöldség közül a vásárló egyértelműen a hazait részesíti előnyben, ám ha a külföldi termék olcsóbb, akkor sokan azért nyúlnak.

Gajári Ben szerint az áruházláncok döntéshozóinak is nagy a felelőssége, mert ha nem lenne ott a magyar mellett az import, akkor nem merülne fel ez a probléma. Tehát az áruház dönti el, mit kínál, a vásárló pedig abból tud választani, ami a kínálatban szerepel.

Az emelkedő termelési költségek nehezebben érvényesíthetők az árban abban az időszakban, amikor egy adott zöldség hazánkban is terem, de külföldről – akár a szállítási költségek ellenére is – olcsóbban beszerezhető.

Nyitottak az újra

Van igény az újdonságokra is hazánkban. A főzőműsorok és az egészséges táplálkozás iránti növekvő fogékonyság, és az egyre könnyebben hozzáférhető információk miatt gyorsan bekerül a köztudatba egy-egy zöldség- vagy gyümölcsújdonság. A termelők is szívesen kísérleteznek az újabb típusokkal, fajtákkal, előbb kisebb mennyiségben, majd a kereslet növekedésével növelik a felületüket. Az újdonságot az AgroStar beajánlja az áruházaknak, ahol szintén tisztában vannak vele, hogy majd a vásárlók döntik el, mi lesz a sorsa. A visszajelzések alapján lehet a kiszerelés nagyságát vagy a csomagolást módosítani, és idővel a vásárlói igényekhez alakítani a terméket.

A fogyasztói igények változását az is jól mutatja, hogy évtizedekkel ezelőtt az ételeknek a hús volt a drága, a köret pedig az olcsó alkotórésze. Napjainkban is lehet egyes zöldségekből olcsón kihozni köretet (burgonyából, káposztából), ám a paprika, paradicsom, különlegesebb saláták ára már vetekszik a húséval, és a vásárlók egy része az egészségtudatosság és a gasztronómia jegyében a jóval drágábban kínált zöldségeket is megveszi, azaz bővül a választék.

Lehet olcsóbb a külföldi

Az import akkor lehet a hazainál olcsóbb, ha az adott termékből túltermelés van, hiszen elsődlegesen a kereslet-kínálat szabályozza a piacot. Az is igaz, hogy egyes országokban bizonyos zöldségeket, gyümölcsöket hatékonyabban ter­mesztenek, például mert az adott időszakban nem kell rájuk fűteni, vagy egyszerűen kedvezőbbek a körülmények.

Az áruházak megrendelésére csomagolják a zöldségeket a hűtőházak melletti manipulálóban
Az áruházak megrendelésére csomagolják a zöldségeket a hűtőházak melletti manipulálóban

A nyári forróságban például nálunk nehéz/ lehetetlen jó minőségű jégsalátát ter­meszteni versenyképesen, amíg Észak-Németországban megoldható, kora ősszel azonban mi lehetünk hatékonyabbak.

Hazánkban is kezd kialakulni, hogy a termelők a többletmennyiséget inkább exportra küldik. Ez is módja annak, hogy a belföldi árakat a termelők számára megfelelő szinten tartsák, ellentétben azzal, hogy ha akciózni kezdik az áruházakban.

A magas áfa az örök probléma, mert ha kellőképpen „körbefuttatnak” egy-egy külföldi terméket, még mindig előfordulhat, hogy mire ideér, olcsóbb lesz, mint amikor elküldték, sorolta az importáruk esetenkénti alacsonyabb árának okait Gajári Ben.

Sokszor mondják termelők, hogy emelni kell az árakat, mert minden drágul, a termelési anyagok, szolgáltatások és a munkaerő is. Mindez fokozatosan beépül a termelői árakba, csak idő kérdése.

Ám a kereslet-kínálat árszabályozó szerepe sokkal jelentősebb, mint az önköltségé,

hangsúlyozta a szakember. Amiből sok van, az olcsó lesz, ha pedig keresleti piac alakul ki, akkor emelkedik az ára. Akik nem tudják túlélni a nyomott áras időszakokat, hosszú távon nem tudnak majd gazdálkodni.

Van is, meg nincs is

Tizenöt-húsz éve még jellemző volt, hogy az emberek betároltak, ősszel zsákosan vettek burgonyát mivel akkor olcsóbban jutottak hozzájuk
Tizenöt-húsz éve még jellemző volt, hogy az emberek betároltak, ősszel zsákosan vettek burgonyát mivel akkor olcsóbban jutottak hozzájuk
Manapság szinte egész évben elérhető majdnem a teljes zöldség-gyümölcs kínálat. A hazai vásárlók azonban azért is kedvelik jobban a magyar termékeket, mert azokat érettebben szedték le, ami miatt sokszor ízletesebbek, mint a messziről sok nap alatt hozzánk érkezett zöldség-gyümölcs. A szezonalitás olyan szempontból megszűnt, hogy télen is tudunk paradicsomot vagy görögdinnyét vásárolni, illetve nyáron is vannak a boltokban déligyümölcsök, ám a mennyiségi fogyasztásban megmaradtak az adott fajra jellemző időszakok, télen például csak néhány darab dinnyét látunk a pultokon, nem több száz kilót.

A vásárlói szokások más szempontból is átalakultak. Tizenöt-húsz éve még jellemző volt, hogy az emberek betároltak, ősszel zsákosan vettek burgonyát, vöröshagymát, mivel akkor olcsóbban jutottak hozzájuk. Ehhez igazodtak az áruházak, és azok is betárolási akciókat hirdettek. Ezek mára teljesen megszűntek, hiszen

folyamatos az áruellátás a boltokban, az emberek pedig kényelmesek, nem ve­sződnek a zsákosan vásárolt nagy mennyiségű burgonya hajtásainak rendszeres eltávolításával, avagy nincs is hol tárolniuk nagyobb mennyiségű zöldséget,

mondta Gajári Ben.

Érdekek és ellentétek

A termelő, a kereskedő és a vásárló érdekeit nehéz egyensúlyba hozni. A kereskedő és a termelő közös érdeke, hogy az árut kiváló minőségben és mindkettőjük számára elfogadható áron adják el, bár tény, hogy a termelő minél drágábban szeretne eladni, a vásárló pedig minél olcsóbban venni. Nem teljesen helytálló vélekedés, hogy a kereskedőnek az az érdeke, hogy minél kevesebbet fizessen a termelőnek. Ha ez így lenne, akkor idővel a kertésznek nem érné meg termeszteni, a kereskedő pedig nem tudna mit eladni. Az sem tartható azonban, ha a termelő olyan magas árat kér, amiért a kereskedő nem tudja majd eladni a terméket. A hosszú távú együttműködés kulcsa a termelő, kereskedő és az árérzékeny magyar vásárló számára is megfelelő ár. A fő cél az eladás, annak érdekében kell kalkulálni a termelői, kereskedői és fogyasztói árakat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/31 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

A hőség káros hatásai a kertben

Korábbi cikkünkben a nyári időjárás egyik időnként káros összetevőjéről, a bőséges fényellátásról volt szó. Most elsősorban a nyár közepére jellemző magas hőmérséklet, majd az augusztus második felétől egyre nagyobb valószínűséggel bekövetkező reggeli lehűlésekkel foglalkozunk.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Évelőt a balkonládába!

A Dobay Kertészetben minden szeptemberben megtartott fajtabemutatók elévülhetetlen érdeme, hogy a kertészek közvetlenül a sok évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberektől kaphatnak választ termesztési és növényvédelmi kérdéseikre. Emellett a következő szezonra rendelhető fajtaújdonságokat is áttekintik a nagy múltú szaporítóanyag-termesztő üzemben.