Back to top

Bill Gates és Jeff Bezos az USA legnagyobb földbirtokosai között

Az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosainak többsége nem gazdász. Például Bill Gates (Microsoft) 2021-ben is az egyik legnagyobb szántóföld tulajdonos az Egyesült Államokban. A legnagyobbak között azonban csak a középmezőnyben van jócskán lemaradva az Amazon alapítója, Jeff Bezos mögött.

Bárki, aki 2021-ben a legnagyobb földtulajdonos Top100-as listájára akart kerülni, legalább 63 158 hektár földterülettel kellett, hogy rendelkezzen.

Fotó: USDA

Ez alapból egy színes hírként, érdekességként jelenhetne meg akármelyik magyar médiában. A Magyar Mezőgazdaságban mégis azért számolunk be a következő hasábokban részletesebben az amerikai földtulajdonosokról, mert ha a sorok között olvasunk, akkor látható, a föld a legértékesebb. Henry Ford-nak tulajdonítják azt az idézetet, hogy:

"Vegyél termőföldet, mert már nem gyártják!" 

Lehet valaki milliárdos börzelovag, üzletember, informatikus, tőzsdecápa, a végén a mezőgazdaság felé fordul. Mert itt tud valódi kézzelfogható értéket teremteni. És ez büszkeséget és rangot jelent minden gazdálkodónak, példát mutatva minden generáció számára.

Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy az USA legnagyobb földbirtokosai tavaly ismét több százezer hektárral bővítették birtokaikat. Ez az egyik megállapítás a 2021-es Land Report magazin földjelentésből, amelyet minden évben újra összeállítanak.

Fotó: USDA
A tulajdonosok gyakran nagyvállalkozók és befektetők – például Bill Gates, Jeff Bezons vagy Ted Turner. De a gazdálkodók, állattenyésztők és mindenekelőtt az erdőtulajdonosok is részei ennek. A Land Report szerint a 100 legnagyobb földtulajdonos tulajdonában lévő terület 2021-ben tovább nőtt. Ezzel párhuzamosan nőtt a 100 legnagyobb tulajdonos exkluzív klubjába való bejutáshoz szükséges földterület is.

Úgy tűnik, a földtulajdon továbbra is nagyon vonzó sok gazdag amerikai számára.

Nagyon különböző okokból. Eric O'Keefe, a Land Report munkatársa arról számolt be, hogy 2007-ben "csak" 30 364 hektár volt elég a 100. helyre. 2021-ben a 100-ig terjedő terület több, mint kétszerese volt ennek: 63 158 hektár.

A Land Report földjelentés is csak az USA-ban rögzíti a földtulajdont (Kanadában vagy Mexikóban nem). Ezenkívül a területeknek tulajdonban kell lenniük, nem pedig bérleményben. Ellenkező esetben a lista jelenlegi 100-as helyezettje az első 10-ben lenne. Ennek az az oka, hogy a 100. helyen álló Ellison család (Oracle társalapító családja) szarvasmarha birodalma több mint 810 000 hektár bérelt földből áll. Ezzel szemben a család "csak" 63 158 hektárt birtokol. Ez éppen elég a 100. helyre.

Ez Magyarországra vetítve (melynek összes mezőgazdasági művelés alá vonható földterülete az USA 1,5%-a) azt jelentené, hogy a lista 100. helyén szereplő képzeletbeli magyar földtulajdonos 94 ezer hektárt birtokolna. Ez jól mutatja az egyesült államokban található hatalmas léptékeket.

Fotó: USDA

Kik voltak a legnagyobb földbirtokosok az Egyesült Államokban 2021-ben?

A kaliforniai Emmerson család, a Sierra Pacific Industries (SPI) tulajdonosai 2021-ben az Egyesült Államok legnagyobb földbirtokosává váltak – írja a Land Report. Hatalmas birtokaikat további 175 000 hektárral bővítették Oregonban. Az október 1-jén lezajlott tranzakció több mint 943 300 hektárra növelte a család birtokát.

A család 1949-ben kezdte pályafutását az észak-kaliforniai faiparban. Azóta az Emmerson család tulajdonosa és üzemeltetője a Sierra Pacific Industries, az egyik legnagyobb fakitermelő cégnek.

A cégen keresztül a család birtokolja a földek nagy részét Kaliforniában és Washingtonban.

John Malone, a Liberty Media (többek között a Forma-1 tulajdonló médiacsoport) tulajdonosa 2021-ben az 1. helyről a 2. helyre csúszott vissza 890 700 hektárnyi mezőgazdasági területet birtokol nyugaton és rengeteg erdőt északkeleten. Malone médiamágnásként szerezte vagyonát és az ebből vásárolt mezőgazdasági területe elsősorban Maine-ben, Új-Mexikóban található. Colorado és Wyoming, valamint számos nagy szarvasmarha-farmot is magában foglal agrár érdekeltsége.

A harmadik helyen 2021-ben (a tavalyihoz hasonlóan) a washingtoni Reed Family áll 850 200 hektárral. Öt nemzedék óta a Reed család tulajdonosa és üzemeltetője a Green Diamond Resource Co.-nak. A Reed család földbirtokai elsősorban Washington, Oregon és Kalifornia között oszlanak meg.

Fotó: USDA
A médiamágnás és a CNN alapítója, Ted Turner a 4. helyen áll 809 700 hektárral. Turner földje elsősorban Új-Mexikóban, Dél-Dakotában, Nebraskában és Georgiában található.

Turner földjének nagy részét több mint 50 000 bölény legeltetésére használják – ez a legnagyobb magán csorda a világon.

Stan Kroenke üzletember, aki számos sport érdekeltsége között Arsenal FC tulajdonosa az ötödik helyen végzett 658.900 hektárral. Ez magában foglal egy 124 000 hektáros tanyát Montanában és sok földet Wyomingban. Kroenke feleségül vette Ann Walton Kroenkét, a hatalmas Walmart vagyon örökösnőjét. A jelentés szerint a mezőgazdaság mellett az elmúlt években a Kroenke a megújuló energiaforrások piacának jelentős szereplőjévé vált cégével, és jó úton halad több mint 1 millió otthon energiaellátása felé.

Közel 108 900 hektárral Bill Gates megőrizte pozícióját, mint Amerika legnagyobb szántóföld-tulajdonosa.

A jelentés még nem árulta el, hogy ez pontosan milyen helyet jelent majd 2021-ben az összesített rangsorban. 2020-ban Bill Gates „csak” a 49. helyen végzett – jóval lemaradva a 25. helyet szerző Jeff Bezons mögött.

Az Amazon alapítója Jeff Bezos nem csak a világ egyik leggazdagabb embere több százmilliárd dolláros vagyonával, hanem az Egyesült Államok egyik legnagyobb termőföldbirtokosa is. Bezos összesen körülbelül 170 000 hektáros birtokkal rendelkezik. Földjének nagy része Nyugat-Texasban van.

A földterületek birtoklása és a mezőgazdálkodás, természetesen jóval szerényebb méretekben, de a politikusok körében is igen népszerű az Amerikai Egyesült Államokban. Hogy csak egy példát említsünk az Egyesült Államok 43. elnöke és felesége Laura és George W. Bush egy 1 600 hektáros Közép-Texasi birtokon gazdálkodik.

Forrás: 
Land Report

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

Újdonság a baromfialmok piacán

A Veiola vállalat új baromfialmot vezet be a piacra. Az innovatív Agribed termékben papíripari hulladékot hasznosítanak újra csirkék és pulykák almozására. Az eddig hasznosítatlan melléktermék átalakításával készített alom amellett, hogy elősegíti a mezőgazdaság beilleszkedését a körforgásos gazdaságba, még költségmegtakarítást is eredményezhet.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Üvegházak új napelem rendszerei

A napelemek üvegházakban csak korlátozottan használhatóak. Az üvegházaknak maximalizálniuk kell a besütő nap mennyiségét, a hagyományos napelemek nem praktikusak. Megoldásként az Európai Innovációs Tanács (EIC) által támogatott PanePowerSW projekt keretében kifejlesztették az úgynevezett szoláris üveget.

Hány évig élnek a macskák és mit tegyünk, hogy hosszú élettartamuk legyen?

Általában egy macska tizenéves koráig élhet, de néhány közülük megéri a húszas éveit is sőt…Valójában a legidősebb macskaként ismert Creme Puff 38 évesen halt meg.