0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Rossz állapotban van a Szajnába tévedt fehér delfin

A francia hatóságok úgy döntöttek, hogy megpróbálják vitaminokkal felerősíteni az belugát. Korábban próbálták etetni is, ám az állat nem fogadta el a felkínált halat.

Ahogy a magyarmezogazdasag.hu is beszámolt róla, múlt hét csütörtökön egy beluga bukkant fel a Szajnában. Az egyébként sarkvidékeken honos cetféle képes rövid ideig édesvízben is életben maradni. Az állat azonban láthatóan alultáplált, és táplálkozni sem hajlandó, mondta el normandiai Eure megye vezető rendőrtisztje, Isabelle Dorliat-Pouzet, aki a mentési munkálatokat felügyeli – írja a Phys.org.

Az állat megmentésén dolgozó szakemberek próbálták már fagyasztott herringgel és élő pisztránggal is megetetni a belugát, ám az egyiket sem fogadta el. Most abban bíznak, hogyha vitamin injekciót adnak neki, azzal az étvágya is visszatér.

A hatóságok egyelőre nem döntöttek arról, hogy tartsák-e a folyóban a cetet, amíg visszatér az étvágya, vagy visszatereljék a tengerbe.

A megfigyelők szerint apró pöttyök jelentek meg a beluga halvány bőrén, amiről egyelőre nem tudni, hogy az édesvíz miatt van-e, vagy más egészségügyi probléma okozza.

youtube://v/_yKOvJJgTgs

 

Gerard Mauger, a GECC tengeri természetvédelmi társaság tagja pénteken azt nyilatkozta az AFP hírügynökségnek: annak ellenére, hogy a belugák társas lények, ez a példány még mindig furcsán viselkedik. Csak rövid ideig emelkedik a felszínre, majd hosszú időt tölt merüléssel. A szonár felvételek alapján pedig nagyon kevés hangot hallat, ami szintén aggodalmakat vet fel az egészségével kapcsolatban.

Mauger arra is figyelmeztetett, hogy mindenki maradjon távol tőle, mivel a megközelítése még a szakemberek számára is sok előkészületet kíván.

Ritka látvány

A belugák általában az északi sarkköri hideg vizekben élnek, de ősszel délebbre vándorolnak a jég elől, viszont ritkán távolodnak el ennyire eredeti élőhelyüktől. Eddig egyszer észleltek francia folyóban belugát, még 1948-ban, amikor egy halász hálójába akadt egy példány a Loire folyó deltavidékén.

Néhány hónappal ezelőtt egy másik ritka vendég is megfordult a Szajnában: egy gyilkos bálna, vagy más néven orca, mely végül elpusztult. A több, mint négy méter hosszú állat boncolása során megállapították, hogy a halálát valószínűleg éhezés okozta, de emellett egy lövedéket is találtak a koponyájába ágyazódva. Az azonban nem egyértelmű, hogy a golyónak volt-e szerepe az állat halálában.

Forrás: phys.org