Back to top

Értékelik a rendkívüli intézkedéseket a gazdák

Az agrárium gyors megsegítésére öt pontból álló intézkedési tervre tett javaslatot az Aszály Veszélyhelyzeti Operatív Törzs – jelentette be közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter augusztus 1-jén. Növénytermesztőket és állattenyésztőket kérdeztünk: mivel tudnak és akarnak élni a lehetőségek közül.

​​136,5 forintért lehet kapni takarmánykukoricát, de abból 150 lesz, mire megdarálják és a telepre kerül, miközben a múlt hónapban még csak 120 forint volt az ára
​​136,5 forintért lehet kapni takarmánykukoricát, de abból 150 lesz, mire megdarálják és a telepre kerül, miközben a múlt hónapban még csak 120 forint volt az ára
Fotó: MTI
Az öt pontos intézkedési csomag főbb elemei a hitelmoratórium és a takarmányszállítás támogatása – amelyeknek napokon belül már a részletesebb szabályozása is megjelent -, valamint az állami öntözőművek működtetésének 1,4 milliárdos kiegészítése, a rendkívüli vízhasználati engedélyek fenntartása, illetve a biztosítási kártalanítás felgyorsítása.

„Rengeteg rossz minőségű kukoricát silóztatunk és szállíttatunk be, és az erre vonatkozó szállítási támogatást maximális mértékben szeretnénk igénybe venni”

– mondta el Szpisják Tibor, a Békési Egyetértés Szarvasmarhatenyésztő Kft. ügyvezetője. A tejelő szarvasmarhatelepen ezres állományt gondoznak, évek óta egy másik kft-vel termeltetik meg a tömegtakarmány zömét, de most ott is nagyon kevés lesz. Jelenleg 70 ezer mázsa tömegtakarmányra van szüksége a telepnek, hogy áprilisig kihúzza, amíg megérkezik a rozs. Körülbelül 500 hektárról veszik meg a takarmányt a környéken termelőktől, mert a 130 hektárnyi saját területen nem tudják megtermelni a szükséges mennyiséget. Ebből 65 hektárról idő előtt le kellett vágni a szemesnek vetett kukoricát, mivel kiszáradt. Megszemlézték és 100 százalékban kiadták rá a silózási engedélyt.

Növénybiztosításuk nincs, de a mezőgazdasági kárenyhítési alapra számítanak. A hitelmoratóriumot a Covid miatt sem vették igénybe. Igyekeznek minél kevesebb hitelből gazdálkodni, mivel az árbevételük 80 százalékát a tejtermelés adja, és így nem számíthatnak kiugró bevételekre. A kedvezményes kamatozású Széchenyi Újraindítási Beruházási Hitelt igénybe vették 5 éves futamidővel, mivel a törlesztése nem jelent egyszerre túl nagy terhet havonta. Szpisják Tibor szerint elképzelhető, hogy takarmányvásárlásra további hitelt kell még felvennie. Mint mondja

a januári 114-hez képest már 155 liter a tej ára, de sose tudni, hogy mi emelkedik még.

Kukoricát venni kell, mert az energiát pótolni kell a tejelő teheneknél, de a környéken nincs. Egy cégtől hallotta, hogy 136,5 forintért vásároltak, de abból 150 lesz, mire megdarálják és a telepre kerül, miközben a múlt hónapban még csak 120 forint volt az ára. Neki havonta 800 mázsára van szüksége belőle. Egyszóval, előfordulhat, hogy további forgóeszközhitelt kell majd igénybe venniük.

Igyekeznek minél kevesebb hitelből gazdálkodni, mivel az árbevételük 80 százalékát a tejtermelés adja, és így nem számíthatnak kiugró bevételekre
Igyekeznek minél kevesebb hitelből gazdálkodni, mivel az árbevételük 80 százalékát a tejtermelés adja, és így nem számíthatnak kiugró bevételekre
Fotó: Magyar Mezőgazdaság

Nagyon jó, hogy vannak ilyen kormányzati intézkedések, de „mindent okával kell nézni”

– fogalmazott Szél Csaba, a békés megyei Körös 2000 tejelő szarvasmarhatelep tulajdonosa. A takarmányszállítás feltételrendszeréről még tájékozódni szeretne: meglátják, hogyan tudják majd teljesíteni a követelményeket. A hitelmoratóriumot „kétélű fegyvernek” nevezte, mivel szerinte rosszabb besorolást jelenthet egy új hiteligényléskor. „Meg kell nézni, milyen kamatok, hiteltermékek vannak a piacon, és ha azt látjuk, hogy a hitelmoratóriummal jobban fogunk járni, akkor élni fogunk vele. Érthető, hogy feltétekhez kötik, de meg kell nézni, mit kell teljesíteni, hosszabb távon milyen következményekkel jár. Egy hét múlva már biztosan többet fogok tudni mondani róla.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folyamatos a lakossági tűzifaigények kiszolgálása

Folyamatosan szolgálják ki az igényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok - közölte Nagy István agrárminiszter.

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Továbbra is pályázhatnak infrastrukturális fejlesztésekre a tanyán élők

A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a vidéki településeken élők életminőségének javítására, a vidék népességmegtartó képességének erősítésére. Ennek érdekében a tanyák infrastrukturális fejlesztésének biztosítására vonatkozó pályázati felhívás tekintetében folyamatosan születnek a támogatói döntések.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.