Back to top

Támogatások: elnyerni, felhasználni, megtartani

Az utóbbi időben kiírt vidékfejlesztési pályázatok segítségével több, mint 1500 milliárd forrás jutott el az agráriumba. Az elmúlt KAP-ciklus tapasztalatai azt mutatják, a gazdák sokszor részben vagy akár egészben is elbukják a korábban elnyert támogatást, mert a sok teendőjük mellett elsikkad a projekt pontos végrehajtása. Mire kell tehát figyelni a pályázatok megvalósításánál egy kisgazdaságban?

Fotó: Medgyesi Milán
A „Mezőgazdasági kisüzemek fejlesztése” című pályázatot az EU és a magyar kormányzat azért indítja, hogy megakadályozza, hogy a kisebb mezőgazdasági termelők csak úgy léphessenek ki a kisgazdasági létből, hogy egy nagy cég bekebelezi őket. Épp ezért a forrásokat a technológia fejlesztésére használhatják fel, különösen a nagy élőmunka-igényű ágazatokban: az állattenyésztésben, a kertészetben és a feldolgozóiparban. A legjobb pályázatokban pedig, komplexen foglalkoznak a termelés, a feldolgozás és az értékesítés fejlesztésével.

Drága az, ami nem éri meg. Egy pályázati projektmenedzser díja elenyésző ahhoz képest, ha egy agrárpályázaton elnyert támogatást részben vagy egészben vissza kell fizetni
Drága az, ami nem éri meg. Egy pályázati projektmenedzser díja elenyésző ahhoz képest, ha egy agrárpályázaton elnyert támogatást részben vagy egészben vissza kell fizetni
Fotó: mmg archív
- Az a gond, hogy a pályázatban vállalt és vágyott eredményeket, vagyis azt, hogy a gazdaság „szintet lépjen”, a nyertes pályázók egy része nem éri el.

Hiába szereztek be eszközöket, inputanyagokat, esetleg vásároltak földet, ha igazából rosszul költötték el a pénzt és nem növekedett az árbevételük, vagy épp nem pontosan a pályázatban vállalt fejlesztést valósították meg.

Emiatt pedig sokszor a megkapott pénzt is részben vagy egészben vissza kellett fizetniük, hisz nem teljesítették azokat a kötelezettségeiket, amiket vállaltak. Pályázati tanácsadóként sokszor gondolom úgy, hogy a termelőt saját magától kell megvédeni, mert lelkesek a gazdák a pályázat megíratásánál, illetve amikor megkapják a támogatói okiratot, de nem fordítanak kellő időt, figyelmet a megvalósítás során a határidőkre, ügyintézésre. Pedig a projekt követésével foglalkozni kell, mert menet közben még lehet kompenzálni dolgokat, hogy ne vesszen el a támogatás, ha valamin módosítani kell. A mai gyorsan változó piaci környezetben szinte minden agrárpályázatnál a megvalósítás során apróbb-nagyobb beavatkozás szükséges – mondja Török Zoltán, az Agrárközösség pályázati szakértője.

A mezőgazdasági kisüzemek fejlesztésére kiírt pályázatok azért is voltak kedvezőek, mert a támogatói okirat kézhezvétele után, két héten belül a gazdálkodó megkapta a megítélt támogatás 75 százalékát,

ezt pedig sokan felelőtlenül utazásra vagy épp a gyereknek egy új pickupra költötték, nem törődve azzal, hogy később majd be kell számolni a gazdaság előrehaladásáról - mondja Török Zoltán.

A kis gazdaságoknak természetesen sokkal nehezebb a pályázatban vállaltak teljesítése, és itt elsősorban az úgynevezett fenntartási időszakkal lehetnek gondok. Beüt egy betegség, családi gondok adódnak így a napi feladatok mellett eszükbe sem jut, hogy mondjuk az állatállományt nem szabad felszámolni akkor, amikor még tart a fenntartási időszak. Vagy számos olyan eset is volt az Agrárközösség ügyfelei között, akik óvatlanul előre kifizettek egy-egy beruházást, a „vállalkozó” pedig eltűnt a pénzükkel. Mindezekre egyébként megoldás lehet egy külső, projektek megvalósításában jártas tanácsadó megbízása – ahogy ezt egyébként a nagy cégek is teszik.

Fotó: Csatlós Norbert

- A 2023-ban kezdődő KAP-ciklus pályázataiban ezért is került be az elszámolható költségek körébe a projektmenedzsment szolgáltatás – mondja Török Zoltán.

Egy ilyen külső segítő követheti a projektet, havonta, negyedévente vagy évente – ahogy azt a projekt megköveteli, illetve a gazdával kötött megállapodás előírja – konzultál a gazdálkodóval, és tartja a kapcsolatot a kivitelezésért, megvalósításért felelős alvállalkozókkal.

Ennek két formája az eseti óradíjas konzultáció, vagy az úgynevezett külsős projektmenedzser, aki fix összegért tartja kezében a támogatás felhasználásával kapcsolatos ügyeket. Furcsa mód erre azért is szükség lehet, mert volt rá példa, hogy a sok munka mellett a gazda maga el is felejtette, hogy támogatást kapott, olyan időtávok szerepelnek a pályázatokban. A projektmenedzser ilyenkor figyelmeztet, hogy itt az ideje például összeszedni a dokumentumokat a fennmaradó támogatási összeg lehívásához és természetesen be is nyújtja a kifizetési kérelmet, hogy a gazdához megérkezzen a pénz.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Október közepétől kezdődik a közvetlen támogatások előlegfizetése

Október 17-től Magyarország - az elmúlt évekhez hasonlóan - a közvetlen támogatások esetében megindítja az előlegfizetést a gazdálkodók számára.

Gazdafórum a Szigeti Farmon: terítéken a zöldítés

A Kalocsa melletti Szigeti Farmon tartott gazdafórum fő témái a közös agrárpolitika változásai voltak, élükön a zöld alapszabályokat (Zöld Felépítmény) tartalmazó agrárkörnyezet-gazdálkodási (AKG), és az új elemként induló, önkéntes agro-ökológiai programokkal (AÖP). A szeptember végi tanácskozásra mintegy 90 helyi és dél-alföldi termelő érkezett.

Fogadóépület várja a Rám-szakadékba látogatókat

A Visegrádi-hegység egyik frekventált kirándulóhelyén, a Rám-szakadékban információs és elsősegély-központot adott át a területet és a környező erdőket kezelő Pilisi Parkerdő - mondta el az erdőgazdaság szóvivője szerdán az MTI-nek.

Rendkívüli támogatás a baromfi- és sertéskoca tartóknak

Az orosz-ukrán háború következményei által leginkább sújtott termelők támogatására – az uniós tagállamok, köztük Magyarország nyomására - 500 millió eurós rendkívüli európai uniós mezőgazdasági válságkezelési csomag született tavasszal.

A magyar állattenyésztés a magyar kultúra része

Több, az állattenyésztőket kedvezően érintő kormányzati intézkedést, illetve tervet is bejelentett Nagy István agrárminiszter szeptember 29-én, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Kaposvári Campusán, ahol második alkalommal rendezték meg az Állattenyésztők Napját a KÁN Egyetemi Napok keretében.

A LED fényforrások az otthonunk után a zöldségtermesztést is fenntarthatóvá teszik

A globális felmelegedés egyik felelősének tartják az élelmiszertermelés, de az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentő megoldások keresése mellett az innovatív technológiák használatára is nagyobb hangsúlyt kell fektetni.

A túléléshez kitartás, tudás és technológia kell

Talán soha nem volt ennyire nehéz állattenyésztőnek lenni – ennek ellenére a termelők a végsőkig kitartanak. Ahogy egy kis szarvasmarhatartó-gazdaság tulajdonosa fogalmaz: csak az veszít, aki feladja. Az Állattenyésztők Napja alkalmából Zászlós Tiborral, a Magyar Állattenyésztők Szövetségének elnökével az ágazat jelenlegi helyzetét értékeltük.

Itt az ideje, hogy éljen az energiahatékonysági adókedvezménnyel

A mostani piaci környezetben a családok mellett a vállalatok életében is fokozottan előtérbe kerül az energiahatékonyság. Az alapvető termelési, működési költségek akár a többszörösére is növekedhetnek, ami sok cég esetében végzetes lehet, ha nem tudják a költségeket racionalizálni.

Magyar Bankholding: májustól MBH Bank néven működik tovább az egyesült MKB és a Takarékbank

2023 májusában egyesül a Magyar Bankholdinghoz tartozó MKB Bank Nyrt. és a Takarékbank Zrt. Az új bank MBH Bank Nyrt. néven működik tovább, egységes márkanévvel és arculattal.

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.