Back to top

Égető kérdés: lesz-e elég tűzifa?

„Ha az újság ír róla, nagy lesz a kereslet, ha pánikot keltenek, még nagyobb.” Így összegezte véleményét a kérdésre egy fővárosi tűzifakereskedő, aki nem akart névvel nyilatkozni a témáról.

A tűzifakereslet megugrása miatt több állami erdőgazdaság honlapja tájékoztatja a vevőket átmeneti készlethiányról, illetve mennyiségi korlátozásról
A tűzifakereslet megugrása miatt több állami erdőgazdaság honlapja tájékoztatja a vevőket átmeneti készlethiányról, illetve mennyiségi korlátozásról
Fotó: pixabay
Szerinte "a tűzifával ugyanaz a helyzet, mint a gázolajjal, a cukorral és az étolajjal, hogy hirtelen kell belőle sokkal nagyobb mennyiség, amely miatt nem lehet az igényeket azonnal kiszolgálni." Úgy véli, fa van is és lesz is elég, jellemzően azok vesznek (vennének) most többet, akik eddig is tüzeltek vele, de csak „rásegítésként”, vagyis a gáz vagy egyéb energiahordozó mellett.

Hozzátette: azok a vevői is azonnal és többet szeretnének vásárolni, akik eddig novemberben-decemberben vették meg a fát, de akinek nincs kiépített rendszere - vagyis kazánja és kéménye - erre, annak kevés az esélye, hogy a fűtési szezonig áttérjen fatüzelésre.  

Kandallós, kazános ismerőseitől úgy tudja, hogy már jövőre egész évre le vannak kötve. „Jövő nyárig esélye sincs, hogy valaki normális cserépkályhát építtessen.” Szerinte nemcsak az energiaválság az oka a szakmai kapacitáshiánynak, hanem az, hogy alapvetően kevés a felkészült, megbízható szakember.

Ugyanez a helyzet a fával: van belőle elegendő, csak nincs, aki kivágja, illetve - az üzemanyagárak miatt - elszállítsa. Az erdészetek nem tudják a megfelelő ütemben kiszolgálni a vevőket, mivel a favágók éves terv szerint dolgoznak, és ilyenkor, amikor nagy a hőség, és egyébként is lombosak a fák, szabadságon szoktak lenni. A favágás jellemzően mindenhol szeptemberben indul.

Aki azonban vidéken él és fával tüzel, azt is tudja, hogy előre kell gondolkodni: „Én legközelebb februárra tudok rendelést felvenni, de az a törzsvevőimnek már a jövő évre kell.”

A tűzifa árát eddig általában évente egyszer emelték, de idén már az ötödik árkorrekcióra is sor került. Ebben a megkérdezett kereskedő szerint nemcsak a nagyobb kereslet és a drágább szállítás játszik szerepet, hanem az általános infláció is. Hozzáteszi: „30-40 százalék. Ez sok?

Aki bemegy a boltba, tudja, hogy 800 forint egy kilogramm kenyér. Az áramhoz és a gázhoz képest a tűzifadrágulás elhanyagolható.”

Ami szerinte izgalmasabb kérdés, hogy miből készül a fabrikett?

Jellemzően azok akarnak most több fát venni, akik eddig is azzal tüzeltek, de csak kiegészítésként
Jellemzően azok akarnak most több fát venni, akik eddig is azzal tüzeltek, de csak kiegészítésként
Fotó: pixabay
Mert, ha keményfa fűrészporból készülne, akkor sokkal nagyobb hatásfokkal égne, és kevesebbet kellene venni belőle. Véleménye szerint ez lehet az oka, hogy „senkinek sem kell a keményfa fűrészpor – még ingyen sem.”

A tűzifakereslet megugrása miatt több állami erdőgazdaság honlapja tájékoztatja a vevőket átmeneti készlethiányról, illetve mennyiségi korlátozásról.

Az Agrárminisztérium a kivitel tilalmáról és a kitermelési szabályok enyhítéséről számolt be, a NÉBIH pedig arra hívja fel a vásárlók figyelmét, hogy ne váljanak csalók áldozatává, ne vegyenek tisztázatlan eredetű, rossz minőségű, nedves fát. Ennek érdekében az élelmiszerbiztonsági hatóság részletes útmutatót is közöl a honlapján.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Újdonság a napelemek között

Egy londoni nanotechnológiák kutatásával foglalkozó vállalat, a NextGen Nano, megalkototta azt az átlátszó, organikus fotovoltaikus napelemet, amellyel úgy állítható elő villamos energia az üvegházak tetején, hogy közben a panel nem folyásolja be a növények fényellátottságát és fejlődését.

A természet megóvása kiemelt feladatunk

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn.

Gondolkodj úgy, mint egy méhecske!

A mesebeli szóló szőlős, csengő barackos édenkertre emlékeztet Reith János és felesége, Marika sombereki gazdasága. Illatozik a japán lonc, teli fürtöket dajkál a szőlő, sok-sok zöld szem pislog a sárgabarackról, ami alatt még látszanak a füstölés nyomai.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Sivatagból farm a napelemek árnyékában

Kína legnagyobb gojibogyó farmja a Góbi-sivatag szélén található. A létrejöttét az árnyékolást biztosító gigantikus napelempark tette lehetővé, ami egy informatikai vállalat beruházásaként valósult meg, 2000 hektáros területen.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

Évszázados hagyománya van az ipari baromfifeldolgozásnak

Száz éve kezdődött a városban az iparszerű baromfifeldolgozás. A kerek évforduló kapcsán az elmúlt évtizedekre, a ma már a Hungerit Zrt. által működtetett üzem sikereire és eredményeire tekintettek vissza. A cég jövője kapcsán Volosinovszki János, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója kiemelte, a következő évek korszakalkotóak lesznek a vállalkozás életében.

Szoros küzdelemmel zárult az Ifjú Kócsagőr Program döntője

A kilencedik éve meghirdetett országos vetélkedőn az egyes nemzeti park igazgatóságok legjobb ifjú kócsagőrei mérték össze rátermettségüket és szakmai ismereteiket – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 2022. évi Ifjú Kócsagőr Program záróünnepségén, Dévaványán.

Üvegházak új napelem rendszerei

A napelemek üvegházakban csak korlátozottan használhatóak. Az üvegházaknak maximalizálniuk kell a besütő nap mennyiségét, a hagyományos napelemek nem praktikusak. Megoldásként az Európai Innovációs Tanács (EIC) által támogatott PanePowerSW projekt keretében kifejlesztették az úgynevezett szoláris üveget.