Back to top

Hétszáz bejelentés egyetlen kárbecslőnek

Mintegy egymillió hektár szántóterületet érint az idei, rendkívüli aszály az országban. A szaktárca, illetve a veszélyhelyzeti operatív törzs több intézkedést is hozott már a gazdálkodók érdekében, egyebek mellett a kárelőleg eszközének alkalmazásával a biztosítói kártérítések soron kívüli kifizetéséről is döntött.

Fotó: mmg archív
Az aszály veszélyhelyzeti szabályozásnak köszönhetően a kormány felgyorsítja és rugalmasabbá teszi a biztosítói kártérítési folyamatot. Az aszálykárra kiterjedő növénybiztosítási szerződéssel rendelkező olyan kukorica vagy napraforgó termesztésével foglalkozó gazdálkodók, akiknél az elszenvedett kár üzemenként és növénykultúránként eléri a 80 százalékos kárátlagot és erről kárbejelentőben nyilatkoztak, már a biztosítói kárrendezés folyamatának lezárulta előtt kártérítési előleget igényelhetnek, amelyet a biztosítónak 14 napon belül ki is kell fizetnie.

„A kárbejelentést 2022. október 31-ig kizárólag elektronikus formában, rendeletileg meghatározott nyomtatványon lehet megtenni a biztosítótársaság felé"

- jelentette be Nagy István agrárminiszter a tárca közleménye szerint.

Fontos, hogy a kártérítési előleg kifizetése nem jelenti azt, hogy a biztosító ne vizsgálná az aszálykár tényleges bekövetkeztét és annak mértékét, és ne ez alapján állapítaná meg a tényleges kártérítési összeget.

Nagy István felhívta az érintett gazdálkodók figyelmét arra, hogy az előlegfizetés igénybevétele során a lehető legnagyobb körültekintéssel járjanak el, csatoljanak minden szükséges dokumentumot, és a biztosítói megkeresések esetén álljanak rendelkezésre, hiszen csak így garantálható a gyors kárrendezés. A kárelőleg részletszabályairól a biztosítótársaságoknak részletes tájékoztatást kell nyújtaniuk az érintettek számára.

Fotó: mmg archív

Mindez a lehetőség persze csak azon gazdálkodók kárát enyhíti, akik aszálykárra kiterjedő növénybiztosítást kötöttek. Márpedig ez nem kifejezetten népszerű biztosítási forma. Ahogy azt Orcsik Melinda, az Agrárközösség agrárbiztosítási szakértője elmondta, az alkuszoknak sokszor szinte vadászni kell az ügyfeleket, mert egy-egy régebbi rossz tapasztalat, gazdatársak vélekedése vagy más okok miatt nem szívesen kötnek biztosítást. Bár a klímaváltozás okozta szélsőséges időjárás miatt most egyre többen látják a hasznát.

Komoly érv a növénybiztosítás mellett a díjtámogatás is, hisz a mindenre kiterjedő biztosítási csomag árának 70 százalékát, míg a 2-3 veszélyre (tűz, jég, vihar) kiterjedőnek 40 százalékát az állam visszatéríti.

„Az egységes kérelemben kell nyilatkozni arról, hogy kötött-e a gazdálkodó biztosítást. Én azt javaslom, hogy még az a gazdálkodó, aki csak tervezi, hogy kötni fog, de még nincs élő biztosítása, nyilatkozzon úgy az egységes kérelem benyújtásakor, hogy rendelkezik biztosítással. Nem jár szankcióval, ha mégsem köt biztosítást, viszont ha köt, de erről nem nyilatkozott, elesik a díjtámogatástól”

– mondja Orcsik Melinda.

A növénybiztosítást egyébként határozott és határozatlan időre is lehet kötni, utóbbi esetben csak annyi a teendő, hogy minden évben nyilatkozni kell a termelőnek az új vetésterületről.

Fotó: mmg archív

Azt mindenképp kijelenthetjük, hogy aki idén aszálykárra is biztosítást kötött, ha jól nem is, de kevésbé jár rosszul. A kárbejelentést követő 14 napon belül a kárának egy részét ki kell, hogy fizesse a biztosító. Viszont jelen pillatanban nincs annyi kárszakértő az országban, amennyi pár napon belül el tudná végezni az összes bejelentett aszálykár kárbecslését, pedig hétvégén is dolgoznak. Az Agrárközösség agrárbiztosítási szakértője arról tájékoztatott, van olyan szakértő, akinek 700 kárügye van, ami mindenképpen többszöröse annak, ami egy szokványos évben van, így türelmet kérnek a gazdáktól.

Nem egy olyan gazdálkodó van ugyanis, aki minden kultúrára, két őszi és két tavaszi növényre is már aszálykárt jelentett be.

A veszélyhelyzeti szabályozásban bevezetett kárelőleg részletszabályairól pedig a biztosítótársaságoknak kell részletes tájékoztatást nyújtaniuk az érintettek számára.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Folyamatos a lakossági tűzifaigények kiszolgálása

Folyamatosan szolgálják ki az igényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok - közölte Nagy István agrárminiszter.

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Jó idő a mezőgazdasági munkákhoz

A hét első napjaiban néhol előfordult még gyenge eső, zápor, de a megelőző időszakhoz képest jelentősen csökkent a csapadék, így a jellemzően napos, gyakran szeles időben a talajok felszín közeli része kissé száradni, szikkadni tudott, és folytatni lehetett betakarítási illetve vetési munkákat. A folytatásban is nagyrészt száraz időre van kilátás az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel.

A hazai alma hazai piacra kerül

Almafogyasztást ösztönző kampányt indított az Agrármarketing Centrum, ezzel már hatodik éve népszerűsítve a zöldség- és gyümölcsfogyasztást. Az eseményen alma egészséges volta mellett az aszály miatti almatermés mennyiségére is felhívták a figyelmet, ami bár ellátja a hazai fogyasztási igényeket, ugyanakkor az ipari felhasználású alma termésmennyisége idén jelentősen lecsökkent.

Továbbra is pályázhatnak infrastrukturális fejlesztésekre a tanyán élők

A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a vidéki településeken élők életminőségének javítására, a vidék népességmegtartó képességének erősítésére. Ennek érdekében a tanyák infrastrukturális fejlesztésének biztosítására vonatkozó pályázati felhívás tekintetében folyamatosan születnek a támogatói döntések.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.