Back to top

Cél az agrárium gyors megsegítése

Magyarországon a hosszú ideje fennálló tartós csapadékhiány miatt az év végére az aszálykárral érintett területek nagysága elérheti az egymillió hektárt, ami az összes hazai termőföldünk 20 százaléka mondta Nagy István agrárminiszter Újszilváson, ahol ismertette azt az intézkedés sorozatot, amellyel a kormány a rendkívüli helyzetben a gazdákat kívánja támogatni.

A búza mintegy 25 százalékos terméskiesése mellett a kukoricaállomány az Alföldön és a közép-magyarországi területek jelentős részén megsemmisült, az alföldi területeken a gyepek is kisültek,

így az aszály egyszerre okoz problémát a szántóföldi növénytermesztésben, és a legeltetéses állattartásban.

A rendkívül súlyos helyzetben a magyar gazdák, az agrárium gyors megsegítését szolgálja az aszály-veszélyhelyzeti operatív törzs a felállítása.

Fotó: Rass Krisztina
Nagy István elmondta, hogy a működésbe több tárcát bevonó operatív törzs öt pontból álló azonnali intézkedéscsomag bevezetését javasolta és fogadta el, az intézkedések bevezetését szolgáló jogszabályok már megjelentek a Magyar Közlönyben. A kormány a gazdálkodók részére 2023. december 31-ig  hitelvisszafizetési moratóriumot hirdetett. Ezt a lehetőséget azoknak ajánlják, akik a jelenlegi rendkívüli helyzetben a gazdálkodási tevékenység fenntartását, a vállalkozás fizetési kötelezettségeinek átmeneti szüneteltetésével tudják csak biztosítani. Annak, aki élni kíván a lehetőséggel, személyesen vagy online formában kell nyilatkoznia szeptember 15-ig, a szerződésből eredő teljesítésre szeptember elsejétől kapható fizetési haladék.

Azon mezőgazdasági termelők akik jelenleg is hitelképesek az Agrárminisztérium kamattámogatásával működő Agrár Széchenyi Kártya folyószámlahitel és az MFB Agrárforgóeszköz Hitelprogram 2020 igénybevételét ajánlják.

Ismertette azt is, hogy az új aszály-veszélyhelyzeti szabályozással, a kormány felgyorsítja és rugalmasabbá teszi a biztosítói kárrendezési folyamatot. Mint mondta, a biztosítói kárrendezés folyamatának lezárulta előtt

kártérítési előlegre jogosultak azok a kukorica vagy napraforgó termesztéssel foglalkozó gazdálkodók, akiknél az elszenvedett kár üzemenként és növénykúltúránként eléri a 80%-os kárátlagot, és erről a kárbejelentésben felelősen nyilatkoztak.

A kárbejelentést október 31-ig elektronikus formában lehet megtenni a biztosítótársaság felé, a biztosítóknak pedig a kárbejelentéstől számított 14 napon belül előleget kell fizetni.

A bajba jutott állattartók számára jelenleg kidolgozás alatt álló összesen 3 milliárd forint értékű támogatással a tömegtakarmány szállítási költségeinek finanszírozásához kívánnak segítséget nyújtani.  

Az aszálykárok okozta bevételkiesés enyhítésére szolgál a kárenyhítési alap. A tárcavezető emlékeztetett, hogy az elmúlt öt évben 10 ezer fő fölé nőtt azoknak a gazdálkodóknak a száma, akik kormányzat által támogatott díjjal kötöttek aszályra biztosítást, az így lefedett terület nagysága tavaly már meghaladta a 600 ezer hektárt, az idén a megemelkedett igényekre tekintettel pedig többletforrást csoportosítottak át.

Nagy István hangsúlyozta, hogy az elmúlt években jelentős erőfeszítések történtek az öntözéses gazdálkodás fejlesztése érdekében. Létrejöttek az öntözési közösségek és több tízmilliárd forintértékben valósultak meg öntözési beruházások.

Eddig 45 milliárd forint támogatást kaptak a gazdák az öntözéses gazdálkodás fejlesztésére, és további 70 milliárd forintot terveznek erre a célra fordítani.

Emlékeztetett, hogy 2020. január 1-jén lépett hatályba Magyarország első öntözéses gazdálkodásáról szóló törvénye, amely az adminisztratív terhek csökkentésével, az öntözési szolgalom bevezetésével és az öntözési közösségek megalakításának támogatásával komoly előrelépést jelent. ennek köszönhetően jelenleg már 122 elismert öntözési közösség létezik, 21 közösség kérelmeit vizsgálják, és további 49 jelentette be megalakulási szándékát. Azt is kiemelte, hogy az elmúlt években 8 tározó épült az országban, összesen 5 millió köbméter víztározói kapacitással, megvalósult a derecskei főcsatorna korszerűsítése, a jászsági vízgazdálkodási rendszer rekonstrukciójának első üteme valamint az elmúlt három évben mintegy 2177 kilométer csatornaszakaszt újult meg, támogatva ezzel az ország átfogó vízügyi rendezését.  

Az agrárminiszter arra is fölhívta a figyelmet, hogy a jövőben a vízkészlet-gazdálkodásra kell helyezni a hangsúlyt, a gazdálkodóknak pedig a termőföld használatához kapcsolódó szokásaik egy részét is felül kell vizsgálni, hiszen olyan földhasználatra van szükség, amely a megfelelő művelési mód megválasztásával, a víz minél nagyobb arányát képes megtartani a talajban. Ezt a gyakorlatot támogatja az újonnan induló agrár ökológiai program is.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi vízügyi és erdészeti minisztere szerint a gazdák végzik a legjelentősebb közszolgáltatást a környezet védelmében.

A természet megóvása kiemelt feladatunk

Rendkívül nagy szükség van a védett természeti területekre, hiszen ezek fizikai és mentális egészségünk zálogai – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 34. Természetjárók Napján, Dobogókőn.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Műtrágya helyett légylárvák

A világméretű műtrágyahiányra reagálva az ugandai gazdák meglepő alternatívához fordultak: a katonalégy lárvájával oldják meg a tápanyag-utánpótlást.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.

Szoros küzdelemmel zárult az Ifjú Kócsagőr Program döntője

A kilencedik éve meghirdetett országos vetélkedőn az egyes nemzeti park igazgatóságok legjobb ifjú kócsagőrei mérték össze rátermettségüket és szakmai ismereteiket – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára a 2022. évi Ifjú Kócsagőr Program záróünnepségén, Dévaványán.

Újra pályázható lesz a mezőgazdasági kisüzemek támogatása

Módosították a „Mezőgazdasági kisüzemek támogatása” című (VP2-6.3.1-20 kódszámú) felhívást, melynek következtében újra nyitják a konstrukciót. A támogatási kérelem benyújtásának határideje és módja új szakasszal került kiegészítésre, így a támogatási kérelmek benyújtására a hetedik szakasz keretében, 2022. november 17. – 2022. november 30. között lesz lehetőség.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.