Back to top

Ami szín, az itt tarka

Bonyhád büszke az itt született bonyhádi vöröstarka szarvasmarha tájfajtára. A város ezért idén már huszadik alkalommal rendezett Tarka Marhafesztivált. A vígasság idején pedig minden évben a Magyartarka Tenyésztők Egyesülete szakmai találkozót szervez.

Juhász Anikó
Juhász Anikó
Fotó: mmg
A Bonyhádi Állategészségügyi és Állattenyésztési Tanácskozáson Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a jövő évtől érvényes Közös Agrárpolitikáról (KAP) tartott előadásában, kiemelte a magyar Stratégiai Terv állattenyésztést érintő intézkedéseit. Hangsúlyozta, hogy alapvetően nem, csak néhány részletében változik a támogatások rendszere, amelyben a környezet- és klímatudatos mezőgazdaság kerül előtérbe, a szaktárca pedig nagyobb hangsúlyt fektet az önkéntes és ösztönző jellegű programokra.

A termeléshez kötött támogatások közül agrár-ökológiai támogatásokat emelte ki, mint amiben a legelőre alapozott állattartást folytató termelőknek komoly lehetőségeik lesznek.

A KAP II. pillérében pedig a tervek szerint a jelenleg érvényes és áthúzódó agrár-környezetvédelmi, ölkológiai gazdálkodási, genetikai erőforrások megőrzésére vonatkozó programok új kiírása 2025-ben várható. Felhívta a figyelmet, hogy az agro-ökológiaicélú, nem termelő beruházások támogatását, amelyben egyebek mellett a vízgazdálkodási, vízmegőrzési beruházások, például az árkok létesítése vagy tisztítása lesz támogatható. Ugyancsak a stratégiai terv része az állatjólét és a génmegőrzés támogatása is.

Fotó: mmg archív

A fenntarthatósági célok és feltételek nemcsak hangsúlyos elemei, hanem az állattenyésztés jövőjének kulcsai is. Juhász Anikó úgy fogalmazott:

az állattenyésztés nincs könnyű helyzetben, a zömében városlakó nyugati társadalmak nem túl kedvezően ítélik azt meg. Fontos cél velük megismertetni és elfogadtatni a szintén fenntarthatóságra törekvő állattenyésztés helyzetét, nehézségeit.

Bajnok Márta, Juhász Anikó, Kovács-Mesterházy Zoltán és Abonyi Tamás a bonyhádi tanácskozáson
Bajnok Márta, Juhász Anikó, Kovács-Mesterházy Zoltán és Abonyi Tamás a bonyhádi tanácskozáson
Fotó: mmg
A tanácskozás második előadója, Bajnok Márta, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Állattenyésztéstudományi Intézetének egyetemi docense a gyepek javítási és felújítási módszereit mutatta be részletesen. Bajnok Márta is tagja annak a munkacsoportnak, amelyet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Állattenyésztők Szövetsége hívott életre a magyarországi gyepek állapotának felmérésére. A projektben tavasszal a gazdálkodók önkéntesen kitölthettek egy kérdőívet a saját gyepterületeikkel kapcsolatosan. Ezt követően a munkacsoport helyszíni felméréseket végzett és végez még most is, bár az aszály miatt sok helyen már nincs mit felmérni. Ezzel párhuzamosan

zajlik az adatok kiértékelése, és az ősz folyamán valamennyi önkénes résztvevő a saját gyepeire vonatkozó ajánlásokat kap majd a gyepes szakemberektől.

Beteg állat
Beteg állat
Fotó: mmg
Korunk állategészségügyi kihívásai a szarvasmarhatartásban című előadásában dr. Abonyi Tamás, az országos főállatorvos diagnosztikai munkatársa, riasztó fotók segítségével mutatta be a hallgatóságnak, miért is fontos és közös felelősség a gümőkórmentesség az állattenyésztésben. Ez azonban csak egy példa az úgynevezett bejelentésköteles betegségeknek. A szakember a jól elvégzett vakcinázás fontosságát emelte ki. Mint mondja a megtérülése egy a tízhez, viszont arra kell figyelni, hogy a vakcina dózisát a használati utasítás szerint, az állat tömegét nem alulbecsülve állapítsák meg, különben csak rezisztens kórokozókat hoznak létre és az állatok ugyanúgy megbetegszenek. Egy kérdésre válaszolva a Nébih Állategészségügyi Diagnosztikai Igazgatóság vezetője hangsúlyozta, hogy ha a termelő akár egy gazdatárs állatainál egy betegség tüneteit észleli, nem elég őt figyelmeztetni. Az olyan betegségek, mint a gümőkór, a brucellózis, a leukózis vagy a lépfene bejelentése a szakhatóságnak állampolgári kötelesség.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Izlandilovas sikerek

Új lófajtát és sportot honosítottak meg a tatai izlandilovasok, akik történelmi sikerük után sem állnak meg. Augusztus 4–7. között a Hannover melletti Nöpkében rendezték meg az izlandilovas Közép-Európa-bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

Kovács Henri Ígéretes fiatal lovai

A megszokottnál majd egy hónappal hamarabb, közvetlenül a Szil­vásvá­radon megrendezett országos bajnokság utáni hétvégén, szeptember első felében tartották a XXXIX. Tenyészversenyt a budapesti Nemzeti Lovardában.

Testvérek közt

A nyár utolsó előtti hétvégéjén Kisbér-Ászár adott otthont az FEI gyermek, junior, U25-ös hajtók Európa-bajnokságának, mely fantasztikus eredménnyel zárult, két egyéni aranyat és csapatbronzérmet hozott hazánknak.

Magyar páros a római lovastusa-világbajnokságon

A 2022-es lovastusa-világbajnokságot Rómában, azon belül is a Pratoni del Vivaro fennsíkon rendezték, a Castelli Romani Nemzeti Park nyújtotta gyönyörű háttérrel. Ez a világbajnokság különleges volt, hiszen több mint húsz év után drukkolhattunk először magyar lovasnak. A mezőnyben a világ legjobbjai mérték össze tudásukat, de a kilencven lovasból még így is húszan nem tudták befejezni a versenyt.

Továbbra is pályázhatnak infrastrukturális fejlesztésekre a tanyán élők

A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a vidéki településeken élők életminőségének javítására, a vidék népességmegtartó képességének erősítésére. Ennek érdekében a tanyák infrastrukturális fejlesztésének biztosítására vonatkozó pályázati felhívás tekintetében folyamatosan születnek a támogatói döntések.

Méhegészségügyi települési zárlat Algyőn

A mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt méhegészségügyi települési zárlatot rendelt el Algyőn a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.