Back to top

Az Északi-sarkvidék négyszer gyorsabban melegszik, mint a Föld többi része

Az Északi-sarkvidék az elmúlt 40 évben közel négyszer gyorsabban melegedett, mint a bolygó többi része - derül ki a nemrég közzétett kutatásból, amely szerint az éghajlati modellek alábecsülik a sarkvidéki felmelegedés mértékét.

Az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének 2019-es különjelentésében az áll, hogy az Északi-sarkvidék "a globális átlag több mint kétszeresével melegszik" az úgynevezett sarkvidéki erősödésnek köszönhető folyamat miatt.

Ez akkor következik be, amikor a tengeri jég és a hó, amelyek természetes módon visszaverik a Nap hőjét, a tengervízbe olvadnak, amely ehelyett elnyeli azt.

Bár a tudósok között régóta egyetértés van abban, hogy az Északi-sarkvidék gyorsan melegszik, a becslések a vizsgált időszak és az Északi-sarkvidék földrajzi területének meghatározása szerint változnak.

Fotó: pixabay.com

Egy norvégiai és finnországi kutatócsoport a teljes sarkkörre kiterjedően elemezte az 1979 óta - a műholdas adatok rendelkezésre állásának kezdete óta - műholdas vizsgálatokkal gyűjtött négyféle hőmérsékleti adatot.

Azt találták, hogy az adatok szerint az Északi-sarkvidék évtizedenként 0,75 Celsius-fokot melegedett, ami közel négyszer gyorsabb, mint a bolygó többi részén.

"A szakirodalom szerint az Északi-sarkvidék körülbelül kétszer olyan gyorsan melegszik, mint a Föld, ezért számomra kissé meglepő volt, hogy az általunk mért érték ennyivel magasabb volt." - mondta az AFP-nek Antti Lipponen, a Finn Meteorológiai Intézet társszerzője.

A Communications Earth & Environment című folyóiratban közzétett tanulmány jelentős regionális eltéréseket talált a felmelegedés mértékében az Északi-sarkkörön belül.

A Jeges-tenger eurázsiai szektora például, a Svalbard és a Novaja Zemlja szigetcsoportok közelében, évtizedenként akár 1,25 Celsius-fokot is melegszik. Ez hétszer gyorsabb folyamat, mint a világ többi részén.

A kutatócsoport megállapította, hogy még a legmodernebb éghajlati modellek is körülbelül egyharmaddal kisebb mértékű sarkvidéki felmelegedést jósoltak, mint amit a megfigyelt adatok mutattak.

Elmondták, hogy ez az eltérés annak tudható be, hogy a korábbi modellbecslések elavulttá váltak a folyamatos sarkvidéki modellezés miatt.

"Talán a következő lépés az lenne, hogy felülvizsgáljuk az eddig használatban lévő modellt, és nagyon érdekelne, hogy ezek a modellek miért nem reprodukálják azt, amit a megfigyelésekben látunk, és hogy ez milyen hatással van a jövőbeli éghajlati előrejelzésekre" - mondta Lipponen.

Az Északi-sarkvidék intenzív felmelegedése nem csak a helyi közösségekre és a vadvilágra van mélyreható hatással, hanem az egész világra kihatással lesz.

A grönlandi jégtakaró, amely a legújabb tanulmányok szerint közelíthet az olvadás "fordulópontjához", elegendő fagyott vizet tartalmaz ahhoz, hogy a Föld óceánjait mintegy hat méterrel megemelje.

"Az éghajlatváltozást az ember okozza. Ahogy az Északi-sarkvidék felmelegszik, a gleccserei elolvadnak, és ez globálisan hatással lesz a tengerszintre" - mondta Lipponen.

"Valami történik az Északi-sarkvidéken, és ez mindannyiunkra hatással lesz."

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Jó idő a mezőgazdasági munkákhoz

A hét első napjaiban néhol előfordult még gyenge eső, zápor, de a megelőző időszakhoz képest jelentősen csökkent a csapadék, így a jellemzően napos, gyakran szeles időben a talajok felszín közeli része kissé száradni, szikkadni tudott, és folytatni lehetett betakarítási illetve vetési munkákat. A folytatásban is nagyrészt száraz időre van kilátás az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel.

A jégverés azt is érintette, ami a földben volt

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, olvastuk a FruitVeB honlapján. A vihar letarolta, ami az útjába esett, erről kérdeztük Vass Károly zákányszéki termelőt, szaktanácsadót.

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

Kevesebb gabona jut az éhező országokba

Megnyílt ugyan a gabonafolyosó, azonban az ENSZ szeptember 29-i adatai szerint 238 szállító konténerhajó indult el az ukrán kikötőkből, és 5,5 millió tonna gabonát szállít. Az áru nagy része a közepes és a magas jövedelmű országokba megy.

Az élet mindent újrafest

Előadásokkal egybekötött fajtabemutatót tartott Csólyospáloson a Plant Alliance Hungary. A családi vállalkozás több mint húsz éve foglalkozik egynyári növények szaporítóanyagának termesztésével és forgalmazásával, valamint vetőmagok és tálcás palánták értékesítésével.

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.

A tudósok új részleteket fedeznek fel a Yellowstone-ról egy óriási repülő elektromágnessel

A Virginia Tech és a U.S. Geological Survey tudósai egy 80 láb átmérőjű elektromágnessel vizsgálták meg a Yellowstone Nemzeti Park felszín alatti területét, hogy többet tudjanak meg a vízrendszerről - áll a sajtóközleményben.

Az aszály ellenére jó évet zártak a dinnyetermesztők

Hazánkban a dinnyeszezon hamarabb kezdődött, mint tavaly; az extrém melegtől hirtelen nagy mennyiség keletkezett a piacon, ám ezek a csúcsok augusztus elejére eltűntek. A termelők végig tudtak belföldre és exportra is értékesíteni, ezért összességében pozitív szaldós volt a mérlegük.