Back to top

Egy szarvasmarha-tenyésztő célja a legnagyobb marhahúsüzem felépítése

Egy ötödik generációs szarvasmarha-tenyésztő azt tervezi, hogy Dél-Dakotában építi fel az Egyesült Államok legnagyobb marhahúsüzemét, amely napi 8000 szarvasmarha levágására lesz képes. Az 1,1 milliárd dolláros projekt segíthet kezelni a Biden-adminisztráció aggodalmait az emelkedő élelmiszerárakkal és a húságazatban a verseny hiányával kapcsolatban, bár legalább 2026-ig nem indul el a termelés.

kep_01.jpg

Megan Kingsbury a Kingsbury & Associates LLC elnőke, dél-dakotai szarvasmarha tenyésztő
Megan Kingsbury a Kingsbury & Associates LLC elnőke, dél-dakotai szarvasmarha tenyésztő
Fotó: rapidcityjournal.com
A projekt élén a Kingsbury and Associates és a Sirius Realty áll, mindkettőt Megan Kingsbury, egy dél-dakotai tenyésztő irányítja. A Reutersnek elmondta, hogy az erőmű építése 2023-ban kezdődik, és három évig tart.

A Biden-adminisztráció és a Kongresszus alaposan megvizsgálta a marhahús-ipart, miután a COVID-19 járvány miatt 2020 elején ideiglenesen bezárták a vágóhidakat, így a tenyésztőknek nem vol hova szállítaniuk a szarvasmarhát, a fogyasztóknak pedig húshiánnyal kellett szembenézniük.

Négy nagy cég – a Cargill, a Tyson Foods Inc, a JBS SA és a National Beef Packing Co – az Egyesült Államokban nevelt szarvasmarha körülbelül 85%-át vágja le iparági adatok szerint. A USA kormánya az ágazatban kialakult verseny hiányát okolta az élelmiszerárak emelkedéséért. A húsipari cégek tagadták a vádat.

A Kingsbury projektje körülbelül 1000 szarvasmarhával többet vágna le naponta, mint a jelenlegi csúcsfeldolgozó, a Tyson délkelet-dakotai üzeme.

"Ez az a fajta beruházás, amelyre az iparágnak szüksége lesz az elkövetkező években" - mondta Derrell Peel, az Oklahoma State University egyetemi tanára.

Egyes iparági elemzők szerint azonban az üzem nehezen találhat munkaerőt, a kapcsolatait az ellátási láncban a nulláról kell kiépítenie és vélemények szerint nagyon nehezen lehet nyereséges az alapanyag ellátás szűkössége közepette.

A tenyésztők a történelmi szárazság és az alacsony jövedelmezőség miatt csökkentették az amerikai állomány méretét, így kevesebb szarvasmarha marad a feldolgozók számára levágásra.

Kingsbury azt mondta, bízik benne, hogy az új üzem vezetése meg tudja oldani a szűkös szarvasmarha-ellátási és munkaerő-problémákat. A céljuk, hogy 2500 embert foglalkoztassanak és az Európában, valamint Ázsiában tapasztalt fejlett technológiát alkalmazva a marhahús kevesebb munkaerővel kerüljön feldolgozásra. „Meg kell törnünk azt a régi sztereotípiát, hogy a húsüzem izzasztóműhely” – mondta Kingsbury.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Izlandilovas sikerek

Új lófajtát és sportot honosítottak meg a tatai izlandilovasok, akik történelmi sikerük után sem állnak meg. Augusztus 4–7. között a Hannover melletti Nöpkében rendezték meg az izlandilovas Közép-Európa-bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

Kovács Henri Ígéretes fiatal lovai

A megszokottnál majd egy hónappal hamarabb, közvetlenül a Szil­vásvá­radon megrendezett országos bajnokság utáni hétvégén, szeptember első felében tartották a XXXIX. Tenyészversenyt a budapesti Nemzeti Lovardában.

Testvérek közt

A nyár utolsó előtti hétvégéjén Kisbér-Ászár adott otthont az FEI gyermek, junior, U25-ös hajtók Európa-bajnokságának, mely fantasztikus eredménnyel zárult, két egyéni aranyat és csapatbronzérmet hozott hazánknak.

Magyar páros a római lovastusa-világbajnokságon

A 2022-es lovastusa-világbajnokságot Rómában, azon belül is a Pratoni del Vivaro fennsíkon rendezték, a Castelli Romani Nemzeti Park nyújtotta gyönyörű háttérrel. Ez a világbajnokság különleges volt, hiszen több mint húsz év után drukkolhattunk először magyar lovasnak. A mezőnyben a világ legjobbjai mérték össze tudásukat, de a kilencven lovasból még így is húszan nem tudták befejezni a versenyt.

Együk meg a betolakodót!

Egyre többfelé hasznosítják a gasztronómiában az inváziós fajokat, az „etikus táplálkozás” jegyében. Nagy-Britanniában a szürke mókus, Németországban több rákfaj került fel az étlapokra. A gyorsan szaporodó állatokat másként is fel lehet használni, írja cikkeiben a Guardian.

Továbbra is pályázhatnak infrastrukturális fejlesztésekre a tanyán élők

A magyar kormány kiemelt figyelmet szentel a vidéki településeken élők életminőségének javítására, a vidék népességmegtartó képességének erősítésére. Ennek érdekében a tanyák infrastrukturális fejlesztésének biztosítására vonatkozó pályázati felhívás tekintetében folyamatosan születnek a támogatói döntések.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Súlyos járvány dúl Indiában: eddig százezer marha veszett oda

Eddig közel százezer szarvasmarha és bivaly hullott el Indiában bőrcsomósodáskór következtében, és több mint 2 millió állat fertőződött meg. A betegség úgy tűnik, egyelőre megállíthatatlanul terjed az országban.

33. Nyúltenyésztési Tudományos Nap

Szeptember végén került megrendezésre immár 33. alkalommal a Nyúltenyésztési Tudományos Nap. A Kaposváron tartott rendezvényen az ágazat szereplői a hazai kutatók legfrissebb tudományos kutatási irányait és eredményeit ismerhették meg, majd sor került az ágazat helyzetét összefoglaló kerekasztal beszélgetésre is.