Back to top

Fantasztikus új felfedezés segítheti a növényeket az aszály elviselésében

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem (ANU) és a James Cook Egyetem (JCU) olyan finom természetes mechanizmust fedeztek fel, mellyel csökkenthető a növények vízvesztése, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad – ez különösen fontos a fotoszintézishez, ami meghatározza a növekedést és a terméshozamot is.

A felfedezést Dr. Chin Wong vezette az ANU-ról, és várhatóan az agrártudósok és a növénynemesítők segítségére lesz olyan élelmiszernövények létrehozásában, melyek jobban hasznosítják a vizet - írja a Phys.org.

A tanulmány társ-szerzője, Dr. Diego Marquez az ANU-ról elmondta, hogy az általuk feltárt folyamatnak jelentős hatása lesz a mezőgazdasági ágazatra, és olyan ellenállóbb növényeket alkothatnak a segítségével, melyek jobban elviselik az extrém időjárási eseményeket, beleértve a szárazságot is.

„A növények folyamatosan vizet veszítenek a 'bőrük' felszínén található pórusokon keresztül. Ugyanezek a pórusok teszik lehetővé a levelek szén-dioxid felvételét, mely kritikus a túlélésük szempontjából.” mondta Dr. Marquez.

„Mindegy egység CO2 felvételével a növények több száz egységnyi vizet veszítenek el általában. Ezért van szükségük rengeteg vízre ahhoz, hogy nőjenek és életben maradjanak.

A mechanizmus, melyet felfedeztünk, akkor aktiválódik a növényekben, amikor a környezet száraz, például egy forró nyári napon. Ez lehetővé teszi a növény számára, hogy csökkentse a vízvesztést, miközben a szén-dioxid felvétel változatlan marad.”

A kutatók úgy gondolják, hogy ez a vízmegtartó mechanizmus manipulálható, ezzel pedig a vizet jobban hasznosító élelmiszernövények nemesítéséhez biztosítanak lehetőséget.

Dr. Wong szerint az ANU kutatócsoportja egy „álombéli felfedezést” tett mind tudományos, mind mezőgazdasági szemszögből nézve.

„Az agrárium már régóta bízik abban, hogy a tudósok előállnak egy olyan lehetőséggel, amivel a vizet jobban hasznosító növényeket lehet létrehozni.” – mondta Dr. Wong.

„A növényekkel foglalkozó tudósokat már régóta foglalkoztatja a kérdés, hogy miként lehetne növelni a CO2 felvételt és csökkenteni a vízveszteséget anélkül, hogy az negatívan befolyásolná a terméshozamot.”

"Ez a mechanizmus, amely képes csökkenteni a vízveszteséget a CO2-felvételre gyakorolt csekély hatás mellett, lehetőséget kínál a agráriumban dolgozó tudósok és a növénynemesítők számára, akik a vízfelhasználás hatékonyságának javítását és a szárazságtűrő növények létrehozását kutatják."

Bár a kutatók megerősítették, hogy létezik egy olyan rendszer, amely csökkenti a vízvesztést a leveleken keresztül, azonban még mindig nem ismerik ennek a hátterét.

"A fő célunk most az, hogy azonosítsuk a növényen belüli struktúrákat, amelyek lehetővé teszik ezt a szabályozást. Úgy gondoljuk, hogy a sejtmembránokban található fehérje szerkezetű vízcsatornák, az úgynevezett akvaporinok a felelősek" - mondta Dr. Marquez.

"Ha ezt sikerül megerősítenünk, akkor elkezdhetünk azon gondolkodni, hogyan manipulálhatjuk ezeket a rendszereket, és hogyan tehetjük őket hasznossá a mezőgazdaság számára."

A másik társszerző, Graham Farquhar, az ANU kiváló professzora elmondta: "Magának a mechanizmusnak a megtalálása csak egy lépés volt, egy nagy lépés, de még mindig van mit tenni, hogy ezt a felfedezést az ágazatban hasznosítani tudjuk.

Dr. Wong már 14 évvel ezelőtt utalt rá, hogy létezhet egy ilyen víztartó mechanizmus, de a kutatócsoport csak most tudta több évnyi kísérletezés után eredményeikkel is alátámasztani, hogy valóban létezik.

A kutatás a Nature Plants című folyóiratban jelent meg.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Oroszország annektálta az ukrán gabonatermesztést is

Az ukrán területek annektálása után Moszkva magasabb gabonaterméssel számol. Dimitri Patrusev orosz mezőgazdasági miniszter legalább ötmillió tonna további gabonára számít.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

Jó idő a mezőgazdasági munkákhoz

A hét első napjaiban néhol előfordult még gyenge eső, zápor, de a megelőző időszakhoz képest jelentősen csökkent a csapadék, így a jellemzően napos, gyakran szeles időben a talajok felszín közeli része kissé száradni, szikkadni tudott, és folytatni lehetett betakarítási illetve vetési munkákat. A folytatásban is nagyrészt száraz időre van kilátás az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

A jégverés azt is érintette, ami a földben volt

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, olvastuk a FruitVeB honlapján. A vihar letarolta, ami az útjába esett, erről kérdeztük Vass Károly zákányszéki termelőt, szaktanácsadót.

Volt, ahol a szokásosnál háromszor több eső esett

Az aszályos nyár után a kilencedik legcsapadékosabb szeptember volt az idei 1901 óta - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden a Facebook-oldalán.