Back to top

Kiégett a fű? Van megoldás

A gyepnek szükséges a rendszeres vízellátás, ami most nem volt adott azokon a helyeken, ahol nem volt kiépített öntözőrendszer. Az aszály miatt sok helyen teljesen kiégett a fű. Jön a kora őszi időszak, ekkor még helyrehozhatjuk a kert gyepfelületét.

Ez a nyár nem a gyepek kedvence volt

Ilyentájt újrafüvesítésre várnak általában a kisebb-nagyobb vakondtúrások, vízmosások, gépkocsi keréknyomok és más apróbb-nagyobb hiányok is, ám az aszály miatt most esetenként jóval nagyobb területek újrafüvesítése válhat szükségessé. 

Van hogy foltokban, de az aszály miatt akár nagy területen is kiszáradhat a fű
Van hogy foltokban, de az aszály miatt akár nagy területen is kiszáradhat a fű
Fotó: wikipedia
Ezzel érdemes megvárni a kora őszi csapadékosabb időszakot, ám ha rendszeres öntözést tudunk biztosítani, akkor hamarabb is elkezdhető a vetés, mert a kelés és a kezdeti fejlődés is gyorsabb lesz a magasabb hőmérsékletnek köszönhetően. 

A fűhiányos foltok esetében a legegyszerűbb megoldás a felszíni talajegyengetés és az esetleges talajhiányt pótló földterítés utáni fűmagvetés, vagyis az újravetés.

A foltokban kitépett, a gyomoktól ugyan megtisztított, de a gyomnövények eltávolításával feltűnően hiányossá vált - különben egészséges, életerős - füves felületeket szintén fűmaggal felülvetve lehet újjávarázsolni. Ezt kell tennünk a kitaposott helyeken is.

Lazítsunk, mármint talajt

A felülvetéssel történő felújításhoz a szükséges gyomirtás után a talajfelszínt erős fogú gereblyével jól fel kell lazítani, porhanyítani. Erre a fellazított felületű talajra lehet azután vetni a fűmagot. Ilyenkor elegendő a szokásos fűmag adagnak a fele is, ami általában 4-5 dekagramm négyzetméterenként. A hiányok helyén a lehető legegyenletesebben elszórt fűmagot gereblyézzük, a gereblye fogas részével szinte ütögessük bele a talajba. Még jobb megoldás, ha négyzetméterenként fél-egy kilogramm finoman rostált komposztfölddel betakarjuk az elvetett fűmagot. Ezt követheti a hengerezés vagy lelapogatás majd az öntözés.

A felújító fűmagvetés akkor válik igazán időszerűvé, amikor a nyár elmúltával már nem kell számítani kifejezetten szárító, meleg időjárásra. Hasonlóan az ekkor szokásos füvesítéshez, a felújítás is ilyenkor a legeredményesebb. Késlekedni viszont nem szabad, mert a kikelő fűnek még meg kell erősödnie a tél beköszöntéig.

A fűmag nem száradhat ki a keléséig, tehát naponta akár kétszer is öntözve - ha ez meleg idővel párosul - akkor három-négy nap alatt kikel a fű, és pár nap alatt látványosan megerősödik.

Gyepszélek határolása

Viszonylag gyorsan képes regenerálódni, némi segítséggel (öntözés, tápanyag) és felülvetéssel
Viszonylag gyorsan képes regenerálódni, némi segítséggel (öntözés, tápanyag) és felülvetéssel
Fotó: wikipedia
A felülvetéshez gyakran a szegélykiigazítás is társul. Ez a füves felületek széleinek a virágfoltokba, útfelületbe történő benövéseit hivatott megszüntetni. A gyepszélek kijelölésének és lehatárolásának leghatékonyabb eszköze a gyepszél-határoló lemezcsík, amely műanyag hullámlemez csíkhoz hasonló, és már a füvesítéskor lerakható.

A tartani kívánt határokat mindig előre jelöljük ki kitűző zsineggel.

Az egyenesre vágandó szakaszrészeknél deszka is lefektethető. A túlnőtt gyepszélek feszes zsineg, még inkább deszka mentén, élesre reszelt élű ásóval, rövid szakaszokon pedig erős pengéjű késsel jól levághatók. Ezek más helyütt alkalmasak lehetnek foltok kitöltésére, de komposztba kerülve is jól hasznosulnak.

Mohásodás: idén nem nagyon volt

Ahol ez a jelenség felüti fejét, ott a mohosodás orvoslása is szükséges.

A felesleges nedvesség levezetése segíthető gyepszellőztetéssel, de ilyen speciális eszközök hiányában legalább vasvilla vagy ásóvilla leszurkálásával (kötöttebb talajon akár 15 cm mélységben, egymástól 15-20 cm távolságban) szellőztessük a talajt.

Könnyebb, homokos talajon csak 5 cm mélyen és mindössze 30-40 centiméterenként szükséges a szellőző lyukak mélyítése. A lyukak komposzttal történő feltöltése különösen hasznos. Ha nem várható csapadék, egy alapos beöntözés ekkor se maradjon el.

A talajszellőztetésről, a harmonikus tápanyagellátásról és szükség esetén a megfelelő vízelvezetésről is gondoskodni.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

Az energiaárak a Füvészkert növényeit is veszélybe sodorják

Óriási költségtételt jelent a növényházak, sok esetben a melegházak fűtése. Mivel a pálmaházi talajba ültetett növényeket nem lehet mozgatni, más megoldást kell találni a megmentésükre.

Szorosabbra fűzik a magyar-üzbég agrárkapcsolatokat

A kertészetek és üvegházak fejlesztéséről, a szőlészet és borászat vonatkozásában, valamint a 2023-2024-es időszakra vonatkozó munkatervről írt alá három megállapodást Nagy István agrárminiszter Aziz Voitov üzbég mezőgazdasági tárcavezetővel kedden, Budapesten.

A paprika is lehet mag nélküli

Különlegesen finom és egyedi formájú paradicsomot, mag nélküli snackpaprikát és kivételesen magas hozamú minidinnyét nemesít az izraeli székhelyű Breedx vállalat. 

"Pizza-kert": hozzávalók egy helyről

Rendezni, csoportosítani nemcsak a házban lehet, hanem a kert, vagy annak egyes részei is kaphatnak valamilyen tematikus funkciót a díszítő cél mellett.

Századik születésnapját ünnepli a szegedi füvészkert

Százéves a Szegedi Tudományegyetem füvészkertje, a centenáriumot egész napos rendezvénnyel, fotókiállítással, gyermekprogramokkal és a Kaláka együttes koncertjével köszöntik szombaton - tájékoztatta Németh Anikó igazgató az MTI-t.

Gyorsabban kerülhetnek piacra az új növényvédő szerek

Felgyorsíthatja a növényvédő szerek engedélyezését az, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) együttműködési megállapodást kötött a NEVEX Institute Kft.-vel - közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.