Back to top

Az alkohol gyógyszer... (...is lehet)

Jó mentség is lehet egy kis tivornya után, hogy az alkohol gyógyít(hat) is. Az alkoholnak számos élettani hatása van, ám leggyakrabban a negatívakról esik szó. Az alkohol előnyös élettani hatásait régóta alkalmazták a gyógyászatban. Gondoljunk csak a külsőleg, bőrfelületen hasznos fertőtlenítő hatására, de ugyanez érvényesülhet torok öblögetőként alkalmazva.

Nagy ivók szerint kár külsőleg pocsékolni – de nem...

A választékra nem lehet panasz
A választékra nem lehet panasz
Fotó: wikipedia
Hazánk igen rossz helyen áll az alkoholfogyasztási statisztikák tekintetében, egyes adatok szerint a lakosság 10 százaléka valamilyen mértékben alkoholfüggő.

Az alkohol jelentősen hígítva, már 3 százalékos vizes oldatban is gátolja a baktériumok szaporodását, 20 százalékos koncentrációjú oldatban pedig a legtöbb baktériumot megöli.

Az alkohol hűsíti a bőrt, a pórusokat összehúzza, csökkenti a gyulladást és fájdalomcsillapító hatású. Pattanásos arcbőr lemosására is ajánlott, számos gyógynövényes arctonik alkotóeleme, de vigyázzunk, mert szárítja is egyben a bőrt.

Töményebb oldata vérbőséget, csípő, égető érzést okoz, ez reumatikus fájdalmak enyhítésére lehet egy ideig hatásos. Régen ajánlották, hogy fogfájás estén pálinkával öblögessen a beteg, ami a fájdalmat egy időre valóban megszünteti, de a probléma okát egyáltalán nem oldja meg.

Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az alkohol befolyásolhatja az egyébként szedett gyógyszerek hatását.

Belsőleg – na úgy sokan szeretik...

Az alkohol a szájban növeli a nyálelválasztást, a gyomorban fokozza az emésztőnedvek elválasztását, ennek köszönhetően étvágyfokozó és segíti az ételek emésztését. Hatása még, hogy a simaizmokat képes elernyeszteni, amivel csökkenti a simaizom-görcs által okozott fájdalmakat, valamint fogyasztása emeli a vérnyomást.

Az alkoholnak a központi idegrendszerre gyakorolt hatásai közismertek. Csökkenti a gátlásokat, ami enyhébb esetekben vicces, súlyosabb esetekben tragédiákhoz is vezetett már, amikor az alkoholos befolyásoltság és gátlás vesztés olyan mértékűvé vált, hogy az akár másik ember életét követelte...

Az alkohol mindenkire kicsit másképp hat. Ez a hatás függhet az életkortól, a testtömegtől és az alapvető lelki habitustól is, sőt az előtte elfogyasztott táplálék mennyiségétől és minőségétől is…

Kis mennyiségben fogyasztva megszüntetni a fáradtságérzést, akár nagyobb munkateljesítményt eredményezhet, de ez is visszájára sülhet el bizonyos mértékű alkoholfogyasztás felett. Az izmok terhelhetősége kezdetben nő, majd fokozatosan csökken. A mozgás precizitása, összerendezettsége, koordináltsága azonban már kis adag alkoholtól is romlik.

Mindnek más az előnye és a hátránya
Mindnek más az előnye és a hátránya
Fotó: wikipedia

Az érhálózatra is hat

Az alkohol összehúzza a hasi ereket, így emeli a vérnyomást. A bőr ereket elernyeszti, melegségérzetet okoz, bőséges izzadást indít. Hatására fokozódik a vizeletkiválasztás, nő a vizelési inger. Kisebb adagban izgalmi állapotot okoz, nagyobb mennyiségben álmosít, könnyíti az elalvást, illetve megnyújtja az alvási időt.

Érdemes tudni a fogyókúrázóknak, hogy az alkoholnak igen magas a kalória tartalma é cukorbetegek állapotára sincs jó hatással.

Nem lesz jó a rezsinövekedés ellen

Az alkohol hatékony a hideg érzés ellen, ám ez szinte minden télen halálesetekhez is vezet, hiszen emiatt hűlnek ki többen az utcákon.

Bor, sör, pálinka...

Főleg a vörösbor fogyasztásról állapították meg, hogy a rendszeresen kis mennyiégben bort fogyasztók körében ritkább a szívinfarktus és az agyvérzés, bár ez nem a bor alkohol tartalmával, hanem más hasznos összetevőivel van összefüggésben. A szívműködésre például a szőlőben található magnézium van jó hatással. A vörösbor tannintartartalma a bélhurut kezelésében lehet segítségünkre, de ugyanez a hatóanyag csökkenti az érelmeszesedés kockázatát.

A polifenolok antioxidáns hatása csökkenti a koleszterin szintet és a vérrögképződésre való hajlamot.

A sör is rendelkezik gyógyhatással, fontos vitaminokat tartalmaz, főleg a B vitamin csoportból. Emésztési problémák megelőzésér is hatékony lehet, illetve a savakra érzékeny gyomornak is jobb a sör, mint a bor. A mézes sör pedig nyugtat, lazít, álmosít…

A pálinka bélrendszeri problémák okozta hasi görcsök esetén ellazítja a simaizmokat, így enyhíti a problémát.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A szabadföldi paradicsom

A paradicsom egyike azon zöldségféléinknek, amelyet az egész tenyészidő alatt sok betegség és kártevő veszélyeztet. Palántanevelés idején a palántadőlés, szabadföldön pedig a különböző baktériumok, a paradicsomvész, az alternáriás és a szeptóriás levélfoltosságok, a vírusok és nem utolsósorban a levéltetvek, a burgonyabogár és a zöld vándorpoloska károsításától kell megóvnunk.

A COVID-hoz hasonló, potenciálisan veszélyes vírust azonosítottak

Oroszországi kis patkósdenevérekből mutatták ki azt a vírust, mely igen hasonló a SARS-CoV-2-höz. Elképzelhető, hogy ez a vírus is képes embereket megfertőzni, és úgy tűnik, az eddigi vakcinák sem nyújtanak védelmet velük szemben.

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.