Back to top

Hollandiában és Olaszországban is annyiba kerül a hagyma termesztése, mint nálunk

Európában országoktól függetlenül körülbelül azonos, 8000 euró a vöröshagyma termesztési költsége, amíg a termést a földön a pótkocsira rakják. Legföljebb a költségnemek aránya tér el a termőhelyi, gazdasági adottságok miatt. A termelői árak, de még az áruházak is árrése is hasonló, tudtuk meg Varga Istvántól, a FruitVeB alelnökétől, a szabadszállási Róna Szövetkezet kertészeti ágazatvezetőjétől.

Varga István: még az áruházak árrése is szinte azonos, 40-42 százalék
Varga István: még az áruházak árrése is szinte azonos, 40-42 százalék
Fotó: Horváth Csilla
Hazánkban többet kell költeni például az öntözésre (hektáronként 600-700 ezer forintot), Hollandiában viszont nagyobb a földbérlet, a kézimunkaerő helyett pedig a gépi munkára, a gépek amortizációjára fizetnek ki többet a hollandok. A vetőmagért, a műtrágyáért vagy az üzemanyagért, gépekért, alkatrészekért viszont szinte mindenütt ugyanannyit kell fizetni az összeg hagymatermesztő országban Európában.

Jelenleg az európai piacokon kilogrammonként 18-23 eurócentet (80-90 forint) adnak a hagymáért telephelyen, az ár nálunk hasonló, sőt sokszor a termelők állják a beszállítás költségét is.

A termesztési költségek ugyanakkor már most 30-35%-kal meghaladják a tavalyit, az öntözés például a 4-5-szörösére drágult, 

Az előző évi kilogrammonkénti 25-30 forintos önköltségi ár tehát 50-60 forintra nőtt, és azt a fuvarköltség, logisztika tovább növeli akár 20-25 forinttal.

Az időjárás, aszály miatt Magyarországon 8-10%-os kieséssel számolhatunk, várhatón idén is 60-80 ezer tonna hagymát termesztünk a mintegy 1200 hektáron. Ma már ugyanis csak azok termesztenek hagymát, akik gépesítették a munkát és öntözni is tudnak, így elérik az 55-60 tonnás termésátlagot. Az áttelelő hagymában a január végi, február eleji szélverés komoly kárt okozott, a 350 hektáros termőterület 20-30%-án akár a termés felét is tönkretette, és a száraz tavasz sem kedvezett a fejképződésnek.

Több korszerű tárolóra lenne szükség itthon is
Több korszerű tárolóra lenne szükség itthon is
A hagyma piacán is érezhető, hogy a gazdasági bizonytalanság miatt a fogyasztók jobban megnézik mire, mennyit költenek.

Jobban követik az akciókat, a fogyás csendes, és ennek nem tesz jót, sőt egyenesen sokkoló, hogy az áruházak 500 forintért is kínálják a vöröshagymát,

ami Varga István szerint nem a termelői árból adódik, hanem az áruházak költségeinek ellensúlyozását szolgálják.

A hazai termelőknek kedvezhet viszont, hogy egyre drágább a fuvar, így nem várható nagy mennyiségű behozatal addig, amíg lesz magyar termés.

Nem szabadna azonban ettől megnyugodni, hiszen a statisztikák szerint évenként legalább 24 ezer tonna vöröshagyma érkezik külföldről, miközben a hazai termelést lehetne még bővíteni és a tárolásban is nagy a lemaradásunk,

Mindössze 15-20 ezer tonna hagymát tudunk korszerű tárolókba berakni, amíg tőlünk valamivel nyugatra viszont a termés 80-90%-át tárolják így.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A Magyarországon kiállított számlák 4 százalékát nem fizetik ki - de lesz még rosszabb az arány

Magyarországon a 2015-ös szintre esett vissza a fizetési fegyelem - közölte az EOS kintlévőség-kezelő és pénzügyi szolgáltató vállalat saját kutatása alapján szerdán az MTI-vel.

A vasúti szállítás jelenthet mentőövet a hazai gabonapiac számára

A Hungrail Magyar Vasút budapesti konferencia egyik szekcióján az ukrán gabona hatékonyabb továbbításának feltételeit és kihívásait ismertették. Az október 4-ei rendezvényen Záhonyt kiemelt stratégiai fontosságú átkelőnek aposztrofálták az átmenő gabonaszállítmányok miatt, azonban a számos technológiai és logisztikai nehézség nehezíti az áru gördülékeny áramlását.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

A jégverés azt is érintette, ami a földben volt

Szeptember 29-én heves esőzések és jégeső pusztított Baja, Tompa, Zákányszék, Battonya és Domaszék térségében, olvastuk a FruitVeB honlapján. A vihar letarolta, ami az útjába esett, erről kérdeztük Vass Károly zákányszéki termelőt, szaktanácsadót.