Back to top

Különös rostforrás

A karácsonyfát feldíszítjük, aztán lecsupaszítjuk..... majd megesszük. Nem, nem félreírás, úgy tűnik, mostantól valóban étel is készülhet a karácsonyfából. A nordmann fenyőből kinyert rostok hasznosításával készült fenyőkeksz csak egy, a sok újszerű és értékes lehetőség közül, amellyel a karácsonyfa újrahasznosítható az ünnepek után- állítja egy dán kutatónő, aki projektjével a közelmúltban rangos díjat is nyert.

Évente körülbelül 45 millió karácsonyfát értékesítenek az EU-ban. Egy fiatal dán kutatónak, Mimi Nielsennek az az ötlete támadt, hogy a karácsonyfából élelmiszerként felhasználható rostot nyerjen ki. Mimi Nielsennek születése óta bélproblémái vannak, ezért már régóta kutatja, mi az, ami a legjobban támogathatja a bélflórát. 

Szerinte a hemicellulóz az, ami tökéletesen támogatja az egészséges bélflórát. Ez a poliszacharid nagy arányban megtalálható a nordmann fenyőben.

Fotó: www.pixabay.com
A hölgy nem mindennapi projektje nagy fölénnyel nyert egy fiatal kutatók számára kiírt versenyen- Junior Science Expo - amelyen a bírák a kutatási témát az eddigi legjobb projektnek minősítették. A projekt továbbfejlesztésébe már bekapcsolódott a Fair Trees kezdeményezés két vezetője is, Marianne Bols és valamint Rikke Frederiksen.  

Céljuk a nordmann fenyő újrahasznosítási folyamatának műszaki és logisztikai kidolgozása, mégpedig úgy, hogy a fenyő rostjait élelmiszeripari rostokká alakítják,

amelyet aztán kenyér vagy például keksz formában emberi fogyasztásra is alkalmassá tesznek.   

A fiatal kutatónő a projektje során kidolgozta azt a folyamatot, hogyan tud kekszet, illetve ropogós kenyeret előállítani a korábban említett rostok felhasználásával. Mivel a fenyőfa rostjai nem oldódnak vízben a keksz „tésztájához„ lenmagot is tett, ami elegendően megkötötte a tésztakeverék víztartalmát ahhoz, hogy a terméknek a fogyasztók számára is kellemes állagú legyen. Végül egy valóban ropogós, nagyon magas élelmi rost tartalmú terméket kapott.

Az elemzések azt is kimutatták, hogy a fenyőrostok növelik bizonyos baktériumok (ún. SCFA-termelő bélbaktériumok) mennyiségét, amelyekről úgy gondolják, hogy segíthet például az elhízás és a vastagbélrák kezelésében is.

Fotó: www.pixabay.com
A karácsonyfák élelmi rostként való felhasználása innovatív és fenntartható jövőbeli lehetőségeket kínál a karácsonyfa-termesztők számára is. A Fair Trees kezdeményezés egyébként különös hangsúlyt fektet a körforgásos gazdálkodásra, a teljes értékesítési láncon belül, kezdve a fenyőmagvak egy több mint százéves, a Kaukázusban elterülő természetes fenyőerdőben történő gondos kézi betakarításától egészen a karácsonyfaárusig. Ha az évente eladott több millió karácsonyfa rostjai még élelmiszerforrásként is felhasználhatóvá válnak a szenteste után, akkor egy nagy lépéssel közelebb kerülünk a még zöldebb, fenntarthatóbb karácsonyi ünnephez.

A karácsonyfákat, amelyekből a rostokat nyerik, Dániában termesztik és nem a világ túlsó feléről szállítják, ami egy újabb környezeti haszon: amennyiben a Dániában évente előállított 1,5 millió karácsonyfából élelmi rostot lehet kinyerni, akkor potenciálisan 1650 tonna CO2-kibocsátás spórolható meg.

A feldolgozás a fenyő kéreg lekaparásával és megtisztításával kezdődik. Ezt követően a fenyő törzsét aprítják, majd magas nyomás alatt 2 órán át forralják utána levegőn megszárítják. Ezután addig őrlik, amíg nagyon finom, por állagú végterméket kapnak, amelyből granulátum is előállítható, vagy közvetlenül kenyérként, kekszként elkészíthető.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu/gabot.de

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

30 finom, alacsony szénhidráttartalmú étel, amit a dietetikusok ajánlanak

Manapság az alacsony szénhidráttartalmú diéták népszerűbbek, mint valaha. Jaclyn London, dietetikus szerint fontos megjegyezni, hogy csak azért, mert egy étel szénhidrátot tartalmaz, még nem jelenti azt, hogy egészségtelen. Sőt, a szervezetünknek szüksége van a szénhidrátokra a túléléshez.

Még inkább számít az ár

Az agrárágazatot, az ipart és a szolgáltató szektort egyaránt különösen érzékenyen érinti a nagy költségnövekedés. A folyamatosan emelkedő kiadások csak részben építhetők be a fogyasztói árakba, sok termék és szolgáltatás iránt pedig bizonyos fogyasztói árszint fölött lezuhan vagy megszűnik a kereslet. A termelők és kereskedők is érzik a változást.

Mi is pontosan a „longevity diéta”, és tényleg tovább fogunk élni tőle?

Talán hallottunk már a longevity, vagy "hosszú élet" diétáról, melynek szabályos követése hosszabb élettartamot ígér, de mi is ez pontosan, és különbözik-e egyáltalán más egészséges étrendektől?

Hogyan válhatna húzóágazattá az élelmiszertermelés?

Át kell gondolni az életképtelen, nemzetközileg versenyképtelen kisgazdaságok támogatását, mivel veszteség az ágazat számára. Ugyanakkor ösztönözni szükséges a termékpályák menti szerveződéseket.

Kínai éttermet függesztett fel a Nébih

Egy budapesti vendéglátó ipari egység ellenőrzése során súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatot jelentő higiéniai körülményekkel szembesültek a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei. A feltárt hibák és hiányosságok miatt a szakemberek az étterem tevékenységét azonnali hatállyal felfüggesztették, továbbá 95,3 kg élelmiszert kivontak a forgalomból.

Vízcseppként vert hullámokat

Nem túlzok, ha azt állítom, hogy Dr. Szendrő Zsolt nyúltenyésztésben elért szelekciós, reprodukciós, viselkedési, tartási, állatjólléti, illetve hústermelési és húsminőségi kutatási eredményei jelentősen hozzájárultak a hazai és nemzetközi tenyésztés hatékonyságának növeléséhez. Ehhez egy életpályára, elhivatottságra és munkaszeretetre volt szüksége.

A rejtélyes luteolin, amely felveszi a harcot a gyulladás és a szorongás elleni küzdelemben

A krónikus gyulladás számtalan betegség kiváltó oka. Bár sok dolog kiválthat gyulladást a szervezetben, a jó hír az, hogy rengeteg olyan tápanyag van, amely segíthet kordában tartani. Az egyik ilyen tápanyag, amelyet szem előtt kell tartani, a luteolin, amely számos növényi eredetű élelmiszerforrásban megtalálható.

Fenntartható falatok

A megtermelt ételek harmadát nem eszi meg senki. Néhány tehetséges magyar fiatal olyan üzleti modellt alkotott a maradék hasznosítására, amellyel az eladók és a vevők is jól járnak. Jelenleg már a közép-kelet-európai bővítésén dolgoznak.

Szent Mihály-napi állattenyésztési fórum

Nehéz időszak jön: nem a minőség lesz a kérdés, hanem hogy lesz-e egyáltalán takarmány a jövő évi betakarításig. De egy év múlva talán könnyebbnek látjuk majd a helyzetünket – hangzott el Kaposváron, a Szent Mihály-napi állattenyésztési fórumon. A különböző állattenyésztési ágazatok képviselői a jelenlegi helyzetet elemezték és igyekeztek néhány jótanáccsal is szolgálni a jelenlévő gazdálkodóknak.

Jó irányba haladnak az európai fajvédelmi programok

Nagyon sok vadonélő állatfaj populációja virágzik, hála az Európa szerte futó visszatelepítési- illetve védelmi programoknak egy tanulmány szerint.