Back to top

Esőcsigák díszítik az idei aratókoszorút

Ha a korábbiakhoz képest kisebb létszámmal is, de minden évben megtartottuk a búzaszentelés és a búzaösszeöntés ünnepét – mondta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke Budapesten, a hagyományos aratókoszorú-átadáson a Szent István-bazilikában. Az adományokat pedig, a legerősebben tomboló járvány időszakában is eljuttatták a rászorulóknak.

A magyar gazdák összefogását jelképező aratókoszorút Jakab István és Szólláth Tibor adták át Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának
A magyar gazdák összefogását jelképező aratókoszorút Jakab István és Szólláth Tibor adták át Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának
A Magyarok Kenyere Program augusztus 20-át, az új kenyér ünnepét megelőző egyik fontos állomása az aratókoszorú-átadás. „A koszorú a magyar gazdák összefogását jelképezi” – mondta Jakab István, aki Szólláth Tiborral, Hajdúnánás polgármesterével, a NAK országos alelnökével, Hajdú-Bihar megyei elnökével közösen adta át azt Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspöknek, a Szent István-bazilika plébánosának.

„A koszorú azt jelképezi, hogy állhatatosak vagyunk, van bennünk kitartás és erő, és hogy nem adjuk fel”

– mondta Jakab István, hozzátéve, hogy az összefogást is szimbolizálja. Megmutatja a magyar gazdák elkötelezettségét és azt, hogy mindig, minden körülmények között biztosítják a betevőt a magyar emberek számára, melyért, ahogy fogalmazott, a magyar gazdatársadalmat kiemelt tisztelet és köszönet illeti meg.

A földet művelő ember mindenkinél jobban érzi, hogy szükség van a gondviselő Isten áldására
A földet művelő ember mindenkinél jobban érzi, hogy szükség van a gondviselő Isten áldására
Felidézte, hogy a búzaszentelő időszakában még arra számítottak, hogy az aszályos tél után megérkezik a májusi nevelő eső. Nem így lett. A téli aszály után jött a tavaszi, majd a nyári, „és úgy néz ki, hogy őszi aszály elé nézünk” – mondta, hozzátéve, hogy a nehéz idők ellenére a Magyarok Kenyere program folytatódik. Különösen nagyra értékelte a kárpátaljai gazdák áldozatos munkáját és felajánlásait. A napokban, Nagydobronyban tartott búzaösszeöntés ünnepére ugyanis minden eddiginél többen hozták el adományaikat, és az eddigi legnagyobb mennyiségnél, ami 104 tonna volt, 10 tonnával több búzát adtak össze.

„Volt aki lovaskocsival, mások a kerékpárjuk nyergén hozták a kis zsákokat, de hozták és ott voltak, és velünk együtt imádkoztak, énekelték a magyar himnuszt”

– mondta az elnök, aki szerint ez is jelzi a kárpátaljai közösség élni akarását, életerejét, és azt, hogy nem adják föl, gondoskodnak az otthon maradt idősekről és árvákról.

Jakab István az augusztus 15-ei rendezvényen az összegyűlt búza idei mennyiségét még nem tudta megmondani, hiszen augusztus 20-ig várják a felajánlásokat, de az utóbbi évek tapasztalatai alapján már biztosnak látszik, hogy az előző években összegyűlt mennyiségre számíthatnak az idén is, és amiből már egyenlő arányban részesednek a határon túli és az anyaországi gazdálkodók.

Szólláth Tibor, Hajdúnánás polgármestere elmondta, hogy a 21. századi kihívásokra válaszolt a város a Helyi Sajátosságok Szalmafonó programmal, amelynek keretében az aratókoszorú is elkészült, és nagy megtiszteltetés számukra, hogy ismét személyesen hozhatták el és adták át a magyar gazdák és a betakarítás jelképét.

A koszorút esőcsigák díszítik
A koszorút esőcsigák díszítik

Kiemelte: a koszorú legfontosabb eleme, hogy esőcsigák díszítik, a 4 csiga a 4 égtáj és egyben az esőáldás jelképe, amire különösen nagy szüksége volna most a gazdáknak.

Mohos Gábor plébános a koszorú átvétele és megáldása után azt hangsúlyozta, hogy a gazdák munkája létszükség az emberek számára, a földet művelő ember pedig még jobban érzi, hogy szükség van a gondviselő Isten áldására. A koszorú átvételét követően maga is Isten áldását kérte a koszorúra, általa a magyar gazdákra és földjeikre, és kérte, hogy a csapadék formájában is megtapasztalhassuk az Úr atyai gondoskodását.

A koszorú közel egy hónapig készült, több ezer búzaszálból
A koszorú közel egy hónapig készült, több ezer búzaszálból
Az aratókoszorút, mely a hajdúnánási szalmafonó asszonyok keze munkáját dicséri, három hajdúnánási asszony: Bata Sándorné, népi tárgyalkotó iparművész, Nagy Sándorné népi tárgyalkotó iparművész, az aratókoszorú tervezője és Pongor Gábor Lászlóné, valamint a Helyi Sajátosságok Szalmafonó Csoport tagjai közel egy hónapig készítették több ezer búzaszálból.

A koszorú jellegzetessége az esőcsiga motívum, amely a következő évi esőt jelképezi, valamint a körkörösen egyre tágabban ismétlődő körök, ami a nemzetegységre, az egyre távolabbi határon túli régiókban élő magyarságra utal.

A fonatok és díszítő elemek közül készítettek kunkorgókat, esőcsigákat, csengőket több méretben, valamint rece és kettes fonatok is kerültek az idei év Aratókoszorújára. A koszorú tetemes méretei – körülbelül 1,60 cm magas, a legszélesebb pontján 90 cm széles – ellenére is könnyű műalkotás, mindössze másfél kiló.

Az aratókoszorú hajdúnánási szalmafonó asszonyok keze munkáját dícséri
Az aratókoszorú hajdúnánási szalmafonó asszonyok keze munkáját dícséri
Az aratókoszorú több hétig megtekinthető a Bazilikában, és az augusztus 20-ai ünnepi körmenetben is látható lesz.

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Megkezdődött a drónos növényvédelmi szolgáltatók támogató ellenőrzési kampánya

Támogató szemlékkel segíti a Nébih a permeteződrónos növényvédelmi szolgáltatók jogszabályoknak megfelelő feladatvégzését. A nemrégiben indult ellenőrzések során a hatóság mindenekelőtt a jogszerűség érdekében elvárt feltételekről tájékoztatja a szolgáltatókat.

A kökényszilva titkai

A Prunus nemzetség tagjait sokféleképp hasznosítjuk, de nehéz eligazodni köztük, mert a fajokon belül is nagy a változatosság. A kökényszilva is lehet kék vagy sárga, gömbölyded vagy tojás alakú, és így tovább. Termesztett és tájfajtákat ismerünk belőle szerte Európában.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.