Back to top

Gárdonyi 100: az összefogás bora

Eger egyik nagy eseménye 2022 évben, Gárdonyi Géza halálának 100 éves évfordulója, melynek méltó megünneplésében a város és intézményei, valamint civil szervezetek is részt vesznek. Az Egri Bikavér alapanyagait már összegyűjtötték, az egri remete tiszteletére készült Egri Csillagot augusztus 13-án, a Gárdonyi Kóstoló Gálán ízlelhették meg először a vendégek.

Az Egri Bikavér alapanyagait már összegyűjtötték, az egri remete tiszteletére készült Egri Csillagot augusztus 13-án, a Gárdonyi Kóstoló Gálán ízlelhették meg először a vendégek, melynek az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem főépülete, a Líceum biztosított méltó, különleges helyszínt.

Az összefogással készülő Egri Bikavért 2023-ban tölthetik poharukba a Gárdonyi Gézát tisztelő borkedvelők.

Áder János együtt ünnepelt az egriekkel
Áder János együtt ünnepelt az egriekkel
Fotó: viniczai
Gárdonyi Géza több, mint az Egri csillagok szerzője, hiszen regényei mellett verseket, meséket, újságcikkeket, dalszövegeket is írt. Járatos volt a zenében és a természettudományokban, élete bővelkedett fordulatokban”- hallhattuk Áder János köszöntőjében. A köztársasági elnök kiemelte, Gárdonyi híres könyvével nemzeti mitológiát teremtett. „Az író hatalma nem abban rejlik, amit mond, hanem amit az olvasó fantáziájával mondat: ahogy az olvasó fantáziáját működteti." Ugyanez vezérli a borászokat is.

Gárdonyi, egri polgárként szőlőtermesztő és borász is volt, aki vallotta, a legnagyobb felfedező Noé volt. Hitet tett, a borkészítés az ember szövetsége az égiekkel. Szerinte Isten azért teremtette a venyigét, hogy az ember jobban megérthesse az Igét.

Gál Lajos, az Egri Bikavér Lovagrend örökös nagymestere köszöntőjében felhívta a figyelmet, Gárdonyi Géza volt az egri bor legnagyobb marketingese.

A szakember rámutatott, a termelőknek ha sikerül a boraikon, egy házasításon keresztül bemutatni a termőhelyet, ez a legnagyobb kihívás. Ha sok kis ecsetvonás található a borokban, előbb-utóbb összeáll az összkép. Az erős terroirokra szükség van, ezt kívánja meg az egyre képzettebb fogyasztó. A fajta kérdése ott merül fel, melyikük képes legteljesebben bemutatni a termőhelyet.

Az Egri Csillag
Az Egri Csillag
Fotó: viniczai

Az ünnepi alkalomra az Egri Bikavér Lovagrend és az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa - a borlovagrend javaslatára -, Gárdonyi 100 Egri Csillag és Egri Bikavér borok superior – mivel a jelenlegi szabályok szerint a borok nem egy dűlőből származnak, nem lehet más megnevezés – egyedi, különleges bor, összességben 1552 palack megalkotására hívta az Egri Borászatokat.

A Gárdonyi 100 Egri Csillagból 552 míg az Egri Bikavérből 1000 palack készült. A borok 1552 feliratú egri palackba kerültek.

Fotó: viniczai
„Történelmi pillanat, világraszóló esemény” - így jellemezte a kóstolót Lőrincz György, az Egri Bikavér Lovagrend elnöke. Az Összefogás Bora Egri Csillag Superior negyedrészt Furmintból, 17 százalékban Olasz rizlingből, 16-16 százalékban Hárslevelűből és Chardonnay-ból, 15 százalékban Rajnai rizlingből, 10 százalékban Királyleánykából és 1 százalékban Sauvignon blanc-ból készült.

A borra jellemző a kézi szüret, az azonnali feldolgozás, illetve néhány esetben pár órás héjon áztatás, a kíméletes préselés, és az irányított erjesztés.

Fotó: viniczai
A szakma, amikor az Egri Csillag Superior és Egri Bikavér Superior közösségi borok megalkotására kérte fel az egri borászatokat, ezeknek a kiemelkedően magas minőségű terroir boroknak az elkészítésével kíván az egri bortermelő közösség ünnepelni és tisztelegni Gárdonyi Géza emléke előtt.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Megállíthatatlanul terjednek a rothadásos betegségek – növényvédelmi előrejelzés 40. hét

A sebzések és gyümölcsmoly-berágások nyomán gyakori a gyümölcsfertőző moníliás megbetegedés. A fertőzés nyomán most inkább a rothadás a jellemző, viszonylag kevés a fán maradó, „múmiásodó” termés. Rothad a szőlő is, sietni kell a szürettel.

Egészséges csemege a friss hazai szőlő

Hazánkban közel 1000 hektáron termesztenek étkezési célú szőlőt. Magas vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt a kora őszi csemege nemcsak finom, hanem egészséges is – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és zöldség-gyümölcsfogyasztást népszerűsítő programja, az Európai Friss Csapat.

Dióliget nem csak diófákkal

„Fiatal vállalkozók lévén abban hiszünk, hogy meg kell találni a saját utunkat, amit követve sikeresek lehetünk, ha tanulunk, és ha emellett tartani tudjuk a minőséget” – vallja Szabó Dániel és felesége, Szabó-Hajós Tímea. Ők álmodták meg és hozták létre a magyar falusi élet régmúltját, az agrárium szépségeit és hagyományait felidéző Dióligetet Óhídon.

A szőlő nyári növényvédelme

A lisztharmat kórokozója a meleg nyári hónapokban tetemes károkat képes okozni, ilyenkor a betegség robbanásszerűen terjed, 25-28 °C-os hőmérsékleti optimum esetén a lappangási ideje (a fertőzéstől az első érzékelhető tünetek megjelenéséig tartó időszak) csak 5 nap. Nyáron a fertőzés következtében a levelek felszínén és fonákján lisztszerű bevonat keletkezik, amely később megbarnul.

Kezdhetők az őszi lemosópermetezések – növényvédelmi előrejelzés 39. hét

Érnek a gyümölcsök és a szőlő, így a betegségek elleni kémiai védekezésre már alig van lehetőség, pedig a több csapadék miatt erősen terjed néhány kórokozó. Az őszi lemosópermetezés 50%-os levélhullás elérésekor kezdhető. Ügyeljünk a poloskákra is, már keresik a telelőhelyet.

Sopron csak egy lépésnyire van

Egymás megismerését szolgálta a közelmúltban szervezett „határ menti” tanulmányút. A Soproni Borút Egyesület borászai, a borvidék szakmai szervezetei színes programmal várták a szakújságírókat.

Egyre erősebb a magyar borászati ágazat

Az országnak minden adottsága megfelelő ahhoz, hogy jó minőségű borokat állíthassunk elő a kiváló magyar szőlőfélékből - jelentette ki dr. Nobilis Márton az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára a Fritz Birtok ünnepélyes üzemavatóján, csütörtökön, Szekszárdon.

Biztatónak ígérkezik a hajtatás őszi fordulója

A kárpátaljai piacokon a tavalyi ár öt-hatszorosáért sikerült értékesíteni a salátának való uborkát, a paradicsomot szintén, így nem csoda, hogy a fóliás zöldségtermesztők közül aki él és mozog, az már nyár közepén megkezdte az őszi forduló munkálatait. Az ügyesebbek első tételei már augusztus végén, szeptember elején a fogyasztókhoz kerültek.

Félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a zalai Becsehelyen

Mintegy félezer fajta füge termesztésével kísérleteznek a Zala megyei Becsehelyen, ahol kedden csaknem félszáz fajta bírálatát végezték szakemberek és laikusok; azokat a változatokat keresték, amelyek kereskedelmi forgalomba vagy további feldolgozásra kerülhetnek.

A gyomszabályozás lehetőségei

A szőlőültetvények gyomirtása a hagyományos termesztésben sem egyszerű kérdés, még úgy sem, hogy általános a gyomirtó szerek használata. A fenntartható termesztésben nem megengedettek a kemikáliák, csak mechanikai módszerek vagy alternatív megoldások lehetségesek.