Back to top

Egyelőre nem érződik a boltokban, de az élelmiszerek világpiaci árai csökkennek

Júliusban estek a világpiacon az alapvető élelmiszeripari termények árai, derül ki a FAO, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének világpiaci élelmiszer-árindexéből.

Ez júliusban 8,6 százalékkal mérséklődött, elsősorban a gabonafélék és az étolajok áresése miatt. Az árak a világpiacon már a negyedik egymást követő hónapja csökkennek, ennek ellenére átlagosan 13 százalékkal a tavaly júliusi világpiaci árak felett vannak - írja az Infostart a Népszavára hivatkozva.

A júliusi csökkenés volt a legmeredekebb havi esés az index értékében 2008 októbere óta, amit a növényi olaj- és gabonaindexek jelentős eséséhez vezetett. Esett a cukoré, a tejtermékeké és a húsé is, de kisebb mértékben.

A világpiaci árak mérséklődése az egész világ számára jó hírt jelent, az más kérdés, hogy az árfolyamhatásokon keresztül ez mire lesz elegendő a különböző piacokon.

A forint gyengülése miatt például a magyarországi árak még emelkedhetnek, ám ha egyszer megindul a forint erősödése, akkor az árak is csökkenni tudnának.

A világpiaci árak normalizálódnak az ukrajnai háború okozta sokk után, de még nem múlt el a veszély – ezt már a Világbank mezőgazdasági szakértői állítják. A rekordmagas élelmiszerárak globális élelmiszerellátási válságot okoztak, amely további milliókat sodor a mélyszegénységbe, fokozza az éhezést és a alultápláltságot.

Az emelkedő élelmiszerárak nagyobb hatással vannak az alacsony és közepes jövedelmű országok lakosaira, mivel jövedelmük nagyobb hányadát költik élelmiszerre, mint a magas jövedelmű országokban élők.

A Világbank értékelése szerint globálisan továbbra is riasztóan magas az éhezési szint. Az éhezők száma 2021-ben 828 millióra nőtt, ami 2020 óta körülbelül 46 millióval, 2019 óta pedig 150 millióval emelkedett.

Forrás: 
Inforádió

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Húsmarhát csak szeretetből nevelnek az emberek

Taskó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei agrárkamara elnöke jóformán a semmiből – újrakezdési, baráti, banki hitelekből, integrátori inputanyagkölcsönökből –, lépésről lépésre építette fel a családi vállalkozását. A hasznot mindig visszaforgatták, és egy-egy nehezebb időszak után – mert ilyenek is akadtak – mindig képesek voltak újrakezdeni az építkezést.

Szárazságtűrő növények a mediterrániumból

Korábbi cikkünkben a vízpartokon, vízközelben élő gyógynövényeket vettük sorra, ám szárazságtűrőből sokkal több van. Ezekkel a fajokkal egy kevésbé intenzíven gondozott, öntözés nélküli kert is benépesíthető, ráadásul díszítőértékük mellett gyógyhatással is rendelkeznek, némelyek pedig fűszerként is hasznosíthatók a konyhában.

Rákkutatásban működik együtt az Állatorvostudományi Egyetem és a Rákvakcina BVM Kft.

Daganatos megbetegedések kezelésére fejlesztett magyar immunterápiás módszerről és lehetséges állatgyógyászati alkalmazásáról írt alá fejlesztési együttműködési megállapodást az Állatorvostudományi Egyetem a Rákvakcina BVM Kft.-vel.

Sok haláleset elkerülhető lenne

Egy új tanulmány szerint évente több millió ember haláláért lehet felelős a túl kevés gyümölcs- és zöldségfogyasztás. A kutatók szerint hétből egy szív- és érrendszeri betegségben elhunyt ember halálát a túl kevés gyümölcsfogyasztás okozza, míg tizenkettőből egy ember a túl kevés zöldségfogyasztása miatt hal meg idő előtt.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.