Back to top

A természet menyegzője, sokrétű haszon

A szelídgesztenye virágzásának időszaka igazi fesztiválhangulatot teremt a természetben, mesés édenkertté változnak a szelídgesztenyések. Különös menyegzője ez a természetnek, mely az ember számára is sok mindent ad.

A szelídgesztenyés „mennyei lakodalom” a beporzás szempontjából is érdekes. A szelídgesztenye virágait a szél porozza, de a rovarok is boldogan besegítenek. Valahol útközben jár a tisztán rovarporozta és a tisztán szélporozta növények változatos palettáján.

Virágzó gesztenye Nagymaroson
Virágzó gesztenye Nagymaroson
Fotó: Zeller Zoltán

A színpompás nyári gesztenyevirágzásról a művészek is megemlékeznek, költői magaslatokban írnak. Varázsos, semmihez sem hasonlítható illatáról Illyés Gyula ekképpen ír:

„A hegyekből leárad tompítón és kábítón a virágzó szelíd gesztenyeerdők sűrű illata; édes ez az illat, édeskés és néha émelyítő, mint a meztelen meleg női testé”.

A gesztenye virágzásakor bearanyozza a tájat, leginkább ilyenkor dísze, koronája a vidéknek. Ez az időszak a vegyes fajösszetételű erdőkben megbúvó, felfedezésre váró, rejtett gesztenyés foltok, facsoportok megtalálásában is segíti a szakembereket, mert virágzáskor különösen kitűnnek környezetükből.

Parkokban, tereken dísznövényként is megállja a helyét a szelídgesztenye. Ahol a termés beérését már nem (még nem) teszik lehetővé az időjárási körülmények, ott díszfaként szeretik, például Közép-­Svédországban és Norvégia déli részén.

A természetszerű gesztenyésekben található gesztenyefák egyik sajátossága a nagy fajon belüli változatosság.

Ez a virágzásra is jellemző, azaz az éppen teljes pompájában virágzó gesztenyefák mellett megtalálhatók a már elvirágzott és a még éppen csak „nászruhát ölteni készülő” faegyedek. Ez több szempontból is előnyös.

Az adott gesztenyésben időben elnyúló virágzás az azt közvetlenül hasznosító ízeltlábúak és a velük táplálkozó élővilág (ízeltlábúak, madarak, kisemlősök) számára is kedvezőbb lehetőségeket nyújt. A változatos időjárásra szintén jobban reagál így a sikeres megporzás érdekében, hiszen az esős napokon teljes pompájukban virágzó faegyedek mellett nagyobb eséllyel lesznek esőmentes napokon virágzók is. Ezért is fontos e genetikai diverzitás megőrzése.

A gesztenyevirágzás nemcsak látványban különleges, hanem a méhdongás által kellemes hangja is jelzi, hogy jó helyen járunk, ha utunk célja a gesztenyés. Rovarok sokasága, változatos lepkék, színes bogarak kavalkádja lepi el. Az óvatlan rovarokat nemcsak a rájuk áhítozó pókok karjai ölelik, hanem rengeteg madárfajt is vonz a gesztenyevirágzás adta színes rovarmenü. Különleges sztárvendég például a szivárványszínekben pompázó gyurgyalag, melynek a méhészek kevésbé örülnek, bár jól láthatóan nem válogat a bőségben, sok rovarfaj gazdagítja változatos étrendjét.

A szelídgesztenye virágzása méhészeti szempontból is érték.

Fotó: Pixabay
Kései virágzása (június közepe – július eleje) és a fajon belüli változatosság adta eltérő virágzási idő miatt is ideális célpontja a méheknek és méhészeknek. A gesztenye virágpora pedig kedvező, felerősítő hatású a méh­családok számára. Méze több szempontból különleges, szárazanyag-tartalma a virágmézek közül a legmagasabb, ásványianyag-tartalma mennyi­ség és összetétel szempontjából is kimagasló értékét képvisel. A gesztenyeméz jó hatású kimerültség, legyengült állapot, étvágytalanság, vérszegénység ellen, és a köhögést is csillapítja. Illóolaj-tartalma 40-féle összetevőből áll, fertőtlenítő hatású. A gesztenyemézben zsírsavak is kimutathatók, vérkeringési, szív és érrendszeri betegségek, visszérgyulladás, ízületi gyulladás, nőgyógyászati gondok kialakulásának kockázatát csökkenti. Ha rendszeresen fogyasztjuk, mérsékli a visszértágulatot, megakadályozza a trombózisok kialakulását. Érgyulladásnál külsőleg is alkalmazható. Fokozza a potenciát, afrodiziákum.

Ha a gesztenye semmi mást sem tenne, csak virágozna, már akkor is nagy szolgálatot tenne többféle szempontból: segíti a biológiai sokféleség fenntartását, tájesztétikai értéke alapján is jelentős, a gesztenyés ökoturisztikai, rekreációs célokat szolgálhat, felüdülést nyújt. Különleges méze által, méhészeti szempontból is egyedi értéket képvisel. Becsüljük hát meg, gyönyörködjünk benne, élvezzük hasznait.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2022/32 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Nyugalomba vonulnak a hernyók, most kell feltenni a hernyófogó öveket – növényvédelmi előrejelzés 41. hét

Végre nem szenvednek vízhiányban a növények, cserében viszont nagyon sok érőfélben lévő gyümölcs reped, ahogy megszívta magát vízzel, így elkerülhetetlen a nagymértékű rothadás. Van teendő a hernyókkal is, és hamarosan kezdhető az őszi lemosópermetezés.

Sváb gasztronómia a Vértesben

Kis síkság, sok hegy, természeti és épített emlékek, kulturális és gasztrokulturális élmények. Cseresek, szurdokerdők, karsztok váltják egymást. Röviden így jellemezhetnénk a Vértest. Mindennek tetejébe Kőhányáspusztán ékszerdobozként várja a vendégeket a Vérteserdő Zrt. Gróf Esterházy Móric Ökoturisztikai Központ és Turistaháza.

Folyamatos a lakossági tűzifaigények kiszolgálása

Folyamatosan szolgálják ki az igényeket és növelik a termelési kapacitást az erdőgazdaságok - közölte Nagy István agrárminiszter.

Van, aminek jót tett az aszály

A vertikális termesztőrendszerekben elképesztő hatékonyan gazdálkodnak a vízzel, ráadásul kevesebb növényvédő szerre van szükség, mint a szabadföldi esetében. Ennek eredményeképpen aszályos időben is biztos termést biztosít.

A mikroalgák bőséges, egészséges táplálékot és takarmányt ígérnek bármilyen környezetben

A globális élelmiszer-ellátás számos fenyegetéssel néz szembe, beleértve az éghajlatváltozást, a háborúkat, a kártevőket és a betegségeket. Az emberi szem számára parányi organizmus – a mikroalgák – megoldást jelenthetnek.

Méhegészségügyi települési zárlat Algyőn

A mézelő méhek nyúlós költésrothadása miatt méhegészségügyi települési zárlatot rendelt el Algyőn a Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Szegedi Járási Hivatala.

Árplafont vezettek be Romániában a tűzifára

Korlátozzák a tűzifa és más fűtésre használt faanyagok árát Romániában: erről szerdai ülésén fogadott el sürgősségi rendeletet a bukaresti kormány.

Nem kívánt örökség

Hazánk minden tája szebbnél szebb erdőkben és mezőkben bővelkedik. A pazar látványt azonban gyakran beárnyékolja egy eldobott csokoládépapír, zsebkendő, és sok esetben nagy mennyiségű hulladék is.

Fekete bogyók augusztusban

Kétféleképp is találkozhatunk szederrel a kertekben: a vadszeder vékony, tüskés sarjaival gyomként gyűlik meg a bajunk, termetes nemesített fajtái viszont sok finom gyümölcsöt adnak. Ez utóbbiak gondozásához adunk tanácsot.

Megvan a saját lisztharmatuk

A lisztharmatgombák nagyon gyakran okoznak betegséget a legkülönfélébb növényeken. A fertőzés viszonylag könnyen felismerhető, a védekezésnek viszont következetesnek, rendszeresnek kell lennie. Gombaölő szerekkel és egyszerű anyagokkal is megvédhetjük a növényeket.