Back to top

EIT Food Accelerator Network - induló agrár cégek gyorsítója

Az EIT Food bejelentette azt a 61 agrárélelmiszeripari startup-ot, amelyeket kiválasztottak, hogy csatlakozzanak az EIT Food Acceleration Network (EIT FAN) 2022-höz. A kiválasztott induló projektek és vállalkozások ipari kapcsolatokra, befektetési lehetőségekre, programozásra és erőforrásokra tehetnek szert céljaik elérése és növekedésük felgyorsítása érdekében.

​​Az EIT Food a világ legnagyobb és legdinamikusabb élelmiszer-innovációs közössége, melyet az Európai Unió testülete az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogat.
​​Az EIT Food a világ legnagyobb és legdinamikusabb élelmiszer-innovációs közössége, melyet az Európai Unió testülete az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogat.

Az Európai Unió és társult országaiból több mint 500 startup vállalkozását értékelte online az agrár-élelmiszeripar több mint 100 szakértője. Áprilisban a legjobb 120 agrár-élelmiszeripari startup bejutott a második értékelési körbe, ahol a kiválasztottakat felkérték, hogy egy vegyes összetételű értékelő testület előtt mutassák be megoldásukat egy technológiai előadáson, melynek eredményeként a 61 legígéretesebb vállalkozást választották ki.

A szervezők büszkén számoltak be arról, hogy az EIT FAN program jelentkezéseinek 25%-a női alapítóktól érkezett, mint elmondták nagyszerű látni, hogy ez az arány évről évre növekszik.

Marie Russier, az EIT Food Accelerator Network operatív vezetője az eredményhirdetéskor hangsúlyozta, hogy nagy örömünkre szolgál, hogy az ötödik alkalommal megrendezett EIT Food Accelerator Network-be 61 kiemelkedő agrár-élelmiszeripari induló vállalkozás került be. Ezek a startup-ok szigorú és átfogó felülvizsgálati folyamaton mentek keresztül, hogy felmérjék innovációs potenciáljukat, kereskedelmi életképességüket és élelmiszeripar rendszerére gyakorolt pozitív hatásukat. A szervezők rendkívül hálásak nemcsak azoknak a startupok-nak akik jelentkeztek, hanem az EIT FAN közösségének is az óriási erőfeszítéséért, amellyel támogatták a kiválasztási folyamatot.

Az EIT FAN 2022-re kiválasztott 61 startup 6 párhuzamosan futó programhelyszínen lesz elosztva: Münchenben (Németország), Haifában (Izrael), Párizsban (Franciaország), Bilbaóban (Spanyolország), Helsinkiben (Finnország) és Cambridge/Readingben (Egyesült Királyság). A kiválasztott startup-ok különféle kihívásokra kínálnak megoldásokat élelmiszeripar rendszerén belül – például a fenntartható mezőgazdaság (31%), az alternatív fehérjék (23%), a célzott táplálkozás (16%), a körkörös élelmiszer-rendszerek (16%), a digitalizált nyomon követhetőség (11%) és a fenntartható akvakultúra (3%) területén.

Fotó: eitfood.eu
A program során az EIT FAN kiterjedt partnerkereső folyamattal segíti a vállalkozásokat, összekapcsolja a startup-okat és az iparágban vezető vállalati és kutatási partnereket, hogy kipróbálhassák technológiájukat és ezáltal segítsék elérni a végső célt: az új, innovatív és hatásos technológiák sikeres piaci bevezetését.

Christoph Mandl, az EIT Food vállalati kockázatvállalási részlegének vezetője kifejtette, hogy

nagyon büszkék arra, hogy partnerkeresési folyamatuk során milyen sok iparági kapcsolatot közvetítenek. Az idei program végére rekordszámú új startup és már eredményes vállalkozás partnerkapcsolatára számítanak, például társfejlesztési tevékenységek, kísérleti projektek és/vagy kereskedelmi megállapodások formájában.

Ezenkívül a kiválasztott startup-ok profitálhatnak az EIT FAN tantervéből és páratlan hálózatából. A tantervet tudományos és iparági agrár-élelmiszeripari vezetők hozták létre, hogy biztosítsák a résztvevő startup-ok a korai szakaszból hatékony újítókká váljanak.

A 2022-es EIT FAN startupok bejelentésekor Benoit Buntinx, az EIT Food üzletteremtési igazgatója a következőket mondta:

„Nagyon izgatott vagyok, hogy évről évre egyre több startup és iparági partner fejezi ki érdeklődését az EIT FAN iránt. A program jó úton halad afelé, hogy Európa első számú gyorsítójává váljon az agrár-élelmiszerpiacon.”

A programhoz csatlakozott induló vállalkozások vezetői úgy látják, hogy az EIT FAN program egy csodálatos lehetőség új stratégiai partnerségek létrehozására, a célpiacok felfedezésére és a termékek kutatás-fejlesztési folyamatának folytatására. A jelentkezési folyamatot nagyon jól felépítetnek érezték, ezenkívül nagyra értékelték az EIT FAN program mögött álló emberek gyors kommunikációját és támogató hozzáállását.

Az EIT Food bejelentette azt a 61 agrárélelmiszeripari startup-ot, amelyeket kiválasztottak, hogy csatlakozzanak az EIT Food Acceleration Network programjához.
Az EIT Food bejelentette azt a 61 agrárélelmiszeripari startup-ot, amelyeket kiválasztottak, hogy csatlakozzanak az EIT Food Acceleration Network programjához.
Fotó: eitfood.eu

A nyertesek között 11 német, 8 spanyol, 6 francia, 5-5 angol és holland, 4 finn, 2 osztrák, 2-2 lengyel és lett és 1-1 horvát, dán, olasz, cseh, portugál, ír, litván, görög, norvég és svéd csapat került a nyertesek közé. Az EU társult országaiból 4 izraeli, 1 ukrán és 1 török agrár-élelmiszeripari stratup csatlakozhatott a programhoz.

A Fenntartható mezőgazdaság kategóriájába bekerült 18 projektben többek között van, amely innovatív rögzítési technológiát fejleszt CO₂ vizsgálatokhoz. Gépi tanulás alapú 3D kamerarendszert a brokkoli betakarításához, hulladék-energia-platformot kisüzemek trágya vagy hígtrágya gyűjtéséhez, egy valós idejű eszközt gazdák kezébe a növények immunitásának mérésére. Van, aki légi felvételek segítségével készít nagy felbontású alkalmazástérképeket precíz, környezetbarát és költségtakarékos növényvédelem céljából.

Az Alternatív fehérjék kategóriájában 16 projekt között van, amely gomba micéliumot használ hús alternatívaként, tojásfehérje helyettesítését tűzte ki célul, mikro algák tenyésztését végzi haltakarmányozás céljából. Van, aki növényi alapú sajt alternatívát dolgozott ki, és aki a főzési és sütési folyamatokban a tojás és tejtermékek helyettesítésére növényi alapú funkcionális összetevőket fejleszt.

A Célzott táplálkozás kategória 8 projekt között van, amely tejtermékmentes fermentált termékből állít elő olyan italokat, amelyek javítják a szellemi és fizikai jólétet, intelligens bébiételeket fejleszt quinoa és más növényi alapú alapanyagok felhasználásával vagy földimogyoróból készült táplálék-kiegészítőket kínálnak babáknak.

A Körkörös gazdálkodás kategóriájába bekerült 10 projekt között van, amely természetes, ehető bevonatot fejlesztet ki a termék eltarthatóságának meghosszabbítása céljából, a kávéhulladékot magas hozzáadott értékű termékekké alakítja és van, aki rovarokat használ az élelmiszer-hulladék biológiai átalakítására állati takarmányozás céljából.

A Digitalizált nyomon követhetőség kategória 7 projekt között szerepel olyan, amely egyszerűvé és praktikussá teszi az élelmiszer-pazarlás nyomon követését és csökkentését konyhák és éttermek számára, könnyen használható rendszert kínál a mikroszkopikus méretek előállításához és van, aki kifejlesztette az első mikrohullámú alapú érzékelést nem invazív gyümölcsvizsgálati technikára.

A Fenntartható akvakultúra egyik projektje egyedülálló akvakultúra-eljárást fejlesztett ki garnélarák antibiotikum mentes előállítására. A másik projekt digitális akvakultúra-asszisztens-t kínál, amely jobb döntéshozatalt tesz lehetővé a haltenyésztés jövőjének biztosítása érdekében. Útmutatást ad a haltenyésztőknek, hogy elérjék a legjobbat növekedési stratégia, miközben egészségesebb halpopulációt biztosít, kevesebb vegyszer- és antibiotikum felhasználásával.

A nyertes startup vállalkozások teljes listája angol nyelven elérhető az alábbi linken: https://www.eitfood.eu/files/EIT-FAN-Cohort-2022.pdf

Izgalmas lesz látni, hogy ezek az innovatív agrárélelmiszeripari startup-ok az EIT Food Acceleration Network támogatásával és a felkínált erőforrásokkal milyen ütemben tudnak sikereket eléri és hogy mikorra kerülnek a technológiák valóban a célterületeken bevezetésre.

Forrás: 
EIT Food

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hogyan változott a táplálékpiramis az idők során?

Valószínűleg már mindenki számára ismert a táplálkozási piramis fogalma, vagy legalábbis láttunk már élelmiszer-piramist, ami beégett az elménkbe. Nagy valószínűséggel ezt úgy képzeljük el, mint azt az élelmiszer-piramist, amelyet az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) 1992-ben hivatalosan elfogadott.

Áfonyafarm a napelem alatt

Az USA legészakibb tagállamában, Maine területén termő vadáfonyát nem lehet magról vetni, az alacsonyra növő bokrok különleges ápolást igényelnek, az apró, édes bogyókat pedig csak a környéken értékesíthetik, mert túl sérülékenyek ahhoz, hogy a hosszú szállítást kibírják.

Élelem a belek számára: az emberi mikrobák növényi cukrokkal táplálkoznak

Egy új kutatás szerint a bélrendszerünkben élő baktériumok számára táplálékforrásként szolgál egy olyan szénhidrát, amely általában növényi fehérjékhez kötődik.

Az egészséges öregedés újradefiniálása élelmiszerekkel

Dr. Catherine Kwik-Uribe, a Mars Edge tudományos kutatásért felelős alelnöke összefoglalta a világ népességének elöregedésével foglalkozó mélyreható tanulmány kezdeti megállapításait; kiemelve a legfontosabb tudnivalókat az étrendünkben található bioaktív anyagok egészségügyi előnyeiről.

Barlangokba szállítják az almát, így csökkentik a rezsiköltséget az olaszok

Hegyoldalba vájt barlangokban, természetes hűtőházakban tárolják a termés egy részét az észak-olaszországi almatermesztők, ezzel is csökkentve áramszámlát.

Neggst tojáshelyettesítő

A Neggst Foods GmbH kifejlesztett egy vegán tojásalternatívát, ami úgy néz ki és használható, mint a tyúktojás.

A szilva az őszi gyümölcsök szupersztárja

Az Európai Friss Csapat – az ízek ereje! program őszi workshopján Bernáth József séf egy izgalmas szilvás receptet mutatott be, de mellette kiderült az is, melyek azok a szuper tulajdonságok, amelyek miatt a szilva igazi szupersztárnak számít a gyümölcsök között.

Őrizzük meg csontjaink egészségét nassolnivalókkal

Minden harmadik 50 év feletti nő és minden ötödik férfi a csontritkulás miatt szenved csonttörést, ugyanis ez a betegség okolható a csontok gyengeségéért és a csonttörések kockázatának növeléséért. A töréssel járó kellemetlenségek miatt érthető, hogy az emberek miért szeretnének minden módot megragadni, hogy csökkentsék ennek a gyakori eseménynek a kockázatát.

A fekete tea fogyasztása csökkentheti a halálozási kockázatot

A zöld tea régóta hírnevet szerzett az egészségre gyakorolt jótékony hatásáról, a kutatások sokkal vegyesebbek a fekete teával kapcsolatban. Maki Inoue-Choi, a National Cancer Institute epidemiológusa szerint az egyik probléma az, hogy a teával és a halálozással kapcsolatos kiterjedt megfigyelési vizsgálatok olyan országokra összpontosítottak, mint Japán vagy Kína – ahol a zöld tea népszerűbb.

A megbecsült agrárium képes a minőségi termékek előállítására

A magyar agrártársadalom képes hagyományos értékei megtartása mellett, a kormány támogatását élvezve, az új idők kihívásaival szembenézve, megfelelő mennyiségű, minőségű és biztonságos élelmiszerrel ellátni a lakosságot – fogalmazott Farkas Sándor a Magyar Közgazdasági Társaság 60. közgazdász vándorgyűlésén, Szegeden.