Back to top

Rendkívüli tarvágások nélkül biztosítható a szükséges tűzifa

„Véleményem szerint az őszi, előre tervezett fakitermelések megindulását követően fokozatosan enyhülni fog és az év végéig meg is fog szűnni a lokálisan kialakuló tűzifahiány” – mondta el Dégi Zoltán Géza, a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: társasága nem alkalmaz mennyiségi korlátozást az értékesítésben, csak ha spekulációs vásárlást akadályoz meg vele.

​​A tűzifa iránti kereslet 2021 óta emelkedik, és mostanra nagyjából egyharmadával nagyobb
​​A tűzifa iránti kereslet 2021 óta emelkedik, és mostanra nagyjából egyharmadával nagyobb
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A szakember szerint a tűzifahiány egyetlen oka, hogy a családok szeretnék biztosítottnak látni, hogy a téli hidegben nem maradnak fűtés nélkül. Ennek jelenleg a legbiztosabb formája, ha a tüzelő már az udvarban van.

Az eddigi évek átlagához képest már most több tűzifát értékesítettek, mivel sokan korábban vették meg a téli tüzelőt, de olyanok is akadnak, akik több évre vásároltak.

Az év elején megindult fakitermelések ennek fedezetet szolgáltattak, de a folyamatos igény miatt nyári készletezésre már nem volt mód. Jelenleg is a termelésekkel párhuzamosan zajlik a vevők kiszolgálása.

Országosan eltérő mértékben, de az általános infláció mértékéhez igazodva drágult valamennyi erdei választék, közöttük a tűzifa is. A drágulásokhoz a keresleti piac is hozzájárult, de sokkal meghatározóbb nyomást jelentett a termelési költségek drasztikus emelkedése. Az erdőfelújítási, erdőnevelési és fakitermelési költségek is erős ütemben növekedtek a szállítási költségekkel együtt.

A tűzifa iránti kereslet 2021 óta emelkedik, és mostanra nagyjából egyharmadával nagyobb, de a megkérdezett szakember hosszabb távon egyértelműen biztosítottnak látja az igények kielégítését.

Mint mondta, a többi állami erdőgazdasághoz hasonlóan a NEFAG sem használta ki az éves fakitermelési lehetőségét olyan mértékben, amennyire az erdő növekedése azt lehetővé tette volna. Sok esetben a munkaerő hiánya is hozzájárult, hogy olyan erdőnevelési vágásokat sem végeztek el, amelyek az erdő növekedését szolgálják. Ezek pótlólagos elvégzésével rendkívüli tarvágások nélkül biztosítható a szükséges tűzifamennyiség.

A hazai erdők stabilan, megújuló módon mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát biztosítanak az országnak, amit fenntartható módon lehet előállítani.
A hazai erdők stabilan, megújuló módon mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát biztosítanak az országnak, amit fenntartható módon lehet előállítani.
Fotó: pixabay
Ehhez még hozzátehetjük azt a tényezőt is, hogy az eddig tüzelésre nem használt, de arra alkalmas fafajokat, faválasztékot – térségükben például a nyárfát - is el lehet kezdeni fűtésre használni.

„A magyar erdők biztosítják az ország tűzifaellátását, és ezt szolgálja az exporttilalom bevezetése is. A hazai erdők stabilan, megújuló módon mintegy 3,5 millió köbméter tűzifát biztosítanak az országnak, amit fenntartható módon lehet előállítani.”

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Arborétum az egykori kukoricaföld helyén

Immár 35 éve annak, hogy a Kecskeméti Arborétum telepítési munkái elkezdődtek Bács-Kiskun megye székhelyének északnyugati peremén. Megálmodója, dr. Gőbölös Antal Bedő-díjas erdőmérnök a mai napig őrző szemeivel figyeli az arborétum életét. A KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. által létrehozott és fenntartott 62 hektáros növénygyűjtemény mintegy 900 fa- és cserjefajból áll, megismerésüket számtalan információs tábla segíti.

Mi van a lepényfa levelén?

A lepényfa Észak-Amerikából származik, krisztustövis néven is ismert (az alapfajon nagy tövisek vannak), jól alkalmazkodó, nagy tűrőképességű díszfa, amely ideális választás városi környezetbe, utcai ültetésre, de az újabb változatai nagyobb kertek látványos szoliternövényei is lehetnek. Az egyik ismert kártevője mostanában egyre nagyobb károkat okoz.

A kolduló medvéktől, a medvekonzervig…

Bár cuki plüssök ihletője, az állatkerteken kívül élőben kevesen szeretnének medvével találkozni. Egy székely tanács szerint, ha valaki medvével kerül szembe, lassan hajoljon le és vegyen fel a földről egy darab ürüléket, és dobja a medvére. Erre szokott jönni a kérdés, hogy miért lenne az pont ott, akkor a földön? - majd a válasz: mire lehajol, addigra ott lesz…

Ebzárlat várható - indul az őszi rókavakcinázás

A déli és keleti megyékben 2022. október 1-jén kezdődik az őszi repülőgépes rókavakcinázás. A kampány a lakott, sűrűn beépített övezeteket nem érinti. Az érintett térségekben ebzárlat és legeltetési tilalom lép életbe. Ezek pontos időpontjáról a települések állategészségügyi és önkormányzati szervei tájékoztatják a lakosságot.

Rendkívüli fejlesztés valósult meg az Aggteleki Nemzeti Parkban

Eddig példátlan fejlesztés valósult meg az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság területén a természeti értékek megőrzésének érdekében – jelentette ki Rácz András, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős államtitkára, kedden, Bódvaszilason.

Miért ne ültessünk özönnövényeket?

A jellemzően más kontinensekről származó özönfajok sok galibát okoznak a természetvédelemben, ezért nem ajánlott őket a kertünkbe vagy a természetbe ültetni – sőt, egyes növényeknél ezt a törvény is tiltja. Szerencsére ezek a fajok kerti felhasználásra könnyen helyettesíthetők hazánkban őshonos vagy „ártalmatlan” idegenhonos dísznövényekkel.

Már csak két megyére vonatkozik a tűzgyújtási tilalom

A hűvös, csapadékos időjárásnak köszönhetően két megye kivételével megszűnik a tűzgyújtási tilalom 2022. szeptember 20-tól. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a lakosság figyelmét, hogy legyenek fokozottan körültekintőek, Magyarországon ugyanis az erdőtüzek 99 százalékát emberi mulasztás okozza.

Fakitermelésből látványsport

Amerikában 1985-ben a STIHL USA az ESPN sportcsatornával karöltve életre hívta a STIHL TIMBERSPORTS Series-t; Európában pedig az ezredforduló óta rendeznek versenyeket. Több mint 20 ország rendez nemzeti bajnokságokat, emellett világbajnokságok és Champions Trophy versenyek is vannak. A Bábolnai Gazdanapok programjában Timbersports versenyt ugyan nem, de bemutatót láthatott a közönség.

Átadták a Pilisi Pálos tematikus utat

A Pilisi Pálos tematikus út kialakítása egy szakrális kötődésű, és mint neve is mutatja, pálos szellemiségű és értéket hordozó, a pálos rendhez szorosan kapcsolódó kezdeményezés. Célja, hogy mindazok számára teremtsen lehetőséget a természetjárásra, akik vallási, lelki, spirituális indíttatásból vagy kulturális érdeklődéssel járják az utat, tegyék azt egyénileg vagy csoportosan.

Mitől függ az erdők sokszínűsége?

Az Egyenlítőhöz közeli vidékeken a fafajok száma lényegesen több, mint attól északra és délre. A Nature Ecology and Evolution folyóiratban megjelent nemzetközi tanulmány minden eddiginél pontosabban vizsgálta ennek okait, és úgy tűnik, hogy a trópusi fafajok sokfélesége nem kizárólag a klimatikus tényezőktől függ.