0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Még kedvezőbbé válnak a támogatott agrárhitelek

A hitelmoratórium mellett a további kedvező kamatozású hitelek is megoldást jelenthetnek az önhibájukon kívül bajba került agrárvállalkozások likviditási gondjaira.

A Bank360.hu felhívta a figyelmet, hogy azoknak a mezőgazdasági termelőknek, akik eddig nem szorultak hitelfelvételre vagy jelenleg is hitelképesek, a kamattámogatott Agrár Széchenyi Kártya Folyószámlahitel és az MFB Agrár Forgóeszköz Hitelprogram 2020 igénybevételét ajánlja az Agrárminisztérium.

Ezek a hitelprogramok hamarosan még kedvezőbbé válnak a gazdálkodók számára, mert az orosz-ukrán háború miatti átmeneti uniós szabályok alkalmazásával az Agrárminisztérium növelni tudja a mezőgazdasági termelők számára lehívható kamattámogatási kereteket.

A hitelmoratóriumra vonatkozó részletes szabályok megjelenésével egy időben elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. A hitelprogram termékei továbbra is fix kamatozással, a teljes futamidő alatt is évi 0,5 és 3,5 százalék közötti nettó kamattal érhetők el. A program összes hiteléhez a vállalkozók ezentúl is kamattámogatást, illetve garanciadíj-támogatást kapnak, az eddigi mértékű kezelési költségtámogatás mellett.

A Széchenyi Kártya Folyószámlahitel MAX szabad felhasználású, a vállalkozások átmeneti likviditási problémáit áthidaló folyószámlahitel. Az igényelhető hitelkeret a korábbi 100 millióról 250 millió forintra emelkedett, a hitel maximális futamideje akár 3 év is lehet, évi fix 3,5 százalék nettó kamat mellett.

A Széchenyi Likviditási Hitel MAX a vállalkozás működéséhez szükséges forgóeszköz-beszerzések finanszírozását támogatja. 3 éves futamidőre, évi fix 3,5 százalékos kamat mellett maximum 250 millió forint igényelhető.

A Széchenyi Beruházási Hitel MAX-ot szinte minden beruházási hitelcél finanszírozásához kérelmezhetik a kkv-k. A konstrukció keretében finanszírozható hitelcélok köre kibővült.

A hitel használható a klasszikus beruházási célok – például új és használt gép, berendezés, ingatlan, egyéb tárgyi eszköz beszerzése – mellett hitelkiváltásra, üzletrészvásárlásra, illetve agrár célú beruházások megvalósítására is.

Továbbra is legfeljebb 400 millió forintig és 10 évre igényelhető. A kamata évi fix 1,5 százalék, de az energiahatékonyság-javítást és technológiaváltást segítő hiteltípusok esetén 0,5 százalék.

A Széchenyi Lízingkonstrukció MAX-ot pénzügyi lízingügyletek finanszírozásához lehet igénybe venni. A konstrukcióban a beruházási hitelek kiegészítéseként új vagy használt haszongépjárművek, gépek, berendezések, immateriális javak és ingatlanok pénzügyi lízing keretében történő 400 millió forint összegig történő finanszírozása oldható meg, akár 10 éves futamidővel, évi fix 3,5 százalékos kamattal.

A KAVOSZ Zrt. által működtetett Széchenyi Kártya Program több mint 20 éve biztosít a különféle finanszírozási igényekhez alkalmazkodó pénzügyi megoldásokat a vállalkozások számára. A koronavírus világjárvány kezdetétől, 2020 tavaszától a Széchenyi Kártya Program Plusz, 2021 nyarától pedig a Széchenyi Kártya Program GO! enyhítette hiteltermékein keresztül a válság hatásait. Az azóta eltelt két év alatt a programon keresztül több mint 100 ezer hiteligénylést nyújtott be a hazai kkv-szektor 3 600 milliárd forintot meghaladó értékben.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu