Back to top

Céltudatosság és komoly tervek

Augusztusban újabb szakág fiatal tehetségét mutatjuk be. Ezúttal a rendkívül összetett, három számból álló – díjlovaglás, cross country és díjugratás – military, vagy más néven lovastusa világában sikeres Grósz Katával találkoztunk.

A 19 éves, ebben a tanévben érettségizett lovashölgy legjobb eredményei között szerepel a tavalyi ifjúsági csapatbajnokságon elért első helyezés; valamint a szintén tavaly szeptemberben az észak-olasz­országi Palmanovában rendezett nemzetközi verseny, ahol a fiatalabb lovával az első nemzetközi versenyén CCI*-Intro kategóriában a 45 indulóból a 9. helyen zárt. Ezeken felül, amire nagyon büszke, az a tavaly nyáron Lengyelországban megrendezett strzegomi verseny, ahol a CCI2*-L kategóriában elért eredményével minősülést szerzett az ifjúsági Európa-bajnokságra.

Hogy kerültél kapcsolatba a lovakkal?

Édesanyám húgának, Jakli Norinának köszönhetően már egészen kiskoromban találkoztam lovakkal, azonban rendszeresen lovagolni csak nyolc éve, versenyezni pedig hat éve kezdtem, szintén Norina biztatásának köszönhetően, aki jártas mind a díjugratás, mind a military világában.

Hol készülsz a versenyekre és miért pont ezt a szakágat választottad?

Székesfehérváron, az Iszkai úti lovardában kezdtem el lovagolni, és azóta is itt vagyok. Norinával kezdtem el először dolgozni, ő az, aki mindig elérhető számomra, bármikor bármilyen aprósággal fordulhatok hozzá.

Az ugróedzőm a kétszeres olimpikon Sós Attila, akivel már lassan három éve dolgozunk közösen.

A díjlovas­edzőm több mint egy éve Decsi Enikő. Két saját lovam van, de sérülés miatt most csak az egyikkel tudok versenyezi. Rajtuk kívül több csikót is lovagolok.

A lovardánkban szinte mindenki, aki járt versenyekre, az lovastusázott is, így számomra is evidens volt, hogy kipróbálom magam ebben a szakágban. Az első te­rep­edzésem után már százszázalékosan biztos voltam abban, hogy ebbe az irányba szeretnék én is elindulni.

Ha visszaemlékszel az első versenyekre, miről mesélnél?

Az első versenyeimmel kapcsolatban talán az a bizonyos újdonság érzése hiányzik a legjobban. Amikor még nem tudtam igazán, hogy mire számítsak, csak a korábban elképzelt dolgokra tudtam hagyatkozni, és az a rendkívüli izgalom, amivel vártam egy-egy versenyt.

Félreértés ne essék, a mai napig várom az összes versenyemet, de azt az érzést már sosem fogja visszakapni az ember, amit akkor érzett, amikor életében először pakolta össze a felszerelését egy versenyhez.

Az iskolában hogyan fogadták, hogy lovakkal foglalkozol és versenyzel?

Ha visszagondolok, mindig segítőkészek és érdeklődőek voltak a témával kapcsolatban. Az volt nekik furcsa eleinte, hogy szinte sosem volt semmi szabadidőm. Azért ehhez viszonylag hamar hozzászoktak, és idővel én is ügyesebben, jobban tudtam beosztani az időmet.

Most érettségiztél, hogy tudtad összeegyeztetni a tanulást a lovaglással? Hol tanulsz tovább?

Májusban már csak a három alaptantárgyból érettségiztem, mivel angol és német nyelvből korábban megcsináltam az előrehozott érettségit. Így viszonylag könnyű dolgom volt most, de ehhez az is kellett, hogy a nyelvekre nagy hangsúlyt fektettem korábban.

Jelentkeztem ugyan egyetemre, de a következő tanévben biztosan nem megyek el, szeretnék halasztani egy évet, és ebben az egy évben még jobban a lovaglásra koncentrálni.

Egyelőre még nincsen konkrét elképzelésem, hogy pontosan hol szeretnék lenni tíz év múlva, vagy hogy mivel fogok foglalkozni, de abban szinte biztos vagyok, hogy a lovaglás kiemelt szinten az életem részét fogja képezni a jövőben is.

Ki a példaképed és miért?

Ha valakit meg kell neveznem példaképemnek, akkor Norinára tudok először gondolni. Rendkívül sokat tudtam tanulni tőle az évek során, motivációja és kitartó munkája példaként szolgált, a lovakhoz való hozzáállása és figyelmessége a mai napig segít, hogy olyan lovassá válhassak, amilyenné egyszer majd szeretnék. Még egy személy, akit szeretnék megemlíteni, az Michael Jung, akit sajnos még nem ismerek személyesen.

A háromszoros olimpiai bajnok tudása kiemelkedő még a világ legjobbjai között is. Sikerei elképesztőek és olyan eredményeket ért el ebben a sportban, amiről a legtöbben még álmodni sem mernek.

A következő időszakban csakis a lovaglásra koncentrálsz, milyen terveid vannak?

Leginkább sikeres nemzetközi szereplések. Fiatalabb lovammal július végén fogok először CCI2*-os kategóriában versenyezni, a jövő év folyamán pedig szeretnék majd még egy kategóriával feljebb lépni. Hosszabb távú terveim közt a fiatal lovas Európa-bajnokság szerepel, de természetesen ez sok mindenen fog még múlni.

Katona Linda

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2022/8 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Izlandilovas sikerek

Új lófajtát és sportot honosítottak meg a tatai izlandilovasok, akik történelmi sikerük után sem állnak meg. Augusztus 4–7. között a Hannover melletti Nöpkében rendezték meg az izlandilovas Közép-Európa-bajnokságot, amelyen Magyarország először képviseltette magát, és amelyről két éremmel, egy ezüsttel és egy bronzzal tért haza versenyzőnk.

Jól indult a felkészülés, de halasztják a vb-t

Hét év után van újra felnőtt csapat a világbajnokságra; öt elkötelezett, szorgalmas lovassal és hat nagyszerű lóval készülhet Magyarország. Ennek kapcsán beszélgettem a válogatott szövetségi kapitányával és három válogatott-taggal a felkészülésükről, lovaikról, esélyekről.

Kovács Henri Ígéretes fiatal lovai

A megszokottnál majd egy hónappal hamarabb, közvetlenül a Szil­vásvá­radon megrendezett országos bajnokság utáni hétvégén, szeptember első felében tartották a XXXIX. Tenyészversenyt a budapesti Nemzeti Lovardában.

Testvérek közt

A nyár utolsó előtti hétvégéjén Kisbér-Ászár adott otthont az FEI gyermek, junior, U25-ös hajtók Európa-bajnokságának, mely fantasztikus eredménnyel zárult, két egyéni aranyat és csapatbronzérmet hozott hazánknak.

Magyar páros a római lovastusa-világbajnokságon

A 2022-es lovastusa-világbajnokságot Rómában, azon belül is a Pratoni del Vivaro fennsíkon rendezték, a Castelli Romani Nemzeti Park nyújtotta gyönyörű háttérrel. Ez a világbajnokság különleges volt, hiszen több mint húsz év után drukkolhattunk először magyar lovasnak. A mezőnyben a világ legjobbjai mérték össze tudásukat, de a kilencven lovasból még így is húszan nem tudták befejezni a versenyt.

Magyar győzelem a lipicai kettesfogathajtó versenyen

Hétvégén Hölle Martin nyerte a kettesfogathajtók idei legrangosabb versenyét, sikerét pedig jó előjelnek tekinti a jövő évi világbajnokságra.

Kata, a győztes hidegvérű

Hagyomány Kaposváron, hogy a térség jellemző lófajtáját fogatokban bemutatják, ahogy az is, hogy a magyar hidegvérűnek tenyészszemlét rendeznek. A KÁN Egyetemi napokon sem volt ez másképp. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület 15 tenyésztője, 36 magyar hidegvérű lóval volt jelen. 20 tenyészmén és 16 tenyészkanca, illetve 10 szopós csikó szerepelt a kiállításon.

Forró napok, izgalmas versenyek

Budapesten, a Nemzeti Lovardában zárult a díjugratók 2022-es évi Grand Prix-sorozata. Kecskemét és Bábolna után magas nevezőszámmal bonyolította le a szervező a harmadik fordulót is, a nagy júliusi meleg ellenére. A négynapos versenyhétvégén izgalmakból sem volt hiány, de tiszta és fair versenyzést láthatott a közönség.

Őcsény lovasa nyerte a Nemzeti Vágtát

Németh János, Őcsény lovasa nyerte Galaxy nevű lovával a 15. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap a budapesti Hősök terén.

A Dunántúl legszebbjei

A térség gazdálkodói számítanak arra, hogy tenyészállataikat a Kaposváron szemlézik, bírálják. Szükségük van ugyanis a visszajelzésre, hogy a munkájuk vajon a jó irányba halad-e.