Back to top

Szeretni való vérebek és elegáns agarak

Duhaj, Evila, Albert és Toffy várta a gyerekeket és az érdeklődőket a 35. Bábolnai Gazdanapokon. A vérebek barátságosan tűrték a gyerekek szűnni nem akaró simogatását, a nevükkel ellentéten ugyanis békések és fegyelmezettek.

A Vérteserdő Zrt. sátrában szombaton egész nap várták a négylábúak az érdeklődőket és a gyerekeket,

amelyeket Szloboda István, a Sárréti-Portyázó Magyar agár és Alpesi tacskó Kennel tulajdonosa, a kutyák tenyésztője mutatott be.

Klein von Würtzburger Albert és Toffy alpesi tacskókopókról kiderült, hogy vadász munkakutyák és vadászatok alkalmával sebzett nagyvad utáni keresésre használják. Kiváló a szaglásuk, a sebzett vadak vérvonalát követik, ezért nevezik vérebeknek. Nevükkel ellentétben egyáltalán nem félelmetesek, barátságosan tűrték a gyerekek egész napos „rohamát”, a rengeteg simogatást.

 

Az kistermetű, alacsony tacskókopó ellentéte a kecses, karcsú, hosszúlábú magyar agár, amelyek közül Sárréti-Portyázó Duhajjal és Evilával ismerkedhettek meg a gyerekek közelebbről.  

 

A magyar agár a kilenc nemzeti kutyafajta egyike. Igazi futóalkat, mondja a tenyésztője. Magas, karcsú,

hosszú vékony lábakkal, nagy mellkassal, amelyben hatalmas szív és tüdő „tartózkodik”, fejhez simuló áramvonalas fülekkel rendelkezik.

 

Hihetetlenül gyors, rövidtávon képes 70 kilométeressel, sebességgel futni, de hosszú távon is tudja tartani az 50 kilométeres gyorsaságot.

 

Rendkívül éles a látása, az ebek sólymának is nevezik, tudtuk meg Szloboda Istvántól. Színük fekete vagy sárga, esetleg ennek keveréke, amit tigris csíkosnak neveznek. Az agaraknak különleges nyakörveket készítenek, amely a nyakuknál kiszélesedik. Erre azért van szükség, mert hirtelen hatalmas erővel indulnak meg, ha meglátják a zsákmányt, és a vékony nyakukat felsebezné a keskeny nyakörv.

Tenyésztőjük szebbnél szebb bőr nyakörveket készít az elegáns agaraknak, mert vadászkutyák tenyésztése mellett, szíjjártó bőrműves is. Ezzel a régi mesterséggel is megismertette a gyerekeket, akik kipróbálhatták a bőrkarkötők készítését is a Vérteserdő Zrt. sátrában a szombati családi napon.  

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Többet keres a Youtubeon az angol gazda, mint a teheneivel

Az állattenyésztéssel foglalkozó gazda 2018 óta készít tartalmakat a videómegosztó portálra, és mára többet bevételt hoz ez, mint a gazdasága.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

Panoráma a Kilátók Királynőjéről – már online is

Milyen a kilátás a Zsófia-kilátóról? Milyen az idő Lillafüreden? Az ilyen kérdésekre már otthonról, vagy akár egy mobiltelefonról is választ lehet kapni.

Célkeresztben a vadászat – úri muri, vagy mérnöki munka?

Az Agrotime stábja őzsuta vadászatra kapott meghívást egy Nógrád megyei vadásztársaság területére. A meghívás elfogadásán nem gondolkodtak sokat Donátáék, de előtte be kellett szerezniük a vadászathoz illő és megfelelő ruházatot, amit az Inuit biztosított számukra.

Budapesten tartják éves találkozójukat a hazai állatkerti szakemberek

Csütörtöktől a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont a magyarországi állatkerti szakemberek hagyományos éves találkozójának, a Zoo Disputának.

Több mint száz dámlapátos esett Gúthon

A megszokotthoz képest később kezdődött és novemberre is áthúzódott idén a dámbikák barcogása, jó eséllyel október 10-e után lehetett barcogó bikára vadászni a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetének területén. A szárazság miatt a tényleges trófea-súly jellemzően elmaradt a becsült súlytól, ezért a szakemberek úgy határoztak, hogy a visszarakás jeleit nem mutató, kapitális agancsú bikákat nem hozzák terítékre.

Tanulmány is alátámasztja: ha szereti a macskáját, tartsa bent!

A macskák számára a szabadtéri lét számos veszélyt rejt: sokféle betegséget elkaphatnak, elüthetik vagy megölhetik őket, de ők maguk is veszélyt jelentenek a vadonélő állatokra, különösen a kistestű állatokra.

Szombaton lesz a Vadlúd Sokadalom Tatán

Magyarország legnagyobb télköszöntő madárfesztiváljára, a Vadlúd Sokadalomra várják az érdeklődőket szombaton Tatán.