Back to top

A legjobb fakitermelők

Erdészetek munkatársai, fakitermeléssel foglalkozó vállalkozások, tűzoltóságok, erdészeti iskolák állítottak ki négyfős csapatokat a Stihl Országos Fakitermelő Versenysorozatra. Közülük a regionális versenyek legjobbjai, összesen 28 csapat jutott be a 35. Bábolnai Gazdanapokon rendezett döntőbe.

Fotó: Kiss Gergely
Mi favágóknak mondanánk őket, ők azonban inkább a fakitermelő megnevezést szeretik. Ők azok a szakemberek, akik az erdők megújítását, karbantartását azzal végzik el, hogy kivágják a vágásra érett faállományt. 2011-ben indult a STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat, melynek célja az erdei fakitermelési munka biztonságának növeléséhez elengedhetetlen védőfelszerelések és munkavédelmi ruházat bemutatására.

Az országos bajnokság versenyszámai a fakitermelés során végzett feladatok gyors, pontos és biztonságos végrehajtását modellezik.

Az úgynevezett kombinált versenyszámban, ahol a végén mind a négy csapattag dolgozik, a versenybíró leállítja a rönkhasító fejszést, ha egy másik versenyző a lendítési irányban van éppen. A verseny a díjugratáshoz, militaryhoz hasonlóan időre és hibapontra megy, vagyis igazán helyén volt a döntő Bábolnán.

A zsűri a vágás minőségét értékeli
A zsűri a vágás minőségét értékeli
Fotó: Kiss Gergely

Délelőtt és délután is pontos időbeosztás szerint hét pályán zajlott a viadal. Először egy fa kidöntéséhez szükséges bevágásokat készítette el a csapat első tagja, a második egy szép, egyenletes szeletet vágott le egy rönkből úgy, hogy az alulról és fölülről is megindított vágásoknak találkozniuk kellett. A harmadik csapattag legallyazott egy rönköt és miután a társa bejelölte rajta a vágási helyeket, rönkökre vágta. Ekkor lett mind a négy versenyzőre szükség, ketten fejszével kettéhasították a rönköket (ha valamiért nem hasadt, akkor láncfűrésszel rásegítettek), a végén pedig egyenes vonalra igazítva úgynevezett sarangba rakták a rönköket.

Döntés versenyszám
Döntés versenyszám
Fotó: Kiss Gergely

A kombinált versenyszám mellett a versenyzőknek stílszerűen a Stihl láncfűrészen kellett a láncot megigazítaniuk és a fűrészlapot megfordítaniuk – ezt a műveletet mindannyian könnyedén elvégzik munka közben is. Nem véletlen, hogy még a bírók figyelő tekintete alatt is többen is 20 másodperc alatt teljesítették a feladatot. Ugyan a 8 másodperces rekordot nem döntötték meg, de a 15-19 másodperc is igazán lenyűgöző.

Szerelés versenyszám
Szerelés versenyszám
Fotó: Kiss Gergely

A verseny első harmadába a fiatalok, a 18-19 éves szakiskolások még nem értek oda, mert kiderült, ez az a szakma, ahol az ügyesség mellé mindenképp szükség van a nyers erőre, amit évek kemény munkájával lehet csak megszerezni.

Fotó: Kiss Gergely

A 2022-es STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozaton 1. helyezettje 241 ponttal az Északerdő 100 (Lengyel Lajos, Máté Viktor, Kiss Attila, Pankotai Zoltán). A 2. helyezett 261 ponttal a Ritrovi Kft. - Mecsekerdő Zrt. közös csapat (Rittlinger Róbert, Juhász István, Bakó László, Bakó András). A 3. helyezett pedig 290 ponttal a Gemenc Zrt. csapata lett (Mézes Gergely, Hideg Bence, Papp László, Bottyán Péter)

A STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat győztesei
A STIHL Országos Fakitermelő Versenysorozat győztesei
Fotó: Kiss Gergely

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

"Lenn az alföld tengersík vidékin"

Magyarország egyik legszélsőségesebb éghajlati adottságokkal rendelkező térségében gazdálkodik a Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. A Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megye déli részét magába foglaló működési területén az erdőgazdálkodási, faipari és vadgazdálkodási feladatok mellett nagy hangsúlyt helyez a közjóléti tevékenységre.

Vadgazdálkodás a háború árnyékában

A háborúra tekintettel a tavasz kezdetén Ukrajna egész területén, így Kárpátalján is megtiltották a hatóságok a közelben lakók és a rendszeres túrázók számára az erdőlátogatást, később pedig a soha nem tapasztalt aszály okozta vészhelyzet miatt léptettek életbe korlátozásokat.

Az új erdők nem pótolják az előttük kivágottakat

Az országos és a nemzetközi szintű erdősítés megnöveli a szén elnyelését, ami elérhetővé teszi az Európai Unió klímasemlegességi céljait. Ehhez azonban az erdőméret növelése mellett az erdőállományok korát is emelni kell, ami ellentmond a jelenleg kialakult energiaválság okozta gyakorlatnak.

Juniorjaink nemzetközi sikerei

Remek nemzetközi versenyidényt zártak a távlovas juniorok, őket kérdeztük az 2022. évről s a következő évi terveikről.

Januárban indul a Településfásítási Program harmadik üteme

A Program folytatásában ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat. 10 000 db sorfa áll majd rendelkezésére, amiből 2000 darabot a 2023 tavaszi, 8000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

A siker kulcsa és a túlélés záloga: innováció

Idén 31. alkalommal hirdették meg a Magyar Innovációs Nagydíjat és a hozzá tartozó kiegészítő díjakat azon vállalkozások számára, amelyek piacképes új termékeket, illetve szolgáltatásokat fejlesztenek ki.

Baranyai erdész lett az Országos Erdészeti Egyesület alelnöke

A hazai erdészet legfontosabb és legpatinásabb szakmai szervezete, az idén 155 éves Országos Erdészeti Egyesület nemrégiben tartotta küldöttgyűlését. Az eseményen újraválasztották elnöknek Kiss Lászlót, az Ipoly Erdő Zrt. vezérigazgatóját. Az egyesület általános alelnöke Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója lett.

Folyamatos a tűzifa szállítás a Szociális Tüzelőanyag Program keretében

Az energiaválság miatt idén még nagyobb a jelentősége a szociális tűzifaprogramnak, amely az 5.000 fő alatti településeken élő rászoruló családok részére nyújt segítséget. A program keretében 2374 településen mintegy 180-190 ezer rászoruló család kap a téli tüzelőjéhez segítséget. Ehhez a kormány 5 milliárd forint támogatást biztosít.

Fenntarthatóság az almatermesztésben

Hetven országból érkezett tizenhatezer látogatóval zárta háromnapos rendezvénysorozatát a 12. Interpoma kiállítás Bolzanóban. Négy év kihagyás után került sor a nemzetközi találkozóra, és rekordot döntött a külföldi érdeklődés.

Okos megoldások az európai erdőkért

A közelmúltban hatfős francia erdészküldöttség járt Magyarországon, hogy szárazságtűrő fafajokkal ismerkedjenek. Az utóbbi években ugyanis súlyos aszály, tömeges fapusztulás sújtotta a francia erdőket. A klímaváltozás következményei ott is arra ösztönzik az erdészeket, hogy új meleg- és szárazságtűrő fajok után kutassanak, és felgyorsítsák azok természetes vándorlását. Most kivételesen a franciák vetik ránk „vigyázó szemeiket”.