Back to top

Megkezdődött a 2022/2023-as tanév a Soproni Egyetemen

" A Soproni Egyetemen a lehetőségek egész tárháza nyílhat meg hallgatók előtt, de azokkal élni kell! " - hangzott el az egyetem tanévnyitó tanácsülésén. Jó szerencsét! Üdv az erdésznek! Pénzt a fásnak! Isten éltesse a közgazdászokat és a pedagógusokat!

plu_0008.jpg

Fotó: Pluzsik Tamás

Az egyetem ünnepélyes és nyilvános tanévnyitó tanácsülésén, melyet a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar épületében tartottak elhangzott, hogy a nyár során sikeresen lebonyolítottak a hazai és nemzetközi felvételi eljárásokat. Az egyetem teljes területén megújult a Wi-Fi hálózat, a hallgatók új, zöld társalgót kaptak a régi kollégium melletti ligetes területen.

A Soproni Egyetemen közel 2700 magyar és több mint 120 külföldi diák kezdi meg a tanévet, közöttük közel 1000 új elsőéves hallgató.

Ez azt is jelenti, hogy közel ezer új csemetével gazdagodik a harkai kerékpárút melletti egyetemi emlékerdő október végén.

Prof. Dr Fábián Attila rektor köszöntőjében kiemelte, hogy Sopronban körkörös gazdaságot építenek, tanítanak és kutatnak. Ennek is köszönhető, hogy a Soproni Egyetem első magyarországi egyetemként elnyerte az ENSZ Fenntarthatósági Programja által támogatott Nemzetközi zöldtanár-díjat. Ezzel végérvényesen felkerült a világ legismertebb zöld egyetemei közé.

Az elsőévesekhez is szólt rektori közöntőjében Prof. Dr Fábián Attila: Mindenekelőtt gratulálok sikeres felvételi vizsgájukhoz, amely eddigi tanulmányaik méltó elismerése. Önök jó döntést hoztak, amikor Sopront választották! Önökkel együtt fogalmazzuk meg a kérdéseket és önökkel együtt találjuk meg a hétköznapok és a jövő megoldásait. Tehát ne hallgassanak csupán, hanem kérdezzenek, és tisztelettudóan lázadjanak! Professzoraik, tanáraik tiszta emberként állnak majd Önök előttem a katedrán, egyenes értékrenddel és segítőkészséget sugárzó szemekkel. Mert a szem, az, ami igazán tükrözi, hogy milyen is az ember valójában, mit is gondol az életről és miben bízhat, aki belenéz. Számukra az egyetlen járható út a tudás és megismerés útja. A félévben mindent átadni a hallgatóknak, hogy kiteljesedhessen tehetségük, hogy rátaláljanak a következetes és építkező tanulás útjára. A vizsga az persze más, az már egészen más. Ott a szorgalom, az akarat, a kitartás mutatkozik meg mindenkor. Fogadják el ezt az utat és mert az egyetemen kapott térkép útitársuk lesz mindörökre. - tette hozzá az intézmény első embere.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy a hallgatók éljék meg a diákhagyományainkat, amely a Selmeci-Soproni közösségi élet eleven világa, annak tartalma telítődik emberiességgel, emberszeretettel és az emberi méltóság tiszteletével.

A tartalmat sosem szabad azonban feláldozni a formáért. A hagyománynak élnie kell a közösség tagjai között. A hagyományoknak nagy szerepe van a hallgatók hivatásában, nevelésében, szakmaszeretetének kialakításában és erősítésében. A diákhagyományok segítik az alma mater megbecsülését és szeretetét.

plu_0031.jpg

Fotó: Pluzsik Tamás

Az erdő alapú ipar, a fenntartható fagazdálkodás valós megoldási lehetőségeket kínál Magyarország számára. Legfontosabb ezek közül az energiaválság enyhítése, a fosszilis tüzelőanyagok arányának csökkentése, a biodiverzitás növelése – jelentette ki Zambó Péter az Agrárminisztérium erdőkért és földügyekért felelős államtitkára a Soproni Egyetem Központi Tanévnyitó ünnepségén.

A Soproni Egyetem a Nyugat-dunántúli Régió és egyben Nyugat-Magyarország egyik legfontosabb szellemi, oktatási és kutatási központja. Jogelődje az 1735-ben alapított Selmecbányai Akadémia, az intézmény azóta megszakítás nélkül, az erdőkkel foglalkozó hazai felsőoktatás egyedülálló képzési helye. Az erdeink és természeti környezetünk valamennyi területét ismerő, Sopronban végzett erdő- és faipari mérnökök, természetvédelmi mérnökök, vadgazdamérnökök, környezetvédelmi mérnökök, közgazdászok és pedagógusok sokasága óvja és védi ma a gyakorlatban jövőnk zálogát.

Zambó Péter rámutatott beszédében, hogy

az adja az önálló Soproni Egyetem létjogosultságát, hogy egyszerre rendelkezik a fenntarthatóság ökológiai, gazdasági és társadalmi szegmenseinek megértéséhez és vizsgálatához szükséges oktatási és kutatási képességekkel valamint szervezeti egységekkel.

További fontos mérföldkőként említette, hogy megalakult az agrárágazaton belül az első tudásközpont is, az Erdészeti Ágazati Tudásközpont. Az oktatási intézmények és a gazdaság szereplői által létrehozott szervezet legfőbb célja, hogy egységes keretek közt, összehangolt tartalommal és gyakorlati képzéssel alakítsa ki az erdészeti képzést a középfokú oktatástól a felsőfokúig. Kiemelten fontos, hogy egy ilyen, az agráriumban speciális terület országosan egységes szemlélet alapján tudja biztosítani hazánk erdeinek gyarapítását és minőségének megőrzését. A tudásközpont biztosítja a diákok számára azt a duális képző helyet, ahol a gyakorlati ismeretek és tapasztalatok megszerezhetők, ami számos előnyt jelent a képzésben részt vevő diákok és a vállalatok, cégek számára is.

plu_0063.jpg

Fotó: Pluzsik Tamás

Az ünnepi tanévnyitón együttműködési megállapodás aláírására került sor a Kisalföldi Szakképzési Centrum és a Soproni Egyetem között annak érdekében, hogy a Roth Gyula Erdészeti Technikum, Szakképző Iskolában folyó okleveles erdésztechnikus-képzés továbbra is magas színvonalon valósulhasson meg.

PRO UNIVERSITATE SOPRONIENSIS Emlékérmet kapott Dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a Magyar Diplomáciai Akadémia elnöke és Dr. Somogyi Norbert, Magyarország Párizsi Nagykövetségének tudományos és technológiai Attaséja.

plu_0239.jpg

Fotó: Pluzsik Tamás

A Soproni Egyetemért emlékérmet Árendás György ügyvivő szakértő vehette át munkája elismeréseként.

Címzetes egyetemi docensi címet adományozott az egyetem Szentpéteri Sándornak, az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály főosztályvezetőjének.

Prof. Dr. Széles Zsuzsanna dékán, a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Kar nevében köszöntötte a kar elsőéveseit kiemelve, hogy a következő években olyan tudást szerezhetnek meg, amellyel biztosan elérhetik magasra kitűzött szakmai céljaikat.

Az elsőévesek, a hallgatóvá fogadásuk alkalmával egy zsákot kaptak ajándékba, amelyet képletesen a karon eltöltött évek során sok-sok tudással és tapasztalattal tölthetnek meg.

Dr. Farkas Ciprián Sopron polgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy az ország és Európa soha nem látott problémákkal áll szemben, és ebben a helyzetben felértékelődik a tudás, a szorgalom és a széles látókör szerepe. „Nagyon fontos a Soproni Egyetem szerepe a városunkban, de országos szinten is. Az intézmény neve egyet jelent a minőséggel. Olyan tudást, diplomát és versenyképes ismereteket kell adniuk a diákoknak, amik felkészítik őket arra, hogy egyszer az országot a vállukra vegyék, még az ilyen nehézkes időben is, amely begyűrűzik mindennapjainkba."

Forrás: 
Soproni Egyetem / Agrárminisztérium

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kárpát-medencei nyári körkép: Gyenge nyári termés, aszály, virágporhiány és nem létező mézpiac

Szlovákiában a hárs virágai megégtek, míg Szerbiában fantasztikus virágzást produkált. A legtöbb országban a napraforgó igencsak megsínylette az aszályt, azonban Romániában nem volt ilyen probléma vele. Horvátországban rejtélyes okokból elmaradt a gesztenyevirágzás, míg Szlovéniában a fenyő és az édesharmat mondott csődöt.

Az „aranyhomok” összetéveszthetetlen zamata

Kecskemét modern megyei jogú város, mely egyes részeiben megtartotta mezővárosi jellegét. E nagy múltú település keleti szegletében, a belvároshoz és a városi körgyűrűhöz egyaránt közel, egy csöndes utcában található a KEFAG Zrt. Juniperus Park Hotele. A megszálló vendégeket madárcsicsergéssel fűszerezett nyugodt környezet és svédasztalos reggeli vagy félpanziós ellátás várja.

Az erdősítés nem csupán faültetés

Az ENSZ a 2021-30 közötti időszakot az ökoszisztémák visszaállításának szenteli. Ennek keretében nagyszabású erdőtelepítési programokat indít világszerte. A szervezet által november közepén, Egyiptomban megrendezett Klímaváltozási Konferencián az EU és 26 nemzet 16 milliárd dollárt szentelt arra, hogy az erdőket segítsék. Főként azért, mert a fák széntároló kapacitása nagyban hozzájárul a klímaváltozás lassításához.

A jövő vívmányai a mai mezőgazdaságért

A digitalizáció sok mindenben segít, de a valóságtól nem szabad elszakadni. Nem helyettesítik a szakembert, inkább segítőkezet nyújtanak. Hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a vállalkozók megfeleljenek a mai kor kihívásainak, versenyképesek legyenek, és – ami nagyon fontos – a fiatalok számára vonzóbbá tegyék az agráriumot, megfelelő életpályát nyújtsanak.

Panoráma a Kilátók Királynőjéről – már online is

Milyen a kilátás a Zsófia-kilátóról? Milyen az idő Lillafüreden? Az ilyen kérdésekre már otthonról, vagy akár egy mobiltelefonról is választ lehet kapni.

Több mint száz dámlapátos esett Gúthon

A megszokotthoz képest később kezdődött és novemberre is áthúzódott idén a dámbikák barcogása, jó eséllyel október 10-e után lehetett barcogó bikára vadászni a NYÍRERDŐ Zrt. Gúthi Erdészetének területén. A szárazság miatt a tényleges trófea-súly jellemzően elmaradt a becsült súlytól, ezért a szakemberek úgy határoztak, hogy a visszarakás jeleit nem mutató, kapitális agancsú bikákat nem hozzák terítékre.

Oktatási programok segítik a női gazdálkodókat az élelmiszer-termelés javításában

A kifejezetten a női gazdálkodók számára kidolgozott oktatási programok csökkenthetik a nemek közötti megkülönböztetés mértékét a mezőgazdaságban - hallhatta a közönség a 2022. október 17-18-án Brüsszelben megrendezett EIT Food (Európai Innovációs és Technológiai Intézet) éves gyűlésének Sokszínűség és befogadás című ülésén.

Erdészeti kutatások története, helyzete és perspektívái a Magyar Tudomány Ünnepén

Az MTA Erdészeti Tudományos Bizottságának eseményén az elmúlt időszak legfontosabb kutatási témáit és eredményeit mutatták be Az erdészeti tudományok története Magyarországon címmel megjelent kötet mellett, melyben a szerzők összegyűjtötték 1897-től, az önálló Erdészeti Kísérleti Állomás megalapításától kezdve a legfontosabb kutatási témákat és eredményeket.

Vadcseresznyék a Bakonyban

A vadcseresznye nyáron elvegyül az erdő fái között, csak az élesebb szemű természetjárók szúrják ki keresztben szalagos vörösesbarna kérgét. Tavasszal egy kicsit könnyebb a dolgunk, hiszen fehér virágú magas fája messziről virít. Igaz, ilyenkor sok apróbb termetű fehér bokor és fa virágzik, amivel össze lehet téveszteni.

Mikroorganizmusok a kertészek szolgálatában

Tanulmányutat szervezett a Florachem Kft., amelynek során ausztriai árutermelő kertészeteket, illetve egy tanüzemet látogathattak meg magyar szakemberek. A kertészetek mindegyikében a hazai piacon még újdonságnak számító, hasznos mikroorganizmusokat tartalmazó készítményeket vetnek be a növények védelmében, és a tápanyag-utánpótlásukat is a Multikraft vállalat speciális termékeivel oldják meg.